Τις τελευταίες ημέρες σε δύο διαφορετικά συμβάντα παρατηρήσαμε δύο διαφορετικές αντιδράσεις του κυρίου Χρήστου Στυλιανίδη, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Στο πρώτο συμβάν, μετά τις δηλώσεις του για ότι συνέβη στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο, συνελήφθη και κρατήθηκε με την διαδικασία του αυτόφωρου ο «εγκληματίας» και αποδιοπομπαίος τράγος…..Πλοίαρχος του πλοίου, λόγω του ότι ενέργησε βάση της Ναυτικής Τέχνης, την εμπειρία του, αλλά και με βάση το διεθνές δίκαιο (Λόγω ανωτέρας βίας), και προέβη εσπευσμένα και άμεσα στον απόπλου του πλοίου, μιας και η άγκυρα του πλοίου ξέσερνε λόγω των ριπών του ανέμου που έφθαναν και τα 9 μποφόρ στην περιοχή, που αν δεν προέβαινε άμεσα σε αυτή την κίνηση, θα είχε ως αποτέλεσμα ένα βέβαιο Ναυτικό ατύχημα με ολέθρια και άγνωστα αποτελέσματα.
Στο δεύτερο συμβάν, πολύ σωστά αντίδρασε και καυτηρίασε την επίθεση που δέχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα Ελληνόκτητο πλοίο από τους αντάρτες Χούθι. Δυστυχώς όμως, δεν διαβάσαμε καμμιά αναφορά του, ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν υπό Ελληνική Σημαία και δεν είχε ούτε έναν Έλληνα Ναυτεργάτη στο πλήρωμά του.
Κύριε Υπουργέ, πώς είναι δυνατόν και πια είναι αυτή η διάταξη που προβλέπει την μη Ναυτολόγηση Ελλήνων Ναυτεργατών στα υπό Ελληνικής Σημαίας Πλοία, εκτός και εάν υπάρχουν «παραθυράκια» για την εξυπηρέτηση των Εφοπλιστών που με διάφορα κόλπα παρακάμπτουν την Ναυτολόγηση των Ελλήνων Ναυτεργατών.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κατά την περίοδο της Πανδημίας, λόγω των προβλημάτων με τις αλλαγές πληρωμάτων, έγιναν διάφορες ρυθμίσεις και ανεστάλη η εφαρμογή των εγκριτικών πράξεων (όρος 8, άρθρο 13 του ν.δ 2687/1953), με αποτέλεσμα την είσοδο πολλών χαμηλόμισθων αλλοδαπών αξιωματικών, που δυστυχώς όμως εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι και σήμερα παρά το τέλος της πανδημίας, βέβαια η όλη κατάσταση ευνοεί τους Εφοπλιστές, Άραγες ποιο είναι το σκεπτικό του υπουργού μας για το συγκεκριμένο θέμα, και για ποιο λόγο δεν επαναφέρεται την εφαρμογή των εγκρίτων πράξεων.
Μεγάλη και ανησυχητική είναι η φυγή πλοίων από την ελληνική σημαία, παρόλο που εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ελληνική σημαία περιλαμβάνεται στη λευκή λίστα του Paris MOU και μάλιστα σε περίοπτη θέση, ενώ επίσης διατηρεί τη θέση και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό θεσμό ποιότητας τον θεσμό «QUALSHIP 21» της Αμερικανικής Ακτοφυλακής. Η συμπερίληψη της ελληνικής σημαίας στον θεσμό «QUALSHIP 21» σημαίνει προνόμια και διευκολύνσεις, όπως μειωμένες επιθεωρήσεις ελέγχου κράτους λιμένα (Port State Control).
Αλλά από το 2015 σύμφωνα με ειδική ανάλυση του ΙΟΒΕ, μειώνονται συνεχώς τα υπό Ελληνικής Σημαίας πλοία, κυρίως μεγάλης χωρητικότητας, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά 25% ο συνολικός αριθμός των πλοίων.
Αισίως ο Ελληνόκτητος Στόλος έχει περάσει τα 5.000 πλοία εκ των οποίων τα υπό Ελληνικής Σημαίας είναι πέριξ των 500 πλοίων, Χρόνια ακούμε για προσπάθειες των Κυβερνήσεων συμπεριλαμβανόμενης και της από το 2019 Κυβέρνησης της Ν.Δ, για την επαναφορά Ελληνόκτητων πλοίων στην Ελληνική Σημαία, εκτός και αν για τον υπουργό και τον Πρωθυπουργό αυτή η προσπάθεια σημαίνει πλοία υπό Ελληνική Σημαία δίχως Έλληνες Ναυτεργάτες για την εξυπηρέτηση και τα θέλω των εφοπλιστών περί ανταγωνιστικότητας.
Στα θέλω των εφοπλιστών περί ανταγωνιστικότητας, εκτός από την μείωση των οργανικών συνθέσεων και την καρατόμηση των Ελλήνων Ναυτεργατών, περιλαμβάνετε η συμβολική φορολόγησή τους, οι χαμηλές εισφορές υπέρ του ΝΑΤ, η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), η άνευ περιορισμού ναυτολόγηση αλλοδαπών Ναυτεργατών, ζητάνε να επαναφέρουν στα πλοία τους Έλληνες Ναυτεργάτες με μισθούς τριτοκοσμικούς, μιας και οι μισθοί των αλλοδαπών Ναυτεργατών έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα.
Βέβαια, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες Ναυτεργάτες αποφεύγουν την Ελληνική Σημαία λόγω της υπερφορολόγησης τους, εν αντιθέσει με τους Ναυτεργάτες άλλων κρατών που λόγω του ότι είναι φορείς εισροής συναλλάγματος δεν φορολογούνται, και σε μερικά κράτη τυγχάνουν ευμενής και προνομιακής μεταχείρισης, αλλά και για την αβεβαιότητα του αύριο στον ασφαλιστικό φορέα τους, και η ερώτηση είναι, τι σκοπεύουν να κάνουν ως υπουργείο και ως Κυβέρνηση έτσι ώστε να πάψει η άδικη και παράλογη υπερφορολόγηση τους.
Τελικά, αυτό που συμπεραίνουμε ως απόμαχοι της αρμύρας είναι ότι στα ποντοπόρα πλοία η Ελληνική Σημαία ήδη έχει πάρει τον κατήφορο χωρίς γυρισμό, μιας και μόνο στο 10% στην πρύμνη των Ελληνόκτητων ποντοπόρων πλοίων κυματίζει η γαλανόλευκη.
Δυστυχώς η Ελληνική σημαία που τόσο πολύ δοξάσαμε και την κάναμε γνωστή σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, οδεύει ταχέως προς την υποστολή της από τις πρύμνες των ποντοπόρων πλοίων που έχουν απομείνει, με τις όποιες επιζήμιες συνέπειες, και ιδιαίτερα στην οικονομία της πατρίδας μας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.