Τις ευθύνες τόσο των γονέων τους όσο και των ίδιων των ανηλίκων καταδεικνύουν τα στοιχεία της τροχαίας σχετικά με τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. από άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας που καθημερινά επιδίδονται σε παράνομες κόντρες είτε εντός είτε περιμετρικά κατοικημένων περιοχών σε διάφορες περιοχές του νησιού.
Η έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Δασκαλόπετρας έτσι όπως αποτυπώθηκε μέσα από τα δημοσιεύματα του «π» σήμανε συναγερμό στην Τροχαία Χίου που εξαπέλυσε σαφάρι κατάσχεσης των τροποποιημένων δικύκλων που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των καταστηματαρχών σε διάφορα σημεία της Χίου όπως στο Νεχώρι, στον Καρφά, στην Αγία Ερμιόνη, στον περιφερειακό της πόλης αλλά και στη Δασκαλόπετρα.
Ενδεικτικό των μέτρων που έχει λάβει η Τροχαία είναι το γεγονός ότι στα υπόγειά της, βρίσκονται σήμερα πάνω από 50 δίκυκλα με τροποποιημένες εξατμίσεις ενώ στην πλειονότητά τους στερούνται πινακίδων κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας Κ. Ντούπη οι έλεγχοι άρχισαν να πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα οπότε και η κυκλοφοριακή κίνηση στους δρόμους της πόλης ομαλοποιήθηκε μετά το κύμα επιστροφής των αδειούχων στην πρωτεύουσα.
«Η αλήθεια είναι ότι κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας και αυτό γιατί έπρεπε να δώσουμε βάση σε άλλα σημεία της πόλης όπου παρατηρούνταν κυκλοφοριακό πρόβλημα. Το μικρό σε αριθμό προσωπικό μας σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις δεν μας άφησε περιθώριο ελιγμών. Έτσι τώρα που οι απαιτήσεις μειώθηκαν μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας», είπε ο ίδιος στον «π».
Το αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη υπόθεση, έτσι όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, είναι το γεγονός ότι ο τροποποιημένος εξοπλισμός των δικύκλων που οδηγούν ανήλικοι αλλά και ενήλικοι, κοστίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ τα οποία δεν δύναται να διαθέσει μόνος του ένας μαθητής Γυμνασίου ή Λυκείου.
Εξατμίσεις των 300 ευρώ, τροποποιημένα φώτα με κόστος άνω των 200 ευρώ, τροποποιημένοι κινητήρες που μπορεί να ξεπεράσουν τα 1000 ευρώ, είναι μόνο μερικά παραδείγματα, που καταδεικνύουν τις ευθύνες των γονέων απέναντι τόσο στα ίδια τους τα παιδιά όσο και στην κοινωνία.
Το πιο ανησυχητικό πάντως στοιχείο είναι η συμπεριφορά των γονέων, μετά την κατάσχεση του δικύκλου από την Τροχαία. Σύμφωνα με τον Κ. Ντούπη στην πλειονότητά τους ενδιαφέρονται περισσότερο να πάρουν το δίκυκλο πίσω παρά να συνετίσουν τα παιδιά τους.
«Τα πρόστιμα τα οποία βεβαιώνουμε είναι πολλά. Συνήθως για περιπτώσεις παράνομων αγώνων και επιδείξεων χωρίς κράνος και πινακίδες δεν πέφτουν κάτω από 1000 ευρώ. Και όμως αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι να δώσουν τα χρήματα, την επομένη κιόλας και να πάρουν πίσω το μηχανάκι. Έρχονται εδώ και η συνηθισμένη δικαιολογία είναι ότι τα παιδιά τους ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν και όχι για να πάρουν μέρος στις κόντρες», ανέφερε ο ίδιος.
Η αποφασιστικότητα πάντως της Τροχαίας δεν εξαντλείται στη βεβαίωση των παραβάσεων. Με τη νέα σχολική χρονιά συνεργεία της υπηρεσίας θα βρεθούν και πάλι έξω από τα σχολεία στέλνοντας, σύμφωνα με τον Κ. Ντούπη, το μήνυμα ότι η παρανομία δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή από κανέναν.
«Μπορώ να πω ότι το πρόβλημα δημιουργείται από 30-40 άτομα. Οι περισσότεροι ανήλικοι αλλά και ενήλικοι έχουν συνετιστεί. Οδηγούν στο δρόμο έτσι όπως πρέπει, προσέχουν, φορούν κράνος και ζώνη. Το θέμα είναι πως θα βάλουμε μυαλό στους υπόλοιπους. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε στα πλαίσια που μπορούμε. Όμως θα πρέπει κάποια στιγμή και η κοινωνία αλλά και οι ίδιοι οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο διοικητής της Τροχαίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.