Τούτες τις μέρες το άστρο της Βηθλεέμ έχει την τιμητική του. Σε κάθε φάτνη, σε κάθε δέντρο, σε κάθε αναπαράσταση της γέννησης, τα βλέμματα στρέφονται ψηλά στον ουρανό.
Αυτόν, τον ουρανό, τον έναστρο, τον γεμάτο πλανήτες, γαλαξίες, νεφελώματα κι άλλους αστερισμούς υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που τον παρατηρούν και τον γνωρίζουν. Βλέποντας ψηλά δεν κοιτούν απλά κι αόριστα κάποια άστρα, αλλά συγκεκριμένους πλανήτες και αστερισμούς.
Δεν είναι αστρονόμοι, δεν έχουν καν δικό τους τηλεσκόπιο κάποιοι από αυτούς, είναι απλά μέλη του νεοσύσταστου Συλλόγου Αστρονομίας Χίου και τους αρέσει να βρίσκονται, να συζητούν, να διαβάζουν, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να παρατηρούν όλα αυτά που για κάποιους ίσως και να μοιάζουν... πυρηνική φυσική.
Ο σύλλογος ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού.
Μαζεύτηκε μια παρέα με τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, ο ένας έφερε τον άλλο και πριν από μερικές μέρες ο Σύλλογος ιδρύθηκε κι επισήμως με καταστατικό, με σφραγίδα και διοικητικό συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο Γ. Μελέκος.
«Φαντάσου μια πολύ ωραία ηλιόλουστη μέρα. Πέφτουν τα πρώτα τηλέφωνα για το τι θα κάνουμε το βράδυ. Στις 6 το απόγευμα πάμε σε ένα βουνό κι από κει και πέρα παρατηρούμε τα ουράνια σώματα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι πολύ πιο ωραία να τα βλέπεις ζωντανά παρά στην τηλεόραση. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις γαλαξίες νεφελώματα κινήσεις των δορυφόρων στο Δία, στον Κρόνο…» μας μεταφέρει ο κ. Μελέκος αλλά και πόσο εύκολα μπορεί κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας βραδιάς να γεννηθεί η ιδέα για τη δημιουργία ενός συλλόγου.
Ο ίδιος μίλησε για τα πρώτα νυχτερινά και κάτω από τον έναστρο ουρανό βήματα του συλλόγου. «Στις αρχές Αυγούστου έγιναν οι πρώτες συναντήσεις μας, κάναμε εκδηλώσεις μαζί με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης όπως και με κάποια άλλα παιδιά στο Αίπος κι άλλη μία στον αρχαιολογικό χώρο στα Αρμόλια. Αυτό που είδαμε ήταν πως οι εκδηλώσεις μας έχουν μεγάλη αποδοχή. Και στην πρώτη και στη δεύτερη ήρθαν πάνω από 500 άτομα. Ο κόσμος ενδιαφέρεται κι αυτό φάνηκε και από τα τηλεσκόπια που είχαμε βάλει στο Χανδρή και μπορούσαν οι περαστικοί να παρατηρήσουν και ρωτούσαν και συζητούσαμε για το τι έβλεπαν».
Στο σύλλογο μπορεί να γραφτεί οποιοσδήποτε, δε απαιτείται κάποιος εξοπλισμός ούτε ιδιαίτερες γνώσεις φτάνει να του αρέσει το αντικείμενο και να έχει ελεύθερο χρόνο για παρατήρηση και διάβασμα. Μέχρι σήμερα τα 30 μέλη του είναι από 25 – 50 ετών και συναντιούνται κυρίως τα βράδια της Δευτέρας στις 20.00 σε χώρους που ανακοινώνονται μέσω της σελίδας του συλλόγου ή στο facebook.
«Το Επιμελητήριο μας είχε παραχωρήσει το Σαλβάγικο για χώρους συνάντησης και ζητούσε ένα συμβολικό ποσό των 100 ευρώ ως αντίτιμο. Όμως επειδή είμαστε νέος σύλλογος δεν ήθελα να επιβαρύνω τα μέλη ούτε καν με αυτή τη συνεισφορά κι έτσι ο τόπος συνάντησης αλλάζει κάθε φορά από φιλικά σπίτια, μαγαζιά φίλων, μέχρι καφετέριες» εξηγεί ο κ. Μελέκος.
Για τα Χριστούγεννα, ο σύλλογος Αστρονομίας σκέφτονταν να οργανώσει μια εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή ποιον άλλο από τον συμπατριώτη μας αστροφυσικό Μ. Κριμιζή. Όμως οι υποχρεώσεις του στο εξωτερικό ματαίωσαν την εκδήλωση μέχρι νεωτέρας. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πραγματοποίηση κάποιας εκδήλωσης μέσα στα Χριστούγεννα, φτάνει να βοηθήσει ο καιρός, να είναι καθαρός ο ουρανός και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο τα φώτα της πόλης ενοχλούν. Δημιουργούν τη λεγόμενη φωτορύπανση γι αυτό και όσο βγαίνουμε από την πόλη ο ουρανός γίνεται πιο καθαρός και βλέπουμε περισσότερα αστέρια.
«Οι μετρήσεις που έχουμε κάνει τον Ιούνιο δείχνουν πως ο ουρανός μας είναι πολύ καθαρός και έχει λίγη φωτορύπανση. Μέσα στην πόλη δε βλέπουμε πολλά αστέρια. Καθώς βγαίνουμε, βλέπουμε περισσότερα. Ιδανικά μέρη για παρατήρηση είναι τα ψηλά βουνά και γενικά μέρη που δεν υπάρχουν πολλά φωτά. Γενικά στον ουρανό μας, το καλοκαίρι βλέπουμε το θερινό ουρανό, το χειμώνα το χειμερινό, ενώ εκείνο που δεν μπορούμε να δούμε από τη Χίο είναι ο σταυρός του νότου. Μπορούμε να δούμε τους περισσότερους πλανήτες, να κάνουμε πολύ καλή παρατήρηση της σελήνης και του ήλιου με κατάλληλο εξοπλισμό», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Το άστρο της Βηθλεέμ, αν τελικά αφορούσε κάποιο αστρονομικό φαινόμενο, οδηγεί και πάλι στο έτος 747 από κτίσεως Ρώμης ή 7 π.Χ., αφού κατά τον Κέπλερ και άλλους αστρονόμους υπήρξε πράγματι τότε ένα παρόμοιο ουράνιο φαινόμενο που προκαλείται κατά τη συνάντηση των τριών πλανητών, του Κρόνου, του Δία και της Αφροδίτης. Στο φαινόμενο αυτό, μετά παρέλευση δύο ή τριών μηνών, ο Δίας δύει ή εξέρχεται από την τροχιά. Τότε παρατηρείται και πάλι το ίδιο έντονο φωτεινό φαινόμενο που παρουσιάζεται στην αρχή, σαν να εμφανίζεται εκ νέου.
Το γεγονός αυτό ταιριάζει με την παρατήρηση του Ματθαίου ότι οι Μάγοι πορευόμενοι προς τη Βηθλεέμ, "είδον" τον "αστέρα"και "εχάρησαν χαράν μεγάλην σφόδρα", προσθέτοντας ότι το "αστέρι" αυτό ήταν ίδιο με εκείνο "ον είδον εν τη Ανατολή"(Ματθ. 2,9-10). Καθώς ένα ταξίδι από τη Μεσοποταμία στην Παλαιστίνη με τα μέσα της εποχής απαιτούσε δύο ή τρεις μήνες, η χρονική αυτή απόσταση ταιριάζει με την αντίστοιχη φυσική κίνηση του πλανήτη Δία και τη διπλή εμφάνιση του κατά την είσοδο και έξοδο από την τροχιά συνάντησης με τους άλλους δύο πλανήτες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.