Τον παραλογισμό των υπηρεσιών του κράτους πλήρωσε αδρά ο Όμιλος ξενοδοχείων Φεγγουδάκη, που στην προσπάθειά του να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του στον Καρφά βρέθηκε αντιμέτωπος με το αυτόφωρο και συνολική επιβολή προστίμου ύψους 8.300 ευρώ.
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2012 όταν ο Όμιλος, θέλοντας να επεκτείνει το ξενοδοχείο «Golden Sand», ζήτησε άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία να μεταφέρει την άμμο που είχε σωρευτεί από τις εκσκαφές στο οικόπεδο που θα γινόταν η επέκταση σε κάποιο μέρος στην περιοχή, προκειμένου να μην πωληθεί και να εναποτεθεί στην παραλιακή ζώνη του Καρφά. Άλλωστε η διατήρηση της άμμου στην ευρύτερη περιοχή του Καρφά ήταν πάγια διεκδίκηση του παλαιότερου Δήμου Αγίου Μηνά και νυν του Δήμου Χίου.
«Στείλαμε έγγραφο στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με κοινοποίηση στο Δήμο, το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία, με το οποίο ζητούσαμε άδεια να μεταφέρουμε τη συγκεκριμένη ποσότητα άμμου. Αρχικά μας απάντησαν ότι η επίσημη απάντηση θα μας δίνονταν σε έξι μήνες. Για να μην υπάρχει καθυστέρηση των εργασιών όταν ήρθαν τα στελέχη της Κτηματικής στο χώρο για αυτοψία συμφωνήσαμε να την εναποθέσουμε προσωρινά στην περιοχή Πλάκα, δίπλα από τον «Κόκκινο Βράχο». Πιστέψαμε ότι σταδιακά η άμμος που θα έπεφτε θα δημιουργούσε μια μικρή παραλία, ελεύθερη σε πρόσβαση σε όλο τον κόσμο.
Η συμφωνία αυτή, που ήταν προφορική, προέβλεπε ότι, αν υπήρχε οποιαδήποτε ενόχληση, θα παίρναμε την άμμο και θα τη μεταφέραμε σε δημόσιο οικόπεδο, κατόπιν υπόδειξης της Κτηματικής», εξηγεί ο διευθυντής του Ομίλου, Γ. Ξενάκης.
Το κουβάρι όμως άρχισε να περιπλέκεται όταν λίγο πριν το καλοκαίρι έγινε καταγγελία από κατοίκους της περιοχής, που θεώρησαν ότι με τη μεταφορά σωρών άμμου στην περιοχή αλλοιώνεται ο αιγιαλός και η παραλία.
Έτσι μέσα σε μία ημέρα ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε την άμμο και ο Γ. Ξενάκης, ως υπεύθυνος του Ομίλου, βρέθηκαν στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, κατόπιν του αυτοφώρου η Κτηματική Υπηρεσία δεν αναγνώρισε καμία προφορική συμφωνία, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έδωσε άδεια και συνεπώς συνηγόρησε στον παράνομο χαρακτήρα μίας τέτοιας πράξης.
Ναι μεν παράνομο αλλά…
Ο παραλογισμός του Δημοσίου γίνεται αντιληπτός λίγο καιρό αργότερα, όταν ο Σύλλογος Φίλων του Καρφά ζήτησε τη βοήθεια του Ομίλου Επιχειρήσεων να μπαζώσουν με άμμο έλος με στάσιμα νερά μπροστά στο κέντρο Γιαμού, που αποτελούσε εστία μόλυνσης.
«Εκεί το κράτος δε βρήκε καμία παρανομία και καμία παρατυπία. Οι άδειες εκδόθηκαν άμεσα και δεν άνοιξε ούτε ρουθούνι. Αναλάβαμε τα έξοδα του μπαζώματος, ρίξαμε άμμο, εξαφανίσαμε το έλος που ήταν γεμάτο σκουπίδια και κουνούπια και κανένας δεν είπε τίποτα», συμπληρώνει ο κ. Ξενάκης.
Το πρόστιμο
Η ταλαιπωρία όμως των στελεχών του Ομίλου δεν σταματάει εκεί, αφού προ ημερών τους κοινοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο επιβολή διοικητικών προστίμων, για τον Γ. Ξενάκη 6.000 ευρώ, για τον οδηγό 1.500 ευρώ και για τον Όμιλο Ξενοδοχείων 800 ευρώ.
Για εχθρική συμπεριφορά απέναντι στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες έκανε λόγο ο Γ. Ξενάκης, τονίζοντας ότι το Δημόσιο κάνει τα στραβά μάτια όταν είναι να εξυπηρετηθεί το ίδιο και ενδιαφέρεται να υφαρπάξει χρήματα όταν πρόκειται για ιδιώτη.
«Έπρεπε να επέμβουμε»
Με αυτή τη φράση ο λιμενάρχης Χίου, Γ. Σκανδάλης,σχολίασε τα λεγόμενα του κ. Ξενάκη στον «π».
«Είχαμε συνεχείς καταγγελίες. Η αυτοψία που πραγματοποιήσαμε έδειχνε ότι οι σωροί είχαν μπαζώσει τη θάλασσα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και να κάνουμε στην άκρη τη νομοθεσία. Ο νόμος είναι σαφής και όσον αφορά τις περιπτώσεις που επεμβαίνει το Λιμενικό και σε ότι αφορά τον τρόπο επιβολής και το ύψους του χρηματικού προστίμου», ανέφερε ο κ. Σκανδάλης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.