Ένα εμπορικό κέντρο πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέραμε κάποια χρόνια πριν, ένα εμπορικό κέντρο φωτεινό και ζωντανό σε όλα τα στενάκια και τα σοκάκια του έχει γίνει πλέον η Απλωταριά με τα καφέ τα μπαρ τα ουζερί και τα κουτουκάκια να αυξάνονται και να πληθύνονται ζωντανεύοντας τις μέχρι πριν από λίγους μήνες ξεχασμένες γωνιές του κέντρου.
Λίγο από Θησείο, από Mοναστηράκι, από γειτονιές γεμάτες ζωή συζητήσεις εναλλακτική διασκέδαση θυμίζει πλέον η Απλωταριά και ειδικότερα τα στενάκια της. Η αρχή έγινε πριν από μερικά χρόνια με κάποια τραπέζια που ξεδίπλωσαν τα πρώτα καφέ που λειτούργησαν στην Απλωταριά, όπως το Ρόδι, το Απλώ ή η Αλκυόνη.
Η συνέχεια και η επανάσταση ήρθε από ανάγκη ίσως με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Η αναζήτηση φθηνότερης επαγγελματικής στέγης σήμανε και τη στροφή από την παραλία προς τα πάνω, προς την Απλωταριά. Έτσι κάπως ξεκίνησε αυτή η ιδιότυπη μετοίκιση που άλλαξε τόσο τη χιώτικη νύχτα όσο και τα μεσημέρια μας.
Μια μικρή παύση από τη δουλειά κι ένα μεζεδοπωλείο που προσφέρει τα απαραίτητα για σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη. Ένα μεζεδοπωλείο που θα λειτουργούσε σαν στέκι, μια γωνιά που θα βρίσκονταν η παρέα μια και δυο φορές την εβδομάδα αφού το κόστος αυτής της εξόδου δε θα ήταν απαγορευτικό. Αυτή την ανάγκη διέκριναν και άδραξαν την ευκαιρία η Μαρκέλα ο Γιώργος και ο Τάκης ανοίγοντας το Καφαλτί στον πεζόδρομο της οδού Δημογεροντίας, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο και για τους υπόλοιπους. Το εγχείρημα "έπιασε" και πλέον μετά από κάποια χρόνια ως μαγαζάτορας ο Τάκης καταθέτει στον "π" την άποψη του "Ήμασταν πελάτες στο καφενείο τον "Κεντρικό". Όταν έκλεισε, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε αυτό το κενό στην αγορά κι αποφασίσαμε να το καλύψουμε. Προσπαθήσαμε να έχουμε χαμηλό ρίσκο, μικρό κόστος και για αυτό στραφήκαμε προς τα πάνω, εκτός παραλίας. Το ότι είμαστε τρεις συνέταιροι και δεν έχουμε υπαλληλικό προσωπικό μειώνει κι άλλο τα λειτουργικά μας κι αυτό το μεταφέρουμε και στις τιμές μας. Έτσι κάποιος μπορεί να έρθει δυο και τρεις φορές την εβδομάδα κι αυτός ήταν και ο στόχος μας.
Ζήσαμε και στην Αθήνα, τα έχουμε ζήσει αυτά τα μαγαζιά και το πιστέψαμε. Τώρα που έχουν ανοίξει κι άλλα καθώς και καφέ και μπαρ πιστεύω ότι έρχεται περισσότερος κόσμος προς την Απλωταριά. Το ένα μαγαζί δουλεύει μαζί με το άλλο"
Ίσως βέβαια είναι και η μόδα ή η τάση που υπάρχει για μια πιο εναλλακτική διασκέδαση πέρα από τα γνωστά και... θορυβώδη. Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα μαγαζιά καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε έξοδο και διασκέδαση του φοιτητόκοσμου και όχι μόνο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Στ. Κανάρης από το Ρακουμέλ, στην οδό Μυκιαδών. " Το Ρακουμέλ ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν στην Απλωταριά και άρχισαν να προσελκύουν τον κόσμο να αφήσει την παραλία και να ανέβει προς τα πάνω. Σίγουρα και οι τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές από την παραλία και λειτουργούν κι αυτές ως πόλος έλξης αλλά γενικότερα υπάρχει κι ένας κόσμος που ψάχνει πιο εναλλακτική διασκέδαση κι αυτό του το "θέλω" πιστεύω ότι το κάλυψαν τα καταστήματα που άνοιξαν πέριξ της Απλωταριάς. Υπάρχουν μαγαζάκια για καφέ, ποτό φαγητό προσφέρονται δηλαδή για όλες τις ώρες".
"Ο κόσμος κουράστηκε από την παραλία. Βαρέθηκε. Ψάχνει κάτι διαφορετικό κι αυτό το βρίσκει στα δικά μας μαγαζάκια" λέει στον "π" η Άννα Γιοβανάκη που διατηρεί το ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο στην οδό Αγελάστου σκιαγραφώντας παράλληλα το προφίλ των πελατών της, "Έρχονται από φοιτητές μέχρι 55ντάρηδες. Κάνουμε και μουσικές βραδιές και προσελκύουμε ακόμη περισσότερο κόσμο που ξέρει ότι με λίγα χρήματα θα έρθει και θα περάσει καλά, θα διασκεδάσει. Σίγουρα τα φτηνά ενοίκια προσέλκυσαν πολλούς επαγγελματίες στην Απλωταριά κι αυτό με τη σειρά του έφερε τον κόσμο από την παραλία, προς τα μέσα".
Μόδα, ή ανάγκη η Απλωταριά άλλαξε, τα σκοτεινά δρομάκια φωτίστηκαν, γέμισαν ζωή. Η πόλη αλλάζει, καιρός να αλλάξει και ο δήμος συνήθειες και νοοτροπία και να αρχίσει να φροντίζει την πόλη κι εκεί που δεν υπάρχει η φωτεινή... γιρλάντα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.