Εγκαινιάστηκε η πρότυπη βιβλιοθήκη του 2ου δημοτικού σχολείου της Ευαγγελίστριας, στην οποία δόθηκε τιμητικά το όνομα του αείμνηστου δασκάλου Δημήτρη Χαρτουλάρη. Το αποτέλεσμα της δουλειάς δικαιώνει τους ανθρώπους που οραματίστηκαν και δημιούργησαν το χώρο. Δάσκαλοι και γονείς πρέπει να νοιώθουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το έργο που παρέδωσαν στη σημερινή και τις επόμενες γενιές των μαθητών και όλης της Χίου.
Δημιουργική απασχόληση
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου η διευθύντρια Μαργαρίτα Μαρτάκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης και μάθησης μια σημαντική προσφορά σε δύσκολους καιρούς. Κάθε Παρασκευή θα λειτουργεί και ως δανειστικό τμήμα.
«Η βιβλιοθήκη στη νέα πτέρυγα δημιουργήθηκε με πενιχρά μέσα, αλλά με περίσσευμα αγάπης για τα παιδιά, το σχολείο, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, η οποία δημιουργείται και καταγράφεται από τις πράξεις των απλών ανθρώπων, που λειτουργούν αλτρουιστικά, αγαπούν αυτό που κάνουν και δουλεύουν με αυταπάρνηση για την επίτευξη των στόχων τους», πρόσθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Άννα Κάκκαρη.
Για τη ζωή του Δ. Χαρτουλάρη μίλησαν η Μ. Μαρτάκη και ο Δημήτρης Μελαχροινούδης και η Λίνα Τέττερη διάβασε αποσπάσματα από βιβλίο του
Την εκδήλωση διάνθησε μελωδικά με μουσική και τραγούδια η εξαιρετική σχολική χορωδία με την διεύθυνση της δασκάλας Μουσικής Κατερίνας Κούτση . Εκπαιδευτικοί παρουσίασαν την ιστορία του σχολείου και η θεατρική ομάδα κέρδισε το χειροκρότημα των θεατών με το σκετς “Οι μαθητές πουλιά”.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την αναφορά του Ψυχολόγου Παντελή Πρώιου, στα αποτελέσματα της ανθρώπινης λειτουργίας της εκπαίδευσης και της σχολικής κοινότητας.
Ο Δάσκαλος
Ο Δημήτρης Χαρτουλάρης (1889 – 1972) γεννήθηκε στην Καλλιμασιά και αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο δάσκαλο για την εποχή του, από αυτούς που έφεραν την άνοιξη στη Δημοτική Εκπαίδευση στο νησί μας. Σφράγισε με την προσωπικότητά και το έργο του μια μεγάλη χρονική περίοδο σημαντικών ιστορικών μεταβολών για την Ελλάδα. Εμπνευσμένος δάσκαλος υπηρέτησε με γνώση, ήθος και μεράκι τη δημοτική εκπαίδευση. Εργάστηκε ακούραστα, με άρτια επιστημονική κατάρτιση και με καλοσύνη ώστε το σχολείο να αποτελέσει χώρο διαμόρφωσης ελεύθερων ανθρώπων με πίστη σε αξίες και ιδανικά, σε μια εποχή που η αμάθεια και η φτώχεια μάστιζαν τη χώρα μας. Ξεκίνησε από το παλιό σχολείο των Ασωμάτων, όπως ήταν η πρώτη ονομασία της περιοχής, το οποίο ήταν απέναντι από την Εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Στη συνέχεια έκτισε στην ουσία το σημερινό, αφού το υπηρέτησε, εν μέσω διωγμών και διώξεων της τότε εποχής, από το 1911 έως το 1918 και από το 1919 έως το 1939.
Τολμηρός συνδικαλιστής, εισηγητής και εμπνευστής των διδασκαλικών συνεδρίων αγωνίστηκε για την αναβάθμιση του δασκάλου και υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Πεισματικά αφοσιωμένος στη δημοτική γλώσσα και τους εμπνευστές της, στα δύσκολα χρόνια της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικιστών και καθαρευουσιάνων, πλήρωσε το τίμημα της επιλογής του. Λογοτέχνης και στοχαστής άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο φωτίζει πολύπλευρα τη φυσιογνωμία του πρωτοπόρου δασκάλου. Γνήσιος πατριώτης, συμμετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και γνώρισε την πίκρα της απόλυσης από την ελληνική πολιτεία για «αντεθνική δράση» και παντός είδους διώξεις στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.