Τη χρυσή τομή 2,5 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά συνεχίζουν να αναζητούν κτηνοτρόφοι και Δήμος Χίου, αφού η προσπάθεια εγκατάστασης των τελευταίων στις περιοχές που έχει υποδείξει το Δημοτικό Συμβούλιο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά των κατοίκων των χωριών.
Τελευταίο κρούσμα η προσπάθεια του βοσκού Γ. Τζήκα να εγκατασταθεί στην Παρπαριά. Ο κτηνοτρόφος ήρθε αντιμέτωπος με τους κατοίκους, που του απαγόρευσαν να βοσκήσει στην έκταση που του είχε υποδείξει ο Δήμος.
Παίρνοντας τα ζώα από το σημείο κατευθύνθηκε προς την περιοχή του Τράχωνα Πυργίου, όμως στη διαδρομή ο αντιδήμαρχος Χίου τον ειδοποίησε να επιστρέψει πίσω στην Παρπαριά, εκεί που τον περίμενε και πάλι η αντίδραση κατοίκων του χωριού που έφθασαν – κατά δήλωση των συναδέλφων του- σε σημείο βιαιοπραγίας.
«Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας»
Για απαράδεκτες καταστάσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξόντωση των κοπαδιών και πολύπλευρες οικονομικές απώλειες, έκανε λόγο ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γ. Γεωργούλης.
«Έχουμε φθάσε σε ένα πραγματικό αδιέξοδο. Είμαστε όχι στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε. Ας μας πουν αν ισχύουν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή όχι. Τα κοπάδια γεννάνε στη μέση της διαδρομής. Κάνουμε πάνω- κάτω τη Χίο, χωρίς να ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
Μέχρι στιγμής ήμασταν ιδιαίτερα ανεκτικοί και είχαμε όλη την καλή θέληση. Όμως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή την αντιμετώπιση.
Εμείς είμαστε προσεκτικοί, κατανοούμε το πρόβλημα και αν δημιουργηθεί οποιαδήποτε ζημιά, είμαστε οι πρώτοι που προχωράμε επιτόπου στην πληρωμή της προς του ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Από την άλλη έχουμε τους αιρετούς που δεν θέλουν να χαλάσουν χατίρι σε κανέναν. Κάνουν ένα διαρκές ψηφοπάζαρο στο οποίο μοναδικά χαμένοι είμαστε μόνο εμείς», τόνισε.
«Θα πάμε όπου θεωρούμε σωστό»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κτηνοτρόφος Στ. Κατσάφαρος.
«Τα ζώα μας γεννάνε στη μέση της διαδρομής. Αν αποβάλλουν θα πρέπει να περιμένουμε πια τον επόμενο χρόνο. Και σαν να μην φθάνει αυτό είμαστε ακόμα χωρίς στέγες, χωρίς βοσκοτόπια, χωρίς ζωοτροφές, χωρίς τίποτα από αυτά που μας έχουν υποσχεθεί εδώ και δύο μήνες. Αν δεν κάνουν κάτι, θα πάρουμε τα κοπάδια μας και θα πάμε όπου θεωρούμε σωστό. Δεν θα πεθάνουμε εμείς γι’ αυτούς».
«Τα βουνά και όχι τα χωράφια»
Ο κτηνοτρόφος Γ. Σκούφαλος τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι δεν ζητούν για βόσκηση τα χωράφια και τις καλλιέργειες αλλά τα βουνά.
«Θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Ποτέ δεν πήγαμε στα χωράφια των ανθρώπων για να βρουν τροφή τα ζώα μας. Εμείς θέλουμε τα βουνά. Μόνο εμείς μπορούμε να ζήσουμε εκεί πάνω. Ποιος άλλος από αυτούς που φωνάζουν μπορεί να ζήσει εκεί;
Επιπλέον όλοι όσοι φωνάζουν κάθε Μάρτη είναι με τα τρακτέρ και ραντίζουν τις καλλιέργειές τους. Εμείς είμαστε χαζοί να αφήσουμε τα ζωντανά να δηλητηριαστούν;», αναρωτήθηκε ο κ. Σκούφαλος.
Δεν υποχωρούν στο Πυργί
Τα πνεύματα άναψαν όταν έξω από το Δημαρχείο οι κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου του Πυργίου Γ. Κούτελο, που έγινε αποδέκτης των παραπόνων των κτηνοτρόφων.
«Είναι μία απόφαση συλλογική και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Εγώ όταν ήμουν αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων είχα καταγράψει 70 πρόστιμα για παραβάσεις και ζημιές που προκαλούσαν τα κοπάδια.
Ο κόμπος πλέον έφθασε στο χτένι. Είμαστε αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις περιουσίες μας.
Και παλιότερα είχαν δώσει την υπόσχεση ότι δεν θα προκαλέσουν ζημιές αλλά συνεχώς συμβαίνουν τα ίδια. Αυτή τη φορά όμως είμαστε μετά από μία μεγάλη καταστροφή και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την πληγή των κατοίκων της νότιας Χίου», ανέφερε ο κ. Κούτελος.
Η δημοτική αρχή φαίνεται αδύναμη να επιβάλλει τις αποφάσεις της ακόμα και στους τοπικούς αντιδημάρχους της, που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε οι πρόσφατες τοποθετήσεις των αντιδημάρχων Αμανής και Μαστιχοχωρίων μαρτυρούν ότι πλέον τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει από μόνος του ο Π. Στεφάνου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.