5.6.2015 16:29

Στα αζήτητα λόγω τιμής

ΜΙΣΘΩΘΗΚΑΝ ΜΟΛΙΣ 2 ΑΠΟ ΤΑ 130 ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ

Την πλάτη γύρισαν οι αγρότες του πρώην δήμου Ιωνίας στις δημοπρασίες που έγιναν από τον Δήμο Χίου για την εκμίσθωση αγροτικών εκτάσεων.

Η επιλογή του Δήμου Χίου, να υιοθετήσει την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και του Τμήματος περιουσίας για αύξηση στο ενοίκιο των αγροτεμαχίων , που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμη και το 200% αποθάρρυνε το σύνολο σχεδόν των ενδιαφερομένων αγροτών.

Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αγροτεμάχια έχουν χρόνια να καλλιεργηθούν και οι ενδιαφερόμενοι θα έβλεπαν τους καρπούς του κόπου τους να αποδίδουν μετά από κάποια χρόνια κι ύστερα από πολύ δουλειά για να τα μετατρέψουν και πάλι σε βατές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Οι δημοπρασίες βγήκαν άγονες σε κάποιες περιπτώσεις άγονη βγήκε η διαδικασία και τη δεύτερη φορά και πλέον εκείνο που μένει είναι με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ή να αλλάξουν οι όροι της δημοπράτησης ή να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση.

«Από τα 130 αγροτεμάχια που δημοπρατήθηκαν μόλις 2 έχουν δοθεί σε ιδιώτες. Οι υπόλοιποι διαγωνισμοί βγήκαν άκυροι» δήλωσε στον «π» ο αντιδήμαρχος Ανδρ. Βεργίτσης διαπιστώνοντας και ο ίδιος ότι οι όροι δημοπράτησης πρέπει να... βελτιωθούν.

 

Τι αγρούς θέλουμε;

Η δημοτική αρχή πρέπει να αποφασίσει τι επιθυμεί. Θέλει οι εκτάσεις της να παραμένουν ακαλλιέργητες, χέρσες και επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών, ή θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, έχοντας ένα μικρό οικονομικό όφελος αλλά τεράστιο κοινωνικό και ουσιαστικό αφού χωρίς κανέναν κόπο η καλλιεργήσιμη γη θα αποτελεί και ζώνη πυρασφάλειας και πυροπροστασίας και ο πληθυσμός έχοντας ένα εισόδημα θα παραμένει στα χωριά;

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μπορεί να εισηγούνται και να ορίζουν αυξήσεις που αφορούν άλλες οικονομικές περιόδους ίσως και να αφορούν αγροτεμάχια που μέσα από το γραφείο τους ουδέποτε έχουν δει κι ούτε και θα δουν, αλλά οι πολιτικοί είναι εκείνοι που οφείλουν να χαράσσουν τον δρόμο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ