22.11.2013 13:32

Στήριγμα σε δύσκολους καιρούς

ΤΑ ΚΔΑΠ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΑΓΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Ανάσα στην καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας αλλά και των παιδιών αποτελεί το ΚΔΑΠ που λειτουργεί στη Χίο. Σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενες μητέρες τα απογεύματα αφήνουν τα παιδιά τους σε ένα χώρο που γνωρίζουν ότι τους παρέχει ασφάλεια, μόρφωση και ψυχαγωγία.
Πενήντα παιδιά «φιλοξενούνται» στη συγκεκριμένη δομή που στον Δήμο Χίου λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ΔΗ.ΚΕ.Χ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στην οδό Ριζαρίου και Πασπάτη.
Για τους εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν άλλη βοήθεια από γιαγιάδες ή παππούδες η δωρεάν απασχόληση των παιδιών τα απογεύματα στα ΚΔΑΠ σε μια εποχή με τα οικονομικά προβλήματα και τις ανάγκες που έχει η δική μας, αποτελεί πραγματική ανακούφιση και δίνει διέξοδο.
«Τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά παρακολουθούν μαθήματα χορού, θεάτρου υπολογιστών, γυμναστικής κ.λπ και οι γονείς μπορούν να εργάζονται τις απογευματινές ώρες. Το ΚΔΑΠ έρχεται να καλύψει αυτό το κενό αφού τις απογευματινές ώρες μόνο κάποιοι ιδιωτικοί σταθμοί λειτουργούν και αυτούς με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο οι εργαζόμενοι να μπορούν να τους πληρώνουν. Τα παιδιά εδώ παρακολουθούν δωρεάν. Τα έξοδα καλύπτονται από το πρόγραμμα και για τα υπόλοιπα συμβάλλει ο Δήμος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕΧ Μ. Κοντούδης.

Τι είναι τα ΚΔΑΠ

Τα ΚΔΑΠ αποτελούν μια κρατική προνοιακή δομή που ξεκίνησε να λειτουργεί στη χώρα μας περίπου το 2000, η οποία εξασφαλίζει εξωσχολική απασχόληση σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρονών, τις απογευματινές ώρες, χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς
Καθημερινά από τις 2-9 το βράδυ τα παιδιά απασχολούνται στο ΚΔΑΠ παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες. Οι εγγραφές γίνονται την καλοκαιρινή περίοδο σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από την ΔΗΚΕΧ και για την επιλογή των δικαιούχων στο πρόγραμμα υάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. «Αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το καλοκαίρι τροποποιούμε το ωράριο μας, λειτουργούμε από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 και κάποιος γονιός που θέλει να γνωρίσει από κοντά το πρόγραμμα και να δοκιμάσει αν μπορεί να το παρακολουθήσει το παιδί του, μπορεί να επικοινωνεί με τη ΔΗΚΕΧ και να συμμετέχει στα καλοκαιρινά τμήματα» συμπληρώνει ο κ. Κοντούδης.
Στο ΚΔΑΠ απασχολούνται αυτή την περίοδο πέντε εργαζόμενοι. Ο Στ. Μελέκος δάσκαλος χορού, η Ματίνα Χαβιάρα θεατρική αγωγή και εικαστικά, η Μαρία Ζύμαρη σχολική μελέτη, τραγούδι και εικαστικά, και ο Δημήτρης Ζώης Γυμναστική και παιχνίδια ενώ βοηθητικός υπάλληλος είναι η Χαρίκλεια Κουτσουράδη.

Αργεί η χρηματοδότηση

Μοναδικό μελανό σημείο, κάτι βέβαια που αποτελεί πάγια τακτική του κράτους, είναι η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση. Έτσι, αναγκάζεται η ΔΗ.ΚΕ.Χ να καλύπτει τα έξοδα με διάφορους τρόπους μέχρι να φτάσει η χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο.
Η μέχρι στιγμής πετυχημένη λειτουργία του ΚΔΑΠ έχει αποδείξει ότι αποτελεί αναγκαιότητα, μια αναγκαιότητα που θα μπορούσε να επεκταθεί καλύπτοντας τις το κενό και στην περιφέρεια, αρχής γενομένης από τον Βροντάδο. «Θεωρώ ότι ένα ΚΔΑΠ στην Ομηρούπολη και συγκεκριμένα στον Βροντάδο, θα έβρισκε μεγάλη ανταπόκριση και θα είχε μεγάλη προσέλευση» κατέληξε ο κ. Κοντούδης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ