26.7.2018 15:52

Στο Μουσείο Φυσικής του 1ου Γυμνασίου ο διακεκριμένος Χιώτης επιστήμονας Μ. Γεωργούλης

Στην προσπάθεια ανάδειξης του Μουσείου Φυσικής του 1ου Γυμνασίου Χίου συμμετέχει ο διακεκριμένος Χιώτης επιστήμονας Μανώλης Γεωργούλης έπειτα από πρόσκληση του συλλόγου «Μούσα Ελληνική» και του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Ιστορίας και Φυσικής».

Στην επιστολή του αναφέρει:

«Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή αποδέχομαι την πρόσκληση της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ και του Συλλόγου “Φίλοι του Μουσείου Ιστορίας και Φυσικής” να επισκεφθώ το Μουσείο Φυσικής του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Χίου, στο οποίο μάλιστα ευτύχησα να φοιτήσω κατά τα γυμνασιακά μου χρόνια, την περίοδο 1981 – 1984.

Θα πρέπει να αναφέρω σε αυτό το σημείο, με κάποια αιδώ, ότι δεν γνώριζα γι` αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και την ύπαρξη του Μουσείου, μέχρι πρότινος. Κατόπιν της ενημέρωσης και της ευγενικής πρόσκλησης, όμως, μελετώντας και τον συλλεκτικό «Οδηγό Μουσείου Ιστορίας και Φυσικής Χίου», μου εδραιώθηκε η άποψη ότι το Μουσείο και τα εκθέματά του αποτελούν παρακαταθήκη για το νησί και ενισχύουν το ρόλο, την ιστορία και την προσφορά του 1ου Γυμνασίου στον τόπο. Η Χίος, η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και ολόκληρη η Ελλάδα πρέπει να είναι τουλάχιστον ενήμεροι γι` αυτή την πολυετή πρωτοβουλία και να τη στηρίζουν με την αποδοχή και την εκτίμηση που αρμόζει στην εξαίρετη εθελοντική προσπάθεια των μελών της Ομάδας Εργασίας. Αναγνωρίζοντας παλαιούς καθηγητές μου της Φυσικής σε αυτή την Ομάδα, τη λιτή και ουσιώδη διδασκαλία των οποίων θυμάμαι με δέος, δεν μπορώ παρά να είμαι απόλυτα βέβαιος για την ποιότητα και το βαθμό συντήρησης των εκθεμάτων. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η λειτουργική κατάσταση πολλών από αυτά: το να εκτελεί κανείς με άρτιο τρόπο πειράματα με όργανα που κατασκευάστηκαν ακόμα και δύο αιώνες πριν θεωρώ ότι δεν έχει ανάγκη περαιτέρω σχολιασμού, παρά μόνο θαυμασμού.

Ως φυσικός με ενδιαφέρει ζωηρά να δω όργανα και εκθέματα τα οποία κατασκευάστηκαν σε άλλες εποχές, με τρόπους και μέσα που έχουν εγκαταλειφθεί προ πολλού. Το γιατί θα πρέπει να υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι για την κλασική φυσική του σήμερα – και του αύριο, γιατί οι νόμοι της φυσικής δεν έχουν ημερομηνία λήξης – οι βάσεις τέθηκαν αιώνες πριν, λίγο προτού τα όργανα του Μουσείου κατασκευαστούν. Όσο και αν προχωρήσει η τεχνολογία, το μαγνητικό πεδίο της Γης θα μείνει ως έχει ή ένας θεμελιώδης νόμος αντίστροφου τετραγώνου της απόστασης, λόγου χάρη, όπως οι νόμοι των Newton και Coulomb, θα παραμείνει ένας νόμος αντίστροφου τετραγώνου. Άρα μια απλή, ταπεινή μαγνητική βελόνη ή ένας μαγνητικός ζυγός Hibbert (ενδεικτικά εκθέματα του Μουσείου) εξακολουθούν και σήμερα να περιγράφουν επαρκώς αυτά τα φαινόμενα. Όσοι περάσαμε από αυτές τις ατραπούς της ορθής λογικής και του μαθηματικού λογισμού στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τη φυσική, μια προσπάθεια αέναης μάθησης που δεν τελειώνει με κανένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό, δεν μπορούμε παρά να παραμένουμε γοητευμένοι μπροστά σε αυτά τα θαύματα απλότητας και οικονομίας της φύσης.

Αυτή τη λογική της απλότητας και της φυσικής οικονομίας εξυπηρετεί το Μουσείο, κατά την άποψή μου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φυσικός για να γίνει κοινωνός απλών ιδεών με μεγάλη όμως δύναμη, που δίνουν τροφή για σκέψη, αλλά και ένα αντίβαρο στη σημερινή εποχή, όπου τα πάντα θεωρούνται λίγο-πολύ δεδομένα, χωρίς ιδιαίτερο διανοητικό μόχθο. Διδάγματα από τα οποία ωφεληθήκαμε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας.

Με τιμή

Μανώλης Γεωργούλης»

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δρ. Μανώλης Κ. Γεωργούλης 

Κύριος Ερευνητής, Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών. 

Γεννήθηκε στη Συκιάδα της Χίου. Πτυχίο Φυσικής ΑΠΘ (1993), Διδακτορική Διατριβή στην ηλιακή φυσική και τη φυσική πλάσματος, ΑΠΘ (2000). Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johhs Hopkins των ΗΠΑ (2000 – 2003) και κατόπιν μέλος του μόνιμου προσωπικού του Εργαστηρίου (2003 – 2009), οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι Εθνικός Εκπρόσωπος στην Διεθνή Διαστημική Επιτροπή (COSPAR) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ε2 για την Ηλιακή Δραστηριότητα της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU). Έχει χρηματίσει Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Επιστημονικού Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA, 2011 – 2017), Πρόεδρος του Τμήματος Ηλιακής Φυσικής της Ευρωπαϊκής Φυσικής Εταιρείας (2014 – 2017), Αντιπρόεδρος (2014 – 2016) και κατόπιν Γραμματέας (2016 – 2018) της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και μέλος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής (2011 – 2017). Ενεργός συμμετοχή σε αρκετές εθνικές και διεθνείς ερευνητικές ομάδες και πρόσφατα Επιστημονικός Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος FLARECAST της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος AEFFort του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με σκοπό την πρόγνωση των ηλιακών εκλάμψεων.

Έχει συμμετάσχει ή συμμετέχει σε αρκετές ενεργές, προτεινόμενες ή υπό κατασκευή διαστημικές αποστολές των NASA και ESA, σε δύο εκ των οποίων ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος, αντίστοιχα (NASA).

Έχει τιμηθεί με υποτροφία Marie Curie (2010 – 2014), τα επιστημονικά αποτελέσματα της οποίας βραβεύτηκαν από το τμήμα Εξαίρετης Επιστήμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δίπλωμα Αναγνώρισης εξαίρετης συνεισφοράς στην κατάθεση προτάσεων για διαστημικές αποστολές της NASA (ΗΠΑ, 2008), Βραβείο Ειδικού Επιτεύγματος (ΗΠΑ, 2007) για τη σύλληψη και δημοσίευση καινοτόμου μεθόδου επεξεργασίας ηλιακών μαγνητικών πεδίων, Ευρωπαϊκή Υποτροφία ERASMUS (1996 – 1997) και υποτροφία διδακτορικής διατριβής από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ, 1996 – 2000).

Επίσης, έχει ανακηρυχθεί Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Χίου από το 2013. Συγγραφέας τουλάχιστον 70 ερευνητικών εργασιών, μονογραφιών και προσκεκλημένων άρθρων επισκόπησης σε περιοδικά με κριτές και 34 εργασιών σε πρακτικά συνεδρίων και ειδικούς τόμους, με τουλάχιστον 2200 αναφορές στο ερευνητικό του έργο. Έχει προσκληθεί ως επιμελητής τεσσάρων εξειδικευμένων τόμων ηλιακής φυσικής.

Επιπλέον, είναι συγγραφέας του εκλαϊκευτικού βιβλίου «Ηλιακές Εκλάμψεις – Διαστημικός Καιρός» που θα κυκλοφορήσει το 2018 από τη σειρά «Μικρές Εισαγωγές» των Εκδόσεων Παπαδόπουλος

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ