Αλλαγή φιλοσοφίας στα Μαστιχοχώρια. Στροφή σε έργα που βραχυπρόθεσμα επενδύουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, πατώντας σε δυο βασικούς πυλώνες, την πολιτιστική κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τους, προωθείται από τον αντιδήμαρχο Ηλ. Κλεισσά.
Η στόχευση
Τα μοναδικά Καστροχώρια, το καθένα μόνο του αλλά και ξεχωριστά, τα αρχιτεκτονικά, φυσικά, θρησκευτικά μνημεία, οι βίγλες, οι μύλοι και γενικά οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα των προηγούμενων χρόνων που μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφονται, αξιολογούνται και διερευνώνται οι δυνατότητες αξιοποίησης τους μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει το εργαλείο για τη Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων να προχωρήσει στην ένταξη σημαντικών έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.
Η μελέτη
Ήδη σε συνεργασία του αντιδημάρχου Μαστιχοχωρίων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές για την εκπόνηση της.
«Είναι αναγκαιότητα να έχουμε στα χέρια μας μελέτες για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουμε μια σειρά από τέτοια έργα. Προσπαθούμε να δουλέψουμε σήμερα για να υλοποιήσουμε αύριο», εξηγεί ο Ηλ. Κλεισσάς. Ο αντιδήμαρχος γνωρίζει ότι τα οικονομικά πλαίσια είναι περιορισμένα, πολύ δε περισσότερο για έργα τέτοιου μεγέθους και αριθμού, αλλά ευελπιστεί ότι το ήμισυ της προσπάθειας είναι η ολοκλήρωση των μελετών.
«Υπάρχουν σημαντικά μνημεία στην περιοχή μας, οι μύλοι, ο πύργος των Δοτιών. Μπορούν να γίνουν αναστυλώσεις κτιρίων στα χωριά μας και τόσα άλλα. Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζεται να υπάρχουν μελέτες κι αυτό αποτελεί, σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα για μας», συμπληρώνει.
Σύνδεση με Μουσείο Μαστίχας
Όλα αυτά τα έργα δε θα υλοποιηθούν σήμερα. Θα πρέπει ίσως να περάσουν δυο και τρία χρόνια αλλά ο σπόρος έχει ήδη πέσει και η νοοτροπία ότι η ανάπτυξη θα έρθει από μόνη της προφανώς έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Τα Μαστιχοχώρια, πέρα από τη μαστιχοκαλλιέργεια, μπορούν να αναπτυχθούν και μέσα από την ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτή η μελέτη μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
« Το πρώτο μας μέλημα ήταν η αντιμετώπιση της καταστροφής από τη φωτιά. Πέρα από αυτό όμως, πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για το αύριο. Με την ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων και την παράλληλη λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας στην περιοχή, θεωρούμε ότι τα Μαστιχοχώρια θα έχουν σοβαρές προϋποθέσεις ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ντόπιο δυναμικό», κατέληξε ο Ηλ. Κλεισσάς.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.