5.4.2016 16:44

Συμφωνεί με το εξώδικο για τη ΒΙΑΛ και η Χιακή Συμπολιτεία

ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ, ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ

 

Συμφωνεί με το εξώδικο του Δήμου Χίου προς το Υπουργείο για τη ΒΙΑΛ  και επαυξάνει προτείνοντας εστιάζοντας και στο οικονομικό  σκάνδαλο  που συνοδεύει το κόστος κατασκευής της ΒΙΑΛ και προτείνοντας πέντε σημεία για την εξομάλυνση της προσφυγικής κρίσης, τα οποία όμως ακυρώνουν στην πράξη της συμφωνία Ελλάδας, ΕΕ και Τουρκίας.

 

Η ανακοίνωση

 

 Το εξώδικο του Δήμου Χίου προς την κυβέρνηση  για τη ΒΙΑΛ είναι μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε ορθότερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή έχει μικρή ή καθόλου σημασία η απόλυτη δικαίωση της Χιακής Συμπολιτείας που από μήνες επέμεινε στο να μην παραχωρηθεί η ΒΙΑΛ (αρχικά) και να αρθεί η παραχώρησή της όταν καταπατήθηκαν οι όροι της συμφωνίας δήμου Χίου και κυβέρνησης.

 

Παρά τις διαφωνίες μας με κάποιες προβληματικές θέσεις που διατυπώνονται στο κείμενο του εξωδίκου, με το κείμενο αυτό o Δήμος αποσαφηνίζει κάποια κρίσιμα σημεία:

 

1) Η ΒΙΑΛ παραχωρήθηκε για ανοικτό κέντρο καταγραφής αλλά παράνομα χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο κράτησης.

 

2) Για τα τρομακτικά προβλήματα στη ΒΙΑΛ, από τις άθλιες συνθήκες σίτισης μέχρι την ελλιπέστατη στελέχωση με τους κατάλληλους ανθρώπους, ευθύνεται η κυβέρνηση κι όχι οι πρόσφυγες ή κάποιοι τοπικοί «υποκινητές».

 

3) Είναι οι ακραίες ευθύνες της κυβέρνησης, απότοκο της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας,  που οδήγησαν, ως ελάχιστη άμυνα για επιβίωση και διεκδίκηση της εφαρμογής της διεθνούς νομοθεσίας για το άσυλο, πρόσφυγες να εξέλθουν της ΒΙΑΛ.

 

4) Η διαδικασία απέλασης δεν είναι μόνο παράνομη και ανήθικη με βάση το διεθνές δίκαιο. Η παρανομία και η ανηθικότητα πολλαπλασιάζονται από το ότι δεν παρέχεται στους πρόσφυγες ούτε καν ενημέρωση για τα δικαιώματά τους.

 

5) Είναι η κυβερνητική πολιτική που παράγει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, μετατρέποντας το νησί σε επίκεντρο ανεξέλεγκτα παράνομης βίας κατασταλτικών μηχανισμών (εισαγόμενα ΜΑΤ) και ξέφραγο αμπέλι για ΜΑΤ και Frontex από το εξωτερικό.

 

Ας συμπληρώσουμε εδώ τις καταγγελίες για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο από κοινοβουλευτικά κόμματα, με κάποιους που πίεζαν να λειτουργήσει η ΒΙΑΛ παράνομα και ανεξέλεγκτα, για να πλουτίσουν οι ίδιοι. Αυτές οι καταγγελίες απαιτούν άμεσες  και πλήρεις απαντήσεις.

 

Για όλα τα παραπάνω, η Χιακή Συμπολιτεία προτείνει:

 

-Να σταματήσει τώρα η διαδικασία των πολλαπλά παράνομων απελάσεων, να λειτουργήσουν όλες οι δομές που θα επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ασκήσουν το δικαίωμά τους για αίτημα παροχής ασύλου.

-Να οργανωθεί πάνδημη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες με δημόσια δέσμευση όλων για σεβασμό των δικαιωμάτων τους

-Παροχή της δυνατότητας να μπουν στο πλοίο της γραμμής για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αυτό θα επιτρέψει και την επαναλειτουργία του λιμανιού άμεσα.

-Μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβασή τους στην ενδοχώρα, αλληλεγγύη με ανοιχτή δομή

-Να σταματήσει τώρα η αστυνομοκρατία στο νησί μας, τόσο από ελληνικές όσο και από διεθνείς δυνάμεις καταστολής που πρέπει να αποχωρήσουν αμεσότατα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ