10.11.2014 10:13

Συμμάζεμα στα έσοδα, συντήρηση στα έξοδα

ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝ ΤΟ 2015 ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑ ΧΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Σε ενέργειες εκ των έσω και συγκεκριμένα στο συμμάζεμα των εσόδων της και στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των εξόδων της στοχεύει για το νέο έτος η ΔΕΥΑ Χίου, αποφεύγοντας για μια ακόμη χρονιά να επηρεάσει θετικά τα τέλη ύδρευσης – άρδευσης τα οποία και θα παραμείνουν στα ίδια πλαίσια.

Οικονομικά η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει στην επιχείρηση  ώστε να προσελκύσει τους μεγάλους οφειλέτες της και να διαπραγματευτεί αποπληρωμές μαζί τους, γεγονός που προς το παρών δείχνει να έχει αποτελέσματα σύμφωνα με τον Απ. Τζιώτη, πρόεδρο της ΔΕΥΑ Χίου.

«Στοχευμένες αυξήσεις»

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οπότε και θα αποφασιστεί το ζήτημα των τελών έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Στην προσυνεδρίαση όμως που έγινε πριν λίγες μέρες παρουσία όλων των μελών, η γενική εντύπωση παρέμενε πως το 2015 θα είναι ένα δύσκολο έτος, με αρκετές υποχρεώσεις για την επιχείρησης. Η οικονομική υπηρεσία αντιλαμβάνεται πως κάθε ενέργεια για αύξηση τελών ενδέχεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις. Για το νέο έτος πρότεινε στοχευμένες αυξήσεις, προφανώς σε κατηγορίες τιμολογίων που υπάρχει η δυνατότητα, κάτι που τελικά δεν βρήκε ανταπόκριση  στους πολιτικούς εκπροσώπους. «Δεν συμφωνούμε με τις αυξήσεις αυτή τη χρονική στιγμή. Υπάρχουν προτεραιότητες, υπάρχουν ανάγκες και υπάρχουν αρκετές εξελίξεις μπροστά μας. Αυτό που προέχει είναι να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις εκκρεμότητες των χρεών μας, να κάνουμε μια σειρά από επενδύσεις και να διαχειριστούμε καλύτερα το κομμάτι των εσόδων. Ήδη καλέσαμε δυο μεγάλες επιχειρήσεις του νησιού και αποπλήρωσαν μέρος των οφειλών τους. Τις επόμενες μέρες θα έρθουν άλλες δύο. Υπάρχει σχέδιο και βάση αυτού θα πορευθούμε», αναφέρει στον «π» ο πρόεδρος κ. Τζιώτης.

Χάνει έσοδα

Ο μεγάλος βραχνάς για την επιχείρηση είναι η κάθετη μείωση των εσόδων από τις επιχορηγήσεις των αφαλατώσεων. Φέτος στα ταμεία της ΔΕΥΑ θα μπουν αρκετά λιγότερα χρήματα από άλλες χρονιές. Αυτό οφείλεται στο ότι το ποσό των επιδοτήσεων παραμένει το ίδιο, την ώρα που έχουν αυξηθεί οι δικαιούχοι των πιστώσεων. «Κάποτε το ποσό αυτό το μοιράζονταν δυο τρεις εταιρίες που είχαν αφαλατώσεις. Σήμερα αφαλατώσεις έχουν γίνει σε πολλά σημεία της χώρας με αποτέλεσμα από τη διανομή των πιστώσεων να φθάνουν λιγότερα χρήματα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της επιχείρησης. «Κάποια στιγμή θα σταματήσουν», προσθέτει.

Παράλληλα η εταιρία φέτος δεν θα έχει και το Ειδικό Τέλος, το οποίο καταργείται 1/1/15.

Διακανονίζει τη ΔΕΗ

Ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρία αφορά και στις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ από την κατανάλωση ρεύματος στο βιολογικό και στο Θόλος. Σήμερα η εταιρία καλείται να πληρώσει περίπου 1εκ. ευρώ, ωστόσο ο κ. Τζιώτης θεωρεί άδικο να χρεώνεται η εταιρία με εμπορικό τιμολόγιο και όχι με βιομηχανικό. «Πιστεύω ότι από την διαπραγμάτευση που θα κάνουμε θα βρεθεί λύση και θα πληρώνουμε λιγότερα. Είναι πολλά τα χρήματα, όπως και οι ανάγκες, αλλά θα το περάσουμε», υποστηρίζει.

Φράγμα Κατράρη, φράγμα Ζυφιά

Μέσα στο έτος η ΔΕΥΑ θέλει να κλείσει δυο ακόμη ζητήματα. Πρώτον, να αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος Κατράρη που σήμερα δεν έχει φορέα για αυτό το σκοπό και δεύτερον να προσθέσει δίκτυα πάνω στο φράγμα Ζυφιά για να ενισχύσει τις παροχές νερού σε άρδευση.  «Η ΔΕΥΑ Χίου δεν μοιράζει κέρδη, δεν έχει μετόχους. Επομένως όσα χρήματα έρχονται επενδύονται εκ νέου σε νέες ανάγκες. Και αυτό θα πράξουμε, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα, χωρίς να προσθέσουμε επιβαρύνσεις στα οικονομικά». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ