6.11.2014 15:03

Συναγερμός από πετρελαϊκή μόλυνση στη Μπέλλα Βίστα [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΧΙΟΥ

Η πλήρης ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση μεγάλης πετρελαϊκής μόλυνσης στις ακτές του νησιού επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης άσκησης που πραγματοποίησε το Λιμεναρχείο Χίου με στόχο την καταπολέμηση πετρελαιοκυλίδας από διερχόμενο πλοίο στην περιοχή των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Χίου.

Το σενάριο

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης κηλίδα βαρέων πετρελαιοειδών, προερχόμενη από διερχόμενο άγνωστο δεξαμενόπλοιο, προκάλεσε ρύπανση στη Μπέλλα Βίστα ενώ τμήμα της κηλίδας εξακολούθησε να επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα να απειλεί τις τριγύρω ακτές.

Την καταγγελία του συμβάντος έκανε τηλεφωνικά κάτοικος της περιοχής. Αμέσως όπως είχε προβλεφθεί όχημα του Λιμεναρχείου έσπευσε από ξηρά προς εξακρίβωση της κατάστασης διαπιστώνοντας την ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας διάσπαρτων κηλίδων μαύρων πετρελαιοειδών που εκτείνονταν σε απόσταση 150 – 200 μέτρων.

Παράλληλα ανοιχτά της περιοχής μετέβη το πλωτό ΛΣ-611 που προέβη σε έλεγχο της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής κατά τον οποίο αναφέρθηκε η ύπαρξη κηλίδας ανοιχτά της ακτής.

Ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού

Μετά τον αναγνωριστικό έλεγχο σειρά είχε η Ομάδα Σχεδίασης του Τοπικού Σχεδίου Καταπολέμησης Ρύπανσης του Κ.Λ. Χίου που υπό την εποπτεία του τοπικού συντονιστή αποφάσισε τις ενέργειες για την αντιμετώπιση τόσο της ρύπανσης στις ακτές όσο και της ρύπανσης στη θάλασσα.

 

 

 

Αντιμετώπιση ρύπανσης στις ακτές

Όπως προέβλεπε το σενάριο για τον καθαρισμό των ακτών κλήθηκαν ο Δήμος Χίου, οι ομάδες καθαρισμού των ακτών και η πυροσβεστική ενώ παράλληλα συγκροτήθηκαν δύο ομάδες καθαρισμού ακτών από το Λιμεναρχείο. Οι συμμετέχοντες στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη στεριά χρησιμοποίησαν απορροφητικές πετσέτες, απορροφητικά φράγματα , προσκολλητικές περούκες, τσουγκράνες, φτυάρια, μαύρες σακούλες και γάντια ενώ από τον Δήμο διατέθηκε φορτηγό φια τη μεταφορά των κατάλοιπων.

Άμεση κινητοποίηση στη θάλασσα

Αρχικά κλήθηκε η λάντζα «Ισίδωρος» η οποία μετέφερε τη συσκευή Skimmer, μία δεξαμενή περισυλλογής πετρελαιοειδών καθώς και το πλωτό φράγμα του Λιμεναρχείου.

Η λάντζα απέπλευσε προς την περιοχή εντοπισμού της κηλίδας και προέβη στην πόντιση του πλωτού φράγματος με τη βοήθεια δύο σκαφών του Λιμενικού. Μετά την κύκλωση της κηλίδας και με τη χρήση του Skimmer καθαρίστηκε μέρος της κηλίδας ενώ τα υπολείμματα καταπολεμήθηκαν με τη χρήση χημικών ουσιών.

Παράλληλα η Revoil χρησιμοποίησε απορροφητικά φράγματα για την προστασίας της ακτής έξωθεν των εγκαταστάσεών της, από πιθανή ρύπανση.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ