30.11.2016 15:24

Συνέδριο για τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα

Η ανισότητα στον επαγγελματικό στίβο μεταξύ γυναικών κι ανδρών, στον πολιτικό και στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και ο μικρός αριθμός των γυναικών που έσπασαν την γυάλινη οροφή και κατάφεραν να φτάσουν σε θέσεις, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία που έθιξαν οι ομιλητές, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Επιμελώς Επιχειρείν 2016: Γυναίκα, η δύναμη της ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και η Boussias Communications, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

 

Για μισθολογική ανισότητα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ επεσήμανε ότι «μόνο το 22% των γυναικών είναι ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, ενώ το 11% συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια. Στην Ελλάδα έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό γυναικείας απασχόλησης στον ΟΟΣΑ μετά την Τουρκία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, όχι μόνο ως πολιτικό ή νομικό. Είναι ζήτημα νοοτροπίας, αντίληψης. Κάνουμε μικρά βήματα, αφού αργεί ο δρόμος ακόμη για την πλήρη ισότητα».

«Από μια νομική αλλαγή μέχρι την κοινωνική υιοθέτηση υπάρχει μεγάλη απόσταση» υπογράμμισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η οποία είπε χαρακτηριστικά, ότι μια γυναίκα ακόμη κι αν φτάνει στην κορυφή «χρειάζεται να είναι αιώνια νέα, όμορφη κι αδύνατη. Η επιχειρηματικότητα είναι ανδρική υπόθεση, έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη». Η κ. Δούρου έκανε λόγο για ασαφές νομικό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της Περιφέρειας με δομές ενίσχυσης και στήριξης γυναικών, θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και υποτίμησης στην αγορά εργασίας, αλλά και προγράμματα προώθησης και συμβουλευτικής  νέων γυναικών. Η κ. Δούρου μίλησε και για το πρόγραμμα εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς «πρέπει οι γυναίκες να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους. Η κρίση μας πηγαίνει πίσω».

 

Κάλεσε μάλιστα όλους τους θεσμούς, αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες να συστρατευτούν σε αυτήν την προσπάθεια «γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια για απουσία συνέργειας κι άθροισης ανθρώπινου δυναμικού».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφία Οικονομάκου, αφού ανέφερε τον ρόλο του Δικτύου, έδωσε μια εικόνα της θέσης της γυναίκας στην εργασία. «Στην Ελλάδα μόνο το 23% είναι αυτοαπασχολούμενες, ενώ στην ΕΕ το 27%,  στον επιχειρηματικό κλάδο δραστηριοποιείται μόνο το 10% και στην ΕΕ 20% ,ενώ  το 40% των γυναικών πλήττεται από την ανεργία».

Για δύο παραδοξότητες μίλησε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. «Μόνο εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία υπάρχουν με αυτήν την πολιτική από την μια πλευρά και δεύτερον, στην Ευρώπη στου 21ου αιώνα δεν θα πρέπει να συζητάμε για γυναικεία κι ανδρική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε, μόλις το 8% των Ελληνίδων συμμετέχει σε θέσεις διοίκησης. «Το ζητούμενο είναι η βούληση. Είναι ανορθολογικό να εμποδίζεις τον μισό πληθυσμό στην απασχόληση».

Τον ρόλο του Επιμελητηρίου του Παρισιού υπογράμμισε η εκπρόσωπός του, Sandra Penning, κάνοντας λόγο για την νέα εποχή ψηφιακής οικονομίας. «Μια στους τέσσερις ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων στο Παρίσι είναι γυναίκες» δήλωσε.

Για αλλαγή στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα, για οικονομία της εμπειρίας και της συναισθηματικής αξίας και για άντρες και για γυναίκες επιχειρηματίες, έκανε λόγο ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πανηγυράκης. «Χρειάζεται διαφορετική νέα λύση με νέες διαστάσεις. Να σκεφτούμε την ψηφιακή εποχή και να δώσουμε έμφαση στην εμπειρία, την ποιότητα και το νεωτερισμό και να δημιουργούμε ηθικές επιχειρήσεις. διαφοροποίηση και καινοτομία και χωρίς φόβο».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννης Κρανιδιώτης», ενώ έχουν προσκληθεί ως ομιλητές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωπαϊκών φορέων, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι σημαντικών εταιρειών και διακεκριμένες γυναίκες επιχειρηματίες-υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

Το συνέδριο εστίασε μεταξύ άλλων στην συμβολή της γυναίκας στην ανάπτυξη των στρατηγικών εκείνων που θα δημιουργήσουν  την καινοτόμο, ανταγωνιστική και παραγωγική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με θέσεις εργασίας και δυναμική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Όπως τονίστηκε, το συνέδριο στοχεύει στο να κινητοποιήσει όλες τις γυναίκες στελέχη και επιχειρηματίες παρέχοντας βήμα παρουσίασης των καλύτερων πρακτικών ώστε να προκύψουν προοπτικές για το μέλλον τους.

 

πηγή: ethnos.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ