19.11.2012 10:03

Τα farmers markets αντικαθιστούν τη λαϊκή

ΔΕΝ ΠΕΙΣΘΗΚΑΝ Ή ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Ισχνή η συμμετοχή των ντόπιων παραγωγών στην προσπάθεια του Δήμου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει, για πρώτη φορά, λαϊκή αγορά στο νησί μας.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα υποβολής των αιτήσεων από τους παραγωγούς και μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβάλει αίτηση μόλις πέντε κι είχαν ζητήσει τα έγγραφα που χρειάζονταν για την αίτηση άλλοι δέκα.
Με δεκαπέντε παραγωγούς για αρχή ο αντιδήμαρχος Παντελής Στεφάνου παρόλα αυτά είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στη δημιουργία λαϊκής αγοράς, παρότι το μικρό ενδιαφέρον αποδεικνύει πως ακόμη και στη λαϊκή φερόμαστε και δρούμε... χιώτικα.
Οι παραγωγοί γκρινιάζουν για την ακρίβεια και για την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων τους αλλά τώρα που ήρθε η ώρα να κάνουν το επόμενο βήμα κάμφθηκαν, ίσως μπροστά από τις απειλές και το φόβο μιας ενδεχόμενης αντίδρασης των εμπόρων.

Και plan Β
Ο Π. Στεφάνου έχει δηλώσει ξεκάθαρα πάντως πως είναι αποφασισμένος να δώσει διέξοδο στους παραγωγούς και φθηνά προϊόντα στους δημότες. Έτσι, ακόμη κι αν δε μαζευτούν παραγωγοί για τη λειτουργία της λαϊκής, υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί στην πόλη μας ο θεσμός της μέρας του παραγωγού, ή αλλιώς, όπως προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Farmers Markets.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμπνεύστηκε από το «κίνημα της πατάτας» και προσπαθεί να οργανώσεις λαϊκές αγορές αγροτών χωρίς μεσάζοντες, οι οποίες είναι γνωστές στην Ευρώπη σαν Farmers Markets. Σ’ αυτές μια φορά την εβδομάδα, σε ένα συγκεκριμένο μέρος της πόλης, οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία να πουλούν τα προϊόντα τους. Ο σκοπός ύπαρξής των Farmers Markets είναι να κλείσει η ψαλίδα στις τιμές από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή.
Η πρώτη τέτοια αγορά λειτουργεί πιλοτικά με επιτυχία στην Πρέβεζα κι αναμένεται να λειτουργήσουν, επίσης πιλοτικά, άλλες δυο στην Κρήτη και στη Β. Ελλάδα. «Περιμένουμε και τη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο για τις μέρες των παραγωγών. Θα περιμένουμε τη Δευτέρα να δούμε πόσες θα είναι οι τελικές αιτήσεις των παραγωγών για τη λαϊκή. Αν ο αριθμός δεν είναι ο επιθυμητός, θα προσανατολιστούμε στη δημιουργία και οργάνωση Farmers Markets.  Όπως και να έχει, πάντως, είμαστε αποφασισμένοι να φτάνει το φθηνό προϊόν στον καταναλωτή», δήλωσε στον «π» ο κ.. Στεφάνου.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ