22.11.2016 17:43

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν όλο και περισσότερους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα

Η εφημερίδα British Medical Journal (BMJ) κοίταξε τις τάσεις στα ποσοστά διακοπής και υποστήριξης στην Αγγλία από το 2006 έως το 2015.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν φαίνεται να έχουν καμία επίδραση στον αριθμό των ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά περισσότεροι έχουν πράγματι καταφέρει να το σταματήσουν.

Η ομάδα, από το University College του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Cancer Research UK, υποστηρίζει  ότι η μελέτη τους είναι μια μελέτη παρατήρησης, και άρα δεν μπορεί να αποδειχθεί η άμεση αιτία και αποτέλεσμα.

Ένας ειδικός για το κάπνισμα είπε ότι φαίνεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συμβάλουν σε αυτή την τάση.


Αυξανόμενη δημοτικότητα

Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνονται σταθερά από την πρώτη τους εμφάνιση στην αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου, το 2007. Πλέον χρησιμοποιούνται από σχεδόν τρία εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν αντικαταστήσει τα επιθέματα νικοτίνης και τις τσίχλες νικοτίνης και έχουν μετατραπεί στην πιο δημοφιλή επιλογή για τη διακοπή του καπνίσματος στην Αγγλία.

Η έρευνα της εφημερίδας BMJ εξέτασε στοιχεία από τη μελέτη Smoking Toolkit από το 2006 έως το 2015.

Η μελέτη πήρε επίσης στοιχεία από την Υπηρεσία Διακοπής Καπνίσματος, NHS.

Κατά τη χρονική περίοδο που μελετήθηκε, οκτώ εκατομμύρια άτομα έχουν διακόψει το κάπνισμα.


«Κάτι δουλεύει»

Και ο αριθμός των καπνιστών που επιτυχώς κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα αυξήθηκε σχεδόν κατά 1% για κάθε 1% αύξηση του αριθμού των καπνιστών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η χρήση των συνταγογραφούμενης θεραπείας αντικατάστασης της νικοτίνης μειώθηκε επίσης με τη ταυτόχρονη αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Robert West στο UCL, δήλωσε: «Η αύξηση του επιπολασμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Αγγλία δεν φαίνεται να συσχετίζεται με των αριθμών των προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος».

«Ωστόσο, η αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει συσχετισθεί με μια αύξηση των πετυχημένων προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος ».

Γράφοντας στην εφημερίδα BMJ,  ο John Britton, διευθυντής Βρετανικού Κέντρου για τη μελέτη του Καπνού και του Αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα προτείνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών.

Τα ποσοστά καπνίσματος μειώθηκαν κατά 1%  από το 2014 έως το 2015.

Ο Δρ Britton, δήλωσε: «Αυτή η σημαντική από έτος σε έτος πτώση δείχνει ότι κάτι στην πολιτική για τον έλεγχο του καπνού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποτελεσματικό και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων (αντί των συμβατικών) έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή διακοπή του καπνίσματος».

Η καθηγήτρια  Linda Bauld, του Ινστιτούτου Cancer Research UK, δήλωσε: «Το βρετανικό κοινό επέλεξε να χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.  Αυτή είναι μια θετική επιλογή, και θα πρέπει να την προωθήσουμε».

Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε (διαβάστε εδώ αναλυτικά) ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 95% λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα και εφόσον χρησιμοποιούνται παράλληλα με μία υπηρεσία υποστήριξης διακοπής του καπνίσματος, βοηθούν τους περισσότερους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Πηγή: bbc.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ