24.10.2016 14:30

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σύμμαχος στη διακοπή του καπνίσματος

Σε άρθρο του Cancer Research UK, στο οποίο τονίζεται το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν πλέον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως σύμμαχος στη διακοπή του καπνίσματος. Ταηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσιάζονται ως ένα εργαλείο άκρως επιτυχημένο που προτείνεται σε όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα για πάντα. Το Cancer Research UK είναι ένα Φιλανρθωπικό Ίδρυμα της Μεγάλης Βρετανίας για την έρευνα και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο. Ακολουθεί το άρθρο:
Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την καταπολέμηση του εθισμού του καπνίσματος. Η ψυχολογική υποστήριξη σε συνάρτηση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω των Υπηρεσιών Διακοπής Καπνίσματος παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.
Τα τελευταία χρόνια όμως, προέκυψε μια νέα τεχνολογία η οποία είναι ικανή να αλλάξει το τοπίο. Για τους καπνιστές, η πιο πρόσφατη από αυτές τις εξελίξεις είναι η ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Σήμερα, σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι περισσότεροι από αυτούς το κάνουν με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει 18.000 καπνιστές στην Αγγλία το 2015, να διακόψουν πλήρως το κάπνισμα.
Είναι αρκετά τα παραδείγματα καπνιστών που προσπάθησαν και κατάφεραν τελικά να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια των αντίστοιχων υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος και των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λειτουργούν παράγοντας ΄΄νικοτινούχο΄΄ ατμό τον οποίο εισπνέει ο καπνιστής με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και με το συμβατικό τσιγάρο. Αλλά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η νικοτίνη δεν ενώνεται με τα χιλιάδες άλλα χημικά που υπάρχουν στο παραδοσιακό τσιγάρο, πολλά εκ των οποίων προκαλούν καρκίνο. 
Καθώς η νικοτίνη είναι η ουσία που κρατάει ‘εθισμένους’ τους ανθρώπους στο τσιγάρο, ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία με ένα πολύ πιο ασφαλή τρόπο.
Άλλωστε το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει κάποιος καπνιστής είναι να διακόψει τελείως το κάπνισμα.
Παράλληλα σταματώντας το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου θα κάνετε καλό και στο… πορτοφόλι σας καθώς το άτμισμα είναι μακράν λιγότερο κοστοβόρο από το κάπνισμα. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές πρώην καπνιστών που εξοικονόμησαν έως και 120€ μηνιαίως μεταβαίνοντας από το παραδοσιακό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Με ποσοστό επιτυχίας έως και 60% μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πλέον αρχίζουν να αποτελούν μια επιλογή-πρόταση των Υπηρεσιών Διακοπής Καπνίσματος προς του πολίτες.
Η δρ. Joanna Miler που εργάζεται σε υπηρεσία διακοπής καπνίσματος τόνισε:
«Το καλό με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι τα θεωρούμε ως ένα ακόμα εργαλείο όταν ‘δημιουργούμε’ ένα πλάνο διακοπής καπνίσματος στο κάθε άτομο ξεχωριστά».
Συνέχισε λέγοντας: «Η λύση των ηλεκτρονικών τσιγάρων προτείνεται στους καπνιστές που προσπάθησαν ανεπιτυχώς με άλλες μεθόδους, ξεκινώντας με ένα συγκεκριμένο ποσοστό νικοτίνης και ύστερα σταδιακά μειώνοντάς το».
Οι καπνιστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν για τη διακοπή του καπνίσματος και την απεξάρτησή τους από τη νικοτίνη, υγρά αναπλήρωσης με μηδενική νικοτίνη».
Παρά τις τυχόν επιφυλάξεις η οδηγία του εθνικού κέντρου για τη διακοπή του καπνίσματος είναι να προτείνεται η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέρος της διαδικασίας διακοπής.  
Οι πρόσφατες έρευνες εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω infographic που παρουσιάζει τα ποσοστά επιτυχίας των μέσων διακοπής καπνίσματος στη Βρετανία:

 Πηγή: scienceblog.cancerresearchuk.org

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ