2.12.2015 11:03

Τα μόνα «ισοδύναμα» είναι η αντίσταση και ο αγώνας για ανατροπή

Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 10.30 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως επιπτώσεις, από την εφαρμογή των τριών συνεχόμενων μνημονίων, η «Πρωτοβουλία Πολιτών για κινηματική δράση, αντίσταση στις πολιτικές της ΕΕ και την κυβέρνηση» καλεί τους πολίτες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 10.30 στην Πλατεία.

Στην ανακοίνωσή της η «πρωτοβουλία Πολιτών» αναφέρει:

 

"Τα μόνα «ισοδύναμα» στην καπιταλιστική βαρβαρότητα του Γ  Μνημονίου, είναι η αντίσταση κι ο αγώνας για την Ανατροπή!

 Η επίθεση που ξεδιπλώνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και τους εταίρους της, ΕΕ και ΔΝΤ, εξελίσσεται σφοδρότερα κάθε πρόβλεψης. Κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα συνθλίβονται κυριολεκτικά στον οδοστρωτήρα του 3ου Μνημονίου. Η μνημονική πολιτική των τελευταίων πέντε ετών συνεχίζεται  και φέτος με προαπαιτούμενα και εφαρμοστικούς νόμους: Σαρωτικές αλλαγές με νέα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, βαριά φορολογία στο λαό, «ανεκεφαλαιοποίση τραπεζών» -σκάνδαλο, ξεπούλημα και χάρισμα της δημόσιας περιουσίας σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ, κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων και νέα αποδιάρθρωση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικοποιήσεις. Η μνημονική βαρβαρότητα δεν έχει  τέλος. Η λίστα είναι μεγάλη και συνεχής….

Κοινωνική ασφάλιση- ώρα μηδέν

Το νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα προβλέπει  αύξηση των ορίων ηλικίας (67 έτη και 40 χρόνια εργασίας) και δραστική  μείωση των πάσης φύσεως συντάξιμων αποδοχών ή και την κατάργησή τους,  ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί  στο τρίτο μνημόνιο να περικόψει  από τους συνταξιούχους  2.5  δις. ευρώ  για το 2015  και 2016. Κατεδαφίζεται στην πράξη ό,τι απέμεινε από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης  και μετατρέπεται από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό στην πράξη. Στο νεοφιλελεύθερο-αντιδραστικό πόρισμα της Επιτροπής «Σοφών»  υιοθετείται η προώθηση του ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με  πλήρη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, η θεσμοθέτηση της  αρχής των συγκεκριμένων εισφορών (και αβέβαιων παροχών),  η ενοποίηση  κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, η αύξηση των χρόνων εργασίας  και η χορήγηση εθνικής σύνταξης βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα  με το πόρισμα το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και το συνολικό αριθμό ετών ασφάλισης του εργαζόμενου.  Προτείνεται, ακόμα, ο επανυπολογισμός των συντάξεων που δίνονται  σήμερα, με βάση τα δεδομένα του νέου συστήματος με αδιευκρίνιστο ύψος.  Χωρίς υπερβολή πρόκειται για το θατσερικό μοντέλο της σύνταξης-φιλοδώρημα που θα δίνεται στα βαθιά γεράματα.

Η μεγάλη ταξική πόλωση

Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, καθεστωτικά ΜΜΕ επιχειρούν  να εκβιάσουν και να εμπεδώσουν στην κοινωνία την αντίληψη ότι η  αποπληρωμή του χρέους και η διάσωση των συστημικών τραπεζών με την  ανακεφαλαιοποίησή τους (25 δις)  είναι μονόδρομος,   ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τα μνημόνια, ότι δεν υπάρχει άλλος  δρόμος, ότι κάθε άλλη επιλογή θα οδηγούσε στην καταστροφή. Την ίδια  στιγμή είναι οι ίδιοι που κυνικά προβλέπουν ότι το ελληνικό χρέος θα υπερδιογκωθεί στο  192,4% του ΑΕΠ και θα επιδιώξουν και άλλα νέα σκληρότερα μέτρα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση  συναποφάσισε με τους εταίρους της, ΕΕ και ΔΝΤ, τον δρόμο των μνημονίων  και της κοινωνικής βαρβαρότητας και αυτός ακριβώς ο δρόμος είναι που  οδηγεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία, στην απόλυτη κοινωνική καταστροφή, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Απώτερος στόχος τους είναι η ραγδαία επιδείνωση  των εργασιακών σχέσεων, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, στους  μισθούς και στις συντάξεις, η κατάργηση κεκτημένων εργασιακών και  κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης διαμορφώνει μια μεγάλη ταξική πόλωση σε όλη την ελληνική κοινωνία. Το κοινωνικό και ταξικό πρόσημο του ΟΧΙ  στο δημοψήφισμα ήταν η μία μορφή της. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν οι  επόμενες εκφράσεις του κόσμου της εργασίας, στο δρόμο του αγώνα και των  μορφών πάλης του, λειτουργήσουν προς όφελος των εργαζομένων, της κοινωνίας  και των συλλογικών τους συμφερόντων, ώστε να υπάρξει και να διευρυνθεί η δυνατότητα να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Ο συνδικαλισμός της «πεπατημένης» και της υποταγής

Οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοδοτικού και του κυβερνητικού συνδικαλισμού,νέου και παλιού,παρακολουθούν αμήχανα - αν  ορισμένες δε χαιρετίζουν κιόλας- τη συντριβή των εργασιακών προσδοκιών  και την επέλαση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μονόδρομου. Έτσι και σε αυτήν την περίοδο, επέλεξαν την πεπατημένη. Δηλαδή, αποσπασματικές μορφές αγώνα, πίσω από τις εξελίξεις-όταν μεγάλο μέρος των μέτρων έχει ήδη περάσει, χωρίς μια ευρύτερη κινηματική δράση που τις προετοιμάζει και τις μαζικοποιεί,  ώστε να αποτελέσουν και στην πράξη, αλλά και στη συνείδηση των  εργαζόμενων τον πρώτο σταθμό μιας οργανωμένης συλλογικής αντεπίθεσης που  θα αποτρέψει την κορύφωση της επίθεσης, θα ενώσει και θα συσπειρώσει δυνάμεις στο δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής.

  Απαντάμε μαζικά, ενωτικά, μαχητικά, ανατρεπτικά

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται τόσο από την  κυβερνητική επίθεση όσο και από τις επιλογές αυτής της συνδικαλιστικής ηγεσίας  ενισχύει την εκτίμησή μας αφενός για την άμεση ανάγκη συγκρότησης ενός πλατιού κοινωνικού και εργατικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής στις μνημονικές κυβερνητικές πολιτικές,, αφετέρου  για την ανάγκη συντονισμού των σωματείων, εργαζομένων και ανέργων, που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή μιας ταξικά αναγκαίας δράσης στην περίοδο,  θα συμβάλλουν με τη δράση στον αγωνιστικό προσανατολισμό και στην ενοποίηση των διάσπαρτων δράσεων που  εκδηλώνονται .Μια πολύμορφη, μαζική, ενωτική, μαχητική, ανατρεπτική δράση πρέπει να΄ναι τώρα η απάντησή μας. Οργανωμένη  από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις εργατικές και  κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, τον κόσμο της δουλειάς και του αγώνα. Ενάντια στην ψήφιση και την εφαρμογή των απεχθών μνημονιακών μέτρων, αλλά και στην προοπτική της ενότητας και της συσπείρωσης όλων των  διάσπαρτων δυνάμεων στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική Κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Μια τέτοια δράση όχι μόνο καθίσταται ως άμεση αναγκαιότητα, αλλά αποτελεί και τη μόνη μορφή εργατικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης σήμερα στο σκηνικό της γενικευμένης υποταγής, απάθειας και συναίνεσης που στήνει το κυρίαρχο  πολιτικό προσωπικό και τα εξωνημένα ΜΜΕ. Στον οδοστρωτήρα και τη βαρβαρότητα του τρίτου  μνημονίου, τα μόνα ισοδύναμα είναι η αντίσταση, ο αγώνας, η άμεση  συλλογική δράση, η σύγκρουση  και η ανατροπή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.  Όλοι-ες στον αγώνα για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας!"

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ