3.11.2016 15:44

Τα όρια της προσωπικής ανάγνωσης της Ιστορίας δυναμίτισαν το «ΟΧΙ» στο Πυργί

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Δίχασε, αντί να ενώσει, το Πυργί η απόφαση του δασκάλου Δημήτρη Νομικού να διανθίσει την εκφώνηση του πανηγυρικού με προσωπικές του απόψεις για τα γεγονότα της δεκαετίας του ’40. Όσα ανέφερε από μικροφώνου ο δάσκαλος, μέλος του ΠΑΜΕ, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου Πυργίου, την αποχώρηση του εκπροσώπου της στρατιωτικής διοίκησης, διοικητή του στρατοπέδου των Αρμολίων, αλλά και τις αποδοκιμασίες μέρους των πιστών.

«Ίσως πείραξαν περισσότερο οι αναφορές μου στους αληθινούς ήρωες της εποχής. Όσους μας έμαθαν να μην αγαπάμε το φασισμό. Ή η αναφορά μου ότι ορισμένοι από τους δημοκρατικά εκλεγμένους αργότερα υπήρξαν συνεργάτες του φασισμού», ισχυρίζεται ο δάσκαλος, ο οποίος όχι απλώς δεν κρίνει σκόπιμο να ανασκευάσει, αλλά με άρθρο του στον «π» επιμένει απόλυτα στις θέσεις του, εμμέσως υπονοώντας συνθήκες δίωξης από τον πρόεδρο του χωριού.

 

«Είσαι ανιστόρητος»

«Δεν μπορούσα να ακούω την πλήρη παραχάραξη της Ιστορίας. Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός στρατός πήγε στο Γράμμο με προσχεδιασμένες εντολές να αφήσει τους Ιταλούς να περάσουν. Πράγματι αποδοκίμασα τα λεγόμενα και αποχώρησα από την Εκκλησία», ισχυρίζεται από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πυργίου Ηλ. Παπαδόπουλος.

Η αντίδραση του προέδρου κορυφώθηκε όταν ζήτησε κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων από το δάσκαλο να είναι προσεκτικότερος. Μπροστά στην επιμονή για όσα ειπώθηκαν τον χαρακτήρισε «ανιστόρητο». «Μου ζήτησε τη χειρόγραφη ομιλία μου, απειλώντας να με στείλει στο Πειθαρχικό. Σε ποια εποχή νομίζει ότι βρισκόμαστε;», ισχυρίζεται ο κ. Νομικός.

«Ακόμα και τώρα επιμένω. Η διεύθυνση του σχολείου έχει υποχρέωση να δημοσιοποιήσει την ομιλία του δασκάλου. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να διδάσκει την Ιστορία στη βάση της προσωπικής του κοσμοθεωρίας», επιμένει από την πλευρά του και ο κ. Παπαδόπουλος.

Προς το παρόν πάντως η διευθύντρια του Δημοτικού Πυργίου, Αγγ. Ταξιάρχου, δεν φαίνεται διατεθειμένη να λάβει θέση στη διένεξη, πιθανά πιστεύοντας ότι θα πέσουν από μόνοι τους οι τόνοι.

 

Απουσία στοιχείων

Δύσκολο να επιχειρήσει κανείς να λάβει θέση για την υπόθεση. Χωρίς πλήρη γνώση όσων ειπώθηκαν από τον κ. Νομικό δεν μπορεί να αιτιολογήσει ή να καυτηριάσει την στάση του προέδρου του Πυργίου. Ο δάσκαλος, πάντως, δίνει σήμερα νέα τροφή στην υπόθεση, αφενός αποφασίζοντας ο ίδιος να τη δημοσιοποιήσει με την επιστολή του, αφετέρου θέτοντας ζήτημα ανυπακοής στη διδακταία ύλη της Ιστορίας, την οποία φαίνεται να μην αναγνωρίζει (βλ. άρθρο).

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπογράφει το άρθρο του ως Δάσκαλος «στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών (Π.Α.ΜΕ.) στη Χίο» και όχι ως Δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Πυργίου.

Φαίνεται, τελικά, ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει με κυβερνητικές ενέργειες για την προσπάθεια νεότερης ερμηνείας ιστορικών περιόδων βρίσκεται μόλις στην αρχή και θα προκαλέσει πλήθος τριβών στην κοινωνία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ