Την απόλυτη συνεργασία σοβαρότητα και ευσυνειδησία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και των Κτηνοτρόφων απαιτεί το εγχείρημα που προωθείται αυτό το διάστημα, για τον εμπλουτισμό των βοσκοτόπων της Χίου.
Σε συνέχεια της δέσμευσης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί, για την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος για τον εμπλουτισμό των βοσκοτόπων και την αποκατάσταση τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά, κλιμάκιο του Υπουργείου βρέθηκε στη Χίο προκειμένου να προχωρήσει τη διαδικασία.
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηγεωργίου , επικεφαλής του κλιμακίου, μιλώντας στον «π» υποστήριξε πως αν η συνεργασία μεταξύ των κτηνοτρόφων και των υπηρεσιών επιτευχθεί στα δύσκολα στάδια του εγχειρήματος, τα αποτελέσματα θα καταπλήξουν και σε επίπεδο ανάπλασης των βοσκοτόπων αλλά και σε επίπεδο αύξησης της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Η ανάπλαση
Την προηγούμενη Πέμπτη ήταν η δεύτερη επίσκεψη των εκπροσώπων του Υπουργείου στο νησί. Και στις δυο επισκέψεις γύρισαν τη Χίο από άκρη σε άκρη, πήραν δείγματα από το έδαφος των περιοχών και μετά την προχθεσινή επίσκεψη, όλα είναι σχεδόν έτοιμα ώστε τον επόμενο μήνα (Νοέμβριο) να προχωρήσουν στην σπορά συγκεκριμένων σπόρων τόσο στο βόρειο και κεντρικό όσο και στο Νότιο τμήμα του νησιού, που θα εμπλουτίσουν τα βοσκοτόπια.
« Το καλοκαίρι είχε έρθει ο Υπουργός και έθεσε κάποια θέματα όπως η ενίσχυση της χλωρίδας των βοσκοτόπων που με τη σειρά της θα επιφέρει αύξηση της παραγωγής των ζωοτρόφων» είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, συμπληρώνοντας αυτό επιτυγχάνεται με διασπορά επιλεγμένων ειδών φυτών που αφού ριζώσουν εμπλουτίζουν τη χλωρίδα της περιοχής».
Τέτοια φυτά είναι τα ψυχανθή που έχουν την ικανότητα να παίρνουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέπουν σε λίπασμα για τον εαυτό τους και τα υπόλοιπα φυτά. Με βάση τη χλωρίδα κάθε περιοχής και τη μορφολογία του εδάφους της, γίνεται η επιλογή των σπόρων των ψυχανθών για κάθε περιοχή.
«Η επιλογή και οι διασπορές θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο» σημείωσε ο κ. Χατζηγεωργίου προσθέτοντας πως οι περιοχές που θα γίνει η διασπορά είναι μικρής έκτασης λόγω των χαμηλών κονδυλίων που υπάρχουν στο υπουργείο.
Απαιτείται συνεργασία
Όπου ο εμπλουτισμός έχει εφαρμοστεί τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά τόσο σε επίπεδο εμπλουτισμού των βοσκοτόπων όσο και σε επίπεδο αύξηση ς της κτηνοτροφικής παραγωγής. «Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και σε άλλα νησιά. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μετά τη διασπορά οι βοσκότοποι δίνουν μεγαλύτερη και καλύτερης ποιότητας χορτομάζα, άρα και περισσότερη και καλύτερη τροφή για τα κοπάδια που μεταφράζεται σε ακόμη καλύτερη παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων» εξήγησε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Για να φτάσουμε όμως στο επιθυμητό, απαραίτητη είναι η συνεργασία και ο σεβασμός των κανόνων από τους κτηνοτρόφους. «Υπάρχουν κάποια δύσκολα στάδια που ακολουθούν τη σπορά, μέχρι να ριζώσουν τα ψυχανθή. Εκεί, σε αυτά τα στάδια θέλουμε τη συνεργασία των κτηνοτρόφων. Γι αυτό και επιλέγουμε προσεκτικά και τις περιοχές που θα γίνει η διασπορά αλλά και τους κτηνοτρόφους ώστε να τα προστατεύουν», δήλωσε ο καθηγητής .
Ο ίδιος δήλωσε σχετικά ικανοποιημένος από την αναβλάστηση που υπάρχει στα καμμένα βοσκοτόπια αλλά υποστήριξε πως πρέπει αν δοθούν κι άλλες περιοχές για βόσκηση με δεδομένη την επιβάρυνση που δέχονται οι βοσκότοποι που έχουν απομείνει.
Άγουρο ακόμη το κτηνοτροφικό πάρκο
Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίαςκτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο, υπάρχουν οι εκτάσεις και υπάρχει και η θέληση, σημείωσε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στον ‘π’ καταλήγονταςόμως στο ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά από τους αρμόδιους φορείς σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης μελετών για να φτάσουμε στην υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.
«Έγινε μια γενικότερη συζήτηση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο συστηματικοποίησης της κτηνοτροφίας και κυρίως σε ότι αφορά τις μονάδες με αγελάδες. Υπάρχει η δυνατότητα, επιδοτούνται αυτές οι δράσεις και δίνουν λύσεις και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τις εκδόσεις των αδειών τους. Είναι ένα κίνητρο για αυτές τις περιπτώσεις το κτηνοτροφικό πάρκο» σχολίασε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Από κει και πέρα βέβαια πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία από την περιφερειακή Ενότητα, να ανατεθούν μελέτες, να χωροθετηθούν περιοχές που έχουν τις προϋποθέσεις και μπορούν να φιλοξενήσουν αυτά τα πάρκα και να γίνουν μια σειρά από βήματα σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τους κτηνοτρόφους. η ιδέα υπάρχει. ο σπόρος έπεσε, μένει να προχωρήσουν οι αρμόδιοι στην ουσία.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.