Το έδαφος για μόνιμη εγκατάσταση ειδικού συνεργάτη προετοιμάζει το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των οικογενειών των 35 ατόμων από τη Χίο που αυτή τη στιγμή βρίσκουν στήριξη στους θεραπευτές και τους ψυχολόγους του Κέντρου.
Η μονάδα συμβουλευτικής και επανένταξης Μυτιλήνης των εξαρτημένων ατόμων ξεκίνησε δειλά τις εμφανίσεις της στη Χίο τον Ιανουάριο του 2012 λίγο μετά την πολύκροτη υπόθεση της συμμορίας που διακινούσε ναρκωτικά στο νησί.
«Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από γονέα της Χίου, που ζητούσε απεγνωσμένα τη βοήθειά μας. Δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε. Για αρχή στείλαμε ένα συνεργάτη μας και αφού είδαμε ότι η αποδοχή τόσο από τις οικογένειες των παιδιών όσο και από τους θεσμικούς φορείς είναι μεγάλη, αποστείλαμε και δεύτερο άτομο», εξηγεί η υπεύθυνη της Μονάδας της Μυτιλήνης, Αθηνά Παραστατίδου.
Έτσι, ένα χρόνο αργότερα ο πρώτος σπόρος έχει αποδώσει καρπούς με τα στελέχη του γειτονικού ΚΕΘΕΑ να βρίσκονται στο νησί μας κάθε δύο εβδομάδες, παρέχοντας στήριξη στα συγκεκριμένα άτομα.
«Σκοπός μας είναι να προετοιμάσουμε αυτά τα άτομα προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ομάδα απεξάρτησης. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο όχι μόνο για τα ίδια αλλά και για τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό το λόγο στέλνουμε πάντα ψυχολόγο ώστε να βοηθά την οικογένεια στο σύνολό της», συμπληρώνει.
Τα προβλήματα και ο στόχος
Ο δρόμος πάντως για τη μόνιμη παρουσία στελεχών στη Χίο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού αφενός η οικονομική συγκυρία και αφετέρου η νησιωτικότητα καθιστούν πολλές φορές τη μετάβαση αλλά και τη διαμονή των θεραπευτών του ΚΕΘΕΑ απαγορευτικές.
Όπως εξήγησε η κ. Παραστατίδου, αρκετές φορές χρειάζεται να παραμείνουν στη Χίο για δύο συνεχόμενα βράδια, είτε λόγω φόρτου εργασίας, είτε λόγω απαγορευτικού.
«Τα έξοδα διαμονής και μετάβασης μας τα καλύπτει η Μονάδα. Όμως οι οικονομικές συγκυρίες είναι τόσο δύσκολες, που εν τέλει ζητήσαμε τη βοήθεια τόσο της HSW όσο και της Blue Star Ferries να μας καλύψουν αυτή τη μετακίνηση δύο φορές το μήνα. Ευτυχώς ανταποκρίθηκαν».
Σημαντική όμως είναι και η προσφορά του ΟΚΑΝΑ της Χίου, μια και τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιούν τις συνεδρίες τους μέσα στο κτίριο του τοπικού Οργανισμού έως ότου βρεθεί μόνιμη στέγη.
«Οι ανάγκες της Χίου είναι μεγάλες. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε μόνιμο συνεργάτη στο νησί σας, αρκεί πρώτα από όλα να βρεθεί ένας αυτόνομος χώρος, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.
Ήδη έχουμε έρθει σε συνεννόηση τόσο με τον Δήμο όσο και με την Περιφέρεια και μας ανέφεραν ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια», καταλήγει η κ. Παραστατίδου.
Πόσο καιρό άραγε θέλει ο Δήμος να καταλάβει την αναγκαιότητα ενός τέτοιου φορέα στη Χίο; Και αν το έχει καταλάβει γιατί επιμένει να παραχωρεί άσκοπα κτίρια σε συλλόγους και φορείς που δεν δικαιολογούν με πεπραγμένα την ύπαρξή τους;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.