16.12.2016 9:02

Υπάρχει μέλλον στη Χίο;

Το ίδιο αγωνιώδες ερώτημα κυριαρχεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τη νησιωτική Ελλάδα, οι οικονομικοί δείκτες της οποίας τροφοδοτούνται από τον ανοδικό τουρισμό.

Στον τόπο μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρωτογενούς παραγωγής δεν αξιοποιούνται. Η θαλάσσια επαγγελματική διέξοδος έχει χάσει την δυναμική των προηγούμενων δεκαετιών και οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σε όλη την εμπορική αλυσίδα. Το Δημόσιο έπαψε να προσλαμβάνει, η προσλαμβάνει με μισθούς πείνας. Ιδιωτικές επενδύσεις για όλους τους κλάδους της οικονομίας δεν σχεδιάζονται κι αυτές που βρίσκονταν υπό επεξεργασία αναστέλλονται. Ο τουρισμός κάθε μορφής δοκιμάζεται ισχυρά και πολύ δύσκολα θα επιβιώσει ολόκληρο το 2017. Η μοναδική πηγή του, η γειτονική Τουρκία, δοκιμάζεται κι αυτή από το κλίμα της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Το κυριότερο: κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε ποια κατεύθυνση πορεύεται ο τόπος.

Οι πολλαπλές αναφορές του πρωθυπουργού στα «προσφυγικά νησιά» δημιουργούν μια έμμεση υποκατηγορία νησιωτικών τόπων, που μας συμπεριλαμβάνει, χωρίς τα γενικόλογα αντίμετρα που παρουσιάστηκαν να πείθουν πως μπορούν να αντιστρέψουν μέρος των αρνητικών επιπτώσεων.

Γονείς προετοιμάζουν τα παιδιά τους για επαγγελματική μετανάστευση και οι νέοι του νησιού δεν εμπνέονται για το ταυτισμένο με την παραμονή στη Χίο αύριο.

Οι αρχές του τόπου, αθέατοι παρατηρητές της μεγάλης εικόνας, βαυκαλίζονται για σημειακές υπαρκτές τους επιτυχίες. Θα ‘ταν προτιμότερο και πιο χρήσιμο για όλους, αντ’ αυτών, να είχαν την ικανότητα να απαντήσουν στο ερώτημα: αντιλαμβάνονται γιατί προορίζουν τη Χίο; Ως αποδεικνύεται δεν την έχουν.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ