27.2.2013 11:24

Υπερχείλιση έντασης στη Λαγκάδα

Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΓΙΒΑΡΙΟΥ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΔΕΥΑΧ -ΛΑΓΚΑΔΟΥΣΩΝ

Ο πόλεμος του νερού μαίνεται εδώ και μέρες στη Λαγκάδα και τη Συκιάδα ανάμεσα στους κατοίκους των χωριών και στη ΔΕΥΑΧ και άλλη μια μάχη αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα με πεδίο της την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόθεση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. να αξιοποιήσει την υπερχείλιση των πηγών του Γιβαριού για τις υδρευτικές ανάγκες στην πρωτεύουσα ήταν η αιτία που πυροδότησε την ένταση.

Οι κάτοικοι των δύο χωριών ισχυρίζονται ότι η επάρκεια του νερού από την πηγή που τα υδροδοτεί με πόσιμο νερό δε διασφαλίζεται, καθώς η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. δεν προσβλέπει στην υπερχείλιση αλλά σε ποσότητες νερού από την ίδια την πηγή, με τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης να γίνεται πιο απειλητικός άμεσα.

Πριν από 15 μέρες συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Λαγκάδας σχετικά με το θέμα κι έδωσε την έγκριση του για να προχωρήσει η ΔΕΥΑΧ στην αξιοποίηση του νερού της υπερχείλισης από το Γιβάρι.

Μετά από μέρες όμως οι Λαγκαδούσοι είδαν τα συνεργεία να προχωρούν στην κατασκευή μιας δεξαμενής. Αυτή ήταν και η αιτία που προκάλεσε την αντίδραση των Λαγκαδούσων, που με νέα τους συνεδρίαση κι απόφαση εναντιώθηκαν στο έργο, υποστηρίζοντας πως η υπεράντληση του Γιβαριού θα οδηγήσει σε υφαλμύρωση του νερού και ειδικά το καλοκαίρι τα δυο χωριά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό υδρευτικό πρόβλημα.

Η αξιοπιστία της ΔΕΥΑΧ για τους Λαγκλαδούσους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και εκ νέου χθες, σε νέα συνεδρίαση, αναμένονταν να εκφράσουν την αντίθεση τους στο έργο και να εμποδίσουν την εκτέλεση του, αν πρώτα δεν εμφάνιζε η ΔΕΥΑΧ όλες τις μελέτες που απαιτούνται. Μάλιστα ως κρυμμένο άσσο στο μανίκι τους έχουν το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα, με την υπογραφή του Κ. Παπούλια, που απαγορεύει οποιοδήποτε έργο σε υγρότοπους, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Γιβάρι.

Θέλουμε το περίσσευμα

Έκπληκτός από τις αντιδράσεις των Λαγκαδούσων εμφανίζεται με δηλώσεις του στον «π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Μ. Φυτούσης. «Είμαστε τόσο χαζοί να αφήσουμε χωρίς νερό τη Λαγκάδα και τη Συκιάδα;», αναρωτιέται, υποστηρίζοντας πως οι αντιδράσεις υποκινούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα. «Είπαμε να μην κάνουμε τη δεξαμενή, να τραβάμε νερό απευθείας από τη δική τους αντλία. Όταν η αντλία δε δουλεύει για αυτούς, τότε να  γυρίζουμε το νερό στη Χίο. Γι αυτούς η αντλία δουλεύει τρεις ώρες το χειμώνα, τις υπόλοιπες ώρες το νερό χύνεται στη θάλασσα. Δεν είναι κρίμα να πηγαίνει άδικα;»

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του ο κ. Φυτούσης υποστήριξε ότι μπορεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την επάρκεια του νερού στη Λαγκάδα και τη Συκιάδα, ότι δεν τίθεται θέμα υφαλμύρωσης του νερού και ότι για όλη την περιοχή η ΔΕΥΑΧ διαθέτει μελέτες.

Δε θα καταστρέψουν και το Γιβάρι

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Μυρώπη Αργυρούδη, υποστήριξε στον «π» ότι, ενώ στην αρχή είχε συμφωνήσει όλο το χωριό να αξιοποιήσει η ΔΕΥΑΧ το νερό της υπερχείλισης του Γιβαριού, βλέποντας κάθε εβδομάδα να αλλάζει ο σχεδιασμός της επιχείρησης, δημιουργήθηκαν τα πρώτα ερωτηματικά που οδήγησαν στη σημερινή έκρυθμη κατάσταση.

«Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτο Τοπικό Συμβούλιο κι αποφασίστηκε το σταμάτημα εργασιών, αν δε μας προσκομίσουν τις περιβαλλοντολογικές και υδρογεωλογικές μελέτες. Υπάρχει ο κίνδυνος να αντλήσουν όλο το νερό και δε θα έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, υπάρχει και το Προεδρικό Διάταγμα  19612, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στους υδρότοπους να γίνει οποιαδήποτε εργασία»,  αναφέρει.  «Είπαμε να βοηθήσουμε, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Ήδη πήραν το νερό του Δελφινιού, δε γίνεται να καταστρέψουμε με το Γιβάρι».

Σε δυο βάρκες

Σε ρόλο ισορροπιστή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ν. Νύκτας, με δηλώσεις του στον «π» υπεραμύνεται του έργου, λέγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το νερό της υπερχείλισης αλλά και της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκάδας, κάνοντας λόγο για διασφάλιση και παρεμβάσεις με τις απαιτούμενες άδειες. «Πρέπει να δοθεί μόνο η υπερχείλιση των πηγών στην πόλη, με την προϋπόθεση οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στους χώρους να έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ