Σαν τα ποντίκια ζουν στο σπίτι τους στη μαρίνα του Καστέλου η κ. Σταματία Ντομάτα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα, και ο εγγονός της Ανδρέας. Η ζωή τους απειλείται άμεσα από το δάσος των καλαμιών που έχουν ξεφυτρώσει από τότε που έγιναν τα μπαζώματα για την κατασκευή της μαρίνας και εξαφανίστηκε ο παλιός γιαλός. Κινδυνεύουν από φωτιές, ερπετά, τρωκτικά, αλλά και ανθρώπους, που κάθε βράδι βρίσκουν τις καλαμιές ως καταφύγιο για παράνομες πράξεις και επικίνδυνες δοσοληψίες.
Ο γιος της κυρά Σταματίας και νόμιμος κληρονόμος του σπιτιού, Σπύρος Ντομάτας, έχει ξεκινήσει μαραθώνιο αγώνα εκκαθάρισης του χώρου, αλλά έχει προσκρούσει στη γραφειοκρατική εμπλοκή αρμοδιοτήτων του Δήμου, του Λιμενικού Ταμείου και της Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προστατέψει τις ζωές των αγαπημένων του προσώπων και την περιουσία του.
«Τα μπαζώματα έγιναν με χώματα που πήραν ανεξέλεγκτα από πολλές περιοχές. Δεν φταίνε οι τωρινοί υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά δεν είναι λογικό να λειτουργούν έτσι οι υπηρεσίες σήμερα. Μέσα στα καλάμια κάθε βράδι γίνονται παράνομες δοσοληψίες και πράξεις. Χωρίς να το θέλουμε βλέπουμε και ακούμε πολλά. Δεν είναι δυνατόν η Ασφάλεια να μη γνωρίζει τι γίνεται εκεί. Ανάβουν φωτιές για να κάνουν τις δουλειές τους, κάποια θα τους ξεφύγει και θα γίνουμε παρανάλωμα του πυρός. Παλιά έμενε μέσα στις καλαμιές μια οικογένεια τσιγγάνων. Πολλές φορές η μάνα μου και ο Ανδρέας κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί, οι φωτιές έγλειψαν το σπίτι».
Στην τελευταία επιστολή του (5/9/2014) καθιστά υπεύθυνους τους υπηρεσιακούς παράγοντες για ό,τι συμβεί στην οικογένεια του και δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει τη δικαίωση του με όποιο τρόπο του επιτρέπει το Σύνταγμα.
Η Πυροσβεστική είναι ενημερωμένη και περιμένει τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι άλλες υπηρεσίες
«Παλιά ο γιαλός ήτανε ως το δρόμο, στον πολύ μικρό κήπο φυτεύαμε λίγα λαχανικά. Τώρα έχουμε μόνο δάσος από καλαμιές, μπαίνουν στο σπίτι από παντού, δεν μπορώ να ανοίξω την πόρτα και τα παράθυρα. Αν πιάσει μια φωτιά θα καώ ζωντανή γιατί δεν μπορώ να μετακινηθώ εύκολα», λέει η κ. Σταματία.
Στις επιστολές που έχουν προηγηθεί, ο Δήμος έχει απαντήσει ότι αρμοδιότητα σε αυτές τις περιοχές έχει το Λιμενικό Ταμείο, αλλά το Ταμείο νίπτει τας χείρας του και τον παραπέμπει στην Κτηματική Υπηρεσία, επειδή ο χώρος είναι ενταγμένος στην αιγιαλίτιδα ζώνη.
Η συνέχεια είναι ακόμη πιο εκπληκτική. Η Κτηματική όχι μόνο δεν επεμβαίνει, αλλά απαγορεύει και την κοπή, αφού, όπως απαντά εγγράφως, «εντός της ζώνης του καθορισμένου αιγιαλού στην περιοχή που έχει υποδείξει, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και των βιωτικών στοιχείων του, δενδρωδών και ποωδών παράκτιων φυτών. Αν πρόκειται για καθαρισμό συγκομιδής σκουπιδιών, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στο Δήμο Χίου».
Οι επιστολές έχουν κοινοποιηθεί και στην Πυροσβεστική, η οποία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Περιμένει τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι άλλες υπηρεσίες.
Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι η μαρίνα του Καστέλλου δεν υπάρχει στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Υ.Ε.Ν! Στο Υπουργείο γνωρίζουν το έργο που έχει γίνει, αλλά επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί, παραληφθεί και αδειοδοτηθεί, στους επίσημους λιμενικούς χάρτες δεν υπάρχει! Υπάρχει ακόμη η παλιά αιγιαλίτιδα ζώνη…
Ο Σπύρος τονίζει ότι τον καθαρισμό ζητούν και οι άλλοι περίοικοι, με το σκεπτικό της παροιμίας που λέει ότι «αν καεί το σπίτι του γείτονα σειρά έχει το δικό σου».
Ενδεικτικά αναφέρει ότι η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη είχε καθαρίσει δύο φορές το χώρο, χωρίς καμία συνέπεια.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.