Η Διεύθυνση Δασών απαγορεύει την εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην περιοχή της ΔΕΗ, στο χώρο που παλιά ήταν ο σαλίγκαρος του Γραφείου Συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να μην προωθείται το έργο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ Απόστολο Τζιώτη, ο Δασάρχης Κώστας Μπέλλας χωρίς να έχει γραπτά στοιχεία στη διάθεση του υποστηρίζει η έκταση ανήκει στο δημόσιο, αν και δεν είναι χαρακτηρισμένη.
Ως απόδειξη χρησιμοποιεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι καταγραμμένος στις δημοτικές εκτάσεις του πρώην δήμου Αγ. Μηνά.
Αντίθετα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΝΧ τονίζει ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν το δημοτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου.
Η κόντρα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε λύση, ο Α. Τζιώτης δεν υιοθετεί την πρόταση του Μ. Φυτούση να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον του, με πρώτο την κατάθεση εξώδικου και γι’ αυτό διερευνάται η προοπτική της ενοικίασης χώρου εγκατάστασης μεταξύ του χείμαρρου Κοκκαλά και της ΔΕΗ.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού στην ευρύτερη περιοχή του Καρφά, και ειδικότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού λόγω της μεγάλης υφαλμύρωσης του νερού της, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γεώτρηση του Κουτρουλούμυλου.
Κωλυσιεργία
«Μπορούμε να νοικιάσουμε την έκταση και να εγκαταστήσουμε τη μονάδα, την οποία θα χρησιμοποιούμε για δύο έως τρείς μήνες μόνο το καλοκαίρι, να ξεκινήσουμε τις μελέτες και ταυτόχρονα να διεκδικούμε και τη δημοτική έκταση του παλιού σαλίγκαρου», πρότεινε ο ειδικός συνεργάτης της ΔΕΥΑΝΧ Δημόκριτος Δαμαλάς.
«Με τη Διεύθυνση Δασών δεν θα βρούμε λύση, δύο χρόνια την πιέζουμε να μας απαντήσει επίσημα και αυτή κωλυσιεργεί».
Διερεύνηση
Η πρόταση κοινοποίησης εξώδικου απορρίφθηκε, αλλά μετά από πίεση του Μ. Φυτούση δημιουργήθηκε επιτροπή η οποία ανέλαβε να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του διεκδικήσιμου χώρου και στη συνέχεια θα αποφασισθούν οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν με τελικό στόχο την η οριστική επιλογή του χώρου εγκατάστασης της μονάδας.
Κόστος
Η αγορά της μονάδας θα ανέλθει στα 2,5 εκατ. ευρώ , η παραγωγή της θα φτάνει τα 2.000 κ.μ. την ημέρα και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία το κόστος πώλησης του νερού υπολογίζεται στα 0,50 ευρώ το κυβικό.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.