Οι λέξεις ζωντανεύουν στο χαρτί, χορεύουν με τις θύμησες, ανασκαλεύουν τις αναμνήσεις και φτάνουν μέχρι τον ουρανίσκο, όπου ξυπνούν ξεχασμένες γεύσεις κι εμπειρίες, βιώματα παιδικά και εφηβικά, σκηνικά με τη γιαγιά και τον παππού σε κάτι ξεχασμένα καλοκαίρια ή κάπου γύρω από το τζάκι μιας χειμωνιάτικης βραδιάς.
Η Ευαγγελία Παπαζή, αφού μας έβαλε να παίξουμε με τα παιχνίδια των γονιών και των παππούδων μας, με το προηγούμενο βιβλίο της «Ανέβα μήλο κατέβα pόδι», τώρα βάλθηκε να βάλει μαζί γιαγιάδες κι εγγόνια να μαγειρέψουν πάνω από τα τσουκάλια και τα κουζινικά, φαγητά που μπορεί να μην είναι τόσο εξευγενισμένα ή εκλεπτυσμένα, είναι όμως τα δικά μας φαγητά, εκείνα που θυμόμαστε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες, εκείνα που μοσχοβολούσαν στις στράτες των χωριών, όταν αυτές ακόμη είχαν ζωή εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, δώδεκα μήνες το χρόνο.
«Αυτή τη φορά έβαλα στη σειρά κάτι που είχα ξεκινήσει στην εφημερίδα Καρδάμυλα, όπου δημοσίευα τα Μαγειρέματα της Κεράς. Κερά είναι η γιαγιά, όταν η γιαγιά ακόμη ήταν ο πυρήνας κάθε οικογένειας. Έτσι δημοσίευα στην τοπική εφημερίδα τις παραδοσιακές συνταγές κι αυτές είχαν μεγάλη απήχηση σε Καρδαμυλίτες αθηναίους, αμερικάνους, αλλά και ντόπιους, που περίμεναν τις συνταγές μου με ανυπομονησία. Φέτος, τις έβαλα σε σειρά και αποφάσισα να προχωρήσω», εξηγεί η κ. Παπαζή.
Οι συνταγές δεν είναι γραμμένες με το συνηθισμένο τρόπο. Δεν καταγράφονται τα συστατικά, ο τρόπος εκτέλεσης και όλη η διαδικασία, η οποία συνήθως δίνεται άχρωμα και τυποποιημένα από όλους τους ειδικούς τους είδους.
Οι συνταγές της κ. Ευαγγελίας είναι χωρισμένες κατ’ αρχήν ανά εποχή, γιατί «οι γιαγιάδες μαγείρευαν με τα προϊόντα που είχαν. Δε μπορούσαν να κάνουν γεμιστά μέσα στο χειμώνα». Παράλληλα υπάρχει μια ενότητα με την οποία ξεκινά το βιβλίο που αναφέρεται στις σοδειές, σε όσα δηλαδή έπρεπε να έχει και να αποθηκεύει μια νοικοκυρά σπίτι της ανά εποχή και τέλος οι συνταγές είναι ανάκατες με ιστορίες από τα παλιά, με αναμνήσεις της συγγραφέως και άλλες αφηγήσεις.
Η κ. Παπαζή έχει ήδη συγκεντρώσει το υλικό της. Οι συνταγές της, περίπου 80 στον αριθμό, έχουν γραφτεί και βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής διόρθωσης, στο παρά πέντε δηλαδή πριν γίνουν άλλο ένα βιβλίο, που, όπως εκτιμά, θα τυπωθεί μέχρι την άνοιξη.
«Τώρα διορθώνω και φωτογραφίζω. Θέλω να έχω φωτογραφίες της γιαγιάς που μαγειρεύει με την εγγονή, θέλω να έχω ανθρώπους που θα φτιάχνουν τα φαγητά μου», καταλήγει.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.