21.9.2012 12:34

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική της Πόλης στο Φρούριο

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑΤΩΝ, ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Μια σημαντική και σπουδαία έκθεση εξασφαλίζει για τους φιλότεχνους της Χίου, αλλά και για το ευρύτερο κοινό, η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων του νησιού, που φέρει τίτλο «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού» και θα φιλοξενηθεί στο Οθωμανικό Λουτρό του Κάστρου της Χίου.
Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 18.30 και θα παραμείνει εκεί για το κοινό της Χίου έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, με ώρες λειτουργίας καθημερινά, από τις 09.00 έως τις 14.00 και από τις 18.30 έως τις  20.30.
Στα εγκαίνια του Σαββάτου έχουν κληθεί να ομιλήσουν οι διαπρεπείς αρχιτέκτονες- δόκτορες, οι οποίοι και έχουν επιμεληθεί την έκθεση, Σάββας Τσιλένης και Hasan Kuruyazici.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και στους συνδιοργανωτές περιλαμβάνονται ακόμη, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης, ο Οργανισμός της Κωνσταντινούπολης, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (2010) και το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, που είναι  και ο βασικός χρηματοδότης.
Η έκθεση μετά την επιτυχία της το 2010 στην Κωνσταντινούπολη, είναι περιοδεύουσα και την προηγούμενη χρονιά φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών (μουσείο Ευταξία-Βούρου), όπου και έτυχε μεγάλου αριθμού επισκεπτών.
Με αφορμή την έκθεση «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού» στην Αθήνα, ο «π» δημοσίευσε πρώτος αφιέρωμα το 2011, αφού πολλά από τα προβαλλόμενα κτίρια ήταν χιακής ιδιοκτησίας ή ο δημιουργός τους ήταν χιακής καταγωγής.
Τι έγραφε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Με τίτλο «Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης με διεθνή οπτική», δρ αρχιτέκτων και ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη  Φέσσα- Eμμανουήλ αναφέρει σε άρθρο της στην αθηναϊκή εφημερίδα της 30ης Ιουνίου 2011:
«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Ενώ στην Ελλάδα η νεότερη αρχιτεκτονική παραμένει υποτιμημένη, η αξία του έργου των ομογενών και Ελλήνων αρχιτεκτόνων κερδίζει αργά, αλλά σταθερά, τη διεθνή αναγνώριση. «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού», είναι ο τίτλος της περιοδεύουσας έκθεσης (που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών) και του βιβλίου που σκιαγραφούν το έργο των αρχιτεκτόνων της ελληνορθόδοξης κοινότητας, μετά τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ και Ισλαχάτ (Διατάγματα 1839 και 1856).
Εκτός από την καθοριστική του συμβολή στον εξευρωπαϊσμό της όψης της Κωνσταντινούπολης κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού -έως την ανακήρυξη της τουρκικής Δημοκρατίας το 1923- το έργο των Ρωμιών αρχιτεκτόνων κάνει ακόμη και σήμερα αισθητή την παρουσία του. Πολλά από τα κτίριά τους κατοικούνται άνετα ή άλλαξαν επιτυχώς χρήση, ενώ αρκετά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία»...
Ενώ συνεχίζει μεταξύ άλλων:
«…Απαλλαγμένη (η έκθεση) από τη νοσταλγία περασμένων μεγαλείων, η ανάδειξη της αξίας του έργου των ομογενών και Ελλήνων αρχιτεκτόνων της Πόλης αποτυπώνει τη βούληση για μια δημιουργική θέαση του παρελθόντος, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η παρουσία της ρωμαίικης κοινότητας στη σημερινή μεγαλούπολη με πολιτικό ρεαλισμό, αλλά και πολιτισμικό όραμα.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, Αίθουσα Οσμάν Χαμντί (Osman Hamdi Salonu) του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan G-zel Sanatlar ?niversitesi) της συνοικίας Φιντικλί. Η επιλογή του πρώτου χώρου οφείλεται στο γεγονός ότι από αυτό το ιστορικό πανεπιστήμιο αποφοίτησε η πλειονότητα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων, όταν το ίδρυμα λειτουργούσε ως Σχολή Βιομηχανικών Τεχνών (Sanayi-i Nefise) και αργότερα ως Ακαδημία Καλών Τεχνών (G-zel Sanatlar Akademisi…
….Στην έκθεση τιμώνται 104 Ρωμιοί καλφάδες και αρχιτέκτονες, για τους οποίους οι πληροφορίες που έχουμε είναι λιγοστές ή και ανύπαρκτες. Ανοίγει ο δρόμος για τη συγκέντρωση νέων στοιχείων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της προστασίας της αρχιτεκτονικής αυτής κληρονομιάς».
Σημαντικοί δημιουργοί και έργα
Η έκθεση είναι φωτογραφική και η συντάκτης επισημαίνει μερικά από τα εμβληματικά έργα της έκθεσης, όπως το κατεδαφισμένο κτίριο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου στο Γαλατάσαραϊ (1873), έργο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, σε μελέτη της του Κων. Δημάδη, η Πατριαρχική  Θεολογική Σχολή της Χάλκης, του Περικλή Φωτιάδη, αρχιτέκτονα Χιακής καταγωγής, το Ζωγράφειο Λύκειο η πολυκατοικία Frej, τα ξενοδοχεία Grand Hotel de Londres και Bristol, η εμβληματική Τράπεζα Αθηνών κ.λπ. 
Λεζάντες:
(1), (2) & (3): Τα κτίρια της Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζωγραφείου Λυκείου και της Θεολογικής Πατριαρχικής Σχολής της Χάλκης αντίστοιχα, έργα ελλήνων αρχιτεκτόνων της Πόλης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ