23.3.2012 15:50

Η Χορωδία των Επετείων και των επιτυχιών

ΜΑΓΕΨΕ Η ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1821 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Με κεντρικό άξονα το στίχο-σύμβολο του ‘21 «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, παραχώρησε την εξαιρετική τιμή στη Χορωδία Χίου να προλογίσει την επετειακή της εκδήλωση, παράλληλα δε έδωσε την ευκαιρία σε μέρος του ποιμνίου του, που αποτέλεσε το κοινό της συγκεκριμένης εκδήλωσης, να εκτιμήσει, για πολλοστή είναι αλήθεια φορά, την ευρυμάθεια του, πέρα από τη θεολογική, ένα στοιχείο, αν όχι απαραίτητο, σίγουρα αναγκαίο στους σύγχρονους δίσεκτους καιρούς που διανύουμε.
Θα έλεγε κανείς ότι ο ποιμενάρχης έδωσε το στίγμα και πάνω σ’ αυτό πορεύτηκε το πρόγραμμα της επετειακής συναυλίας της Χορωδίας Χίου, όμως η πολλή και σκληρή δουλειά όλων, από τον πιανίστα Γ. Παυλάκο και τη μαέστρο Ελ. Λυκοπάντη, τους αφηγητές Ειρ. Μπιλιράκη και Αγγ. Παντελάρα, έως όλους τους σολίστες και χορωδούς, παλαιούς και νέους, υπήρξε αυταπόδεικτη, όσο και η εγγύηση της επιτυχίας, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και 30 συναπτά έτη σε κάθε προσπάθεια που το σχήμα φέρει σε ευτυχές πέρας.
Τριπλή επέτειος
Απαρχή των εκατοστών Ελευθερίων ονομάστηκε η εκδήλωση της Τετάρτης και ανήκει στη σειρά των εκδηλώσεων που η Χορωδία Χίου έχει προγραμματίσει, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύσταση και την αδιάλειπτη λειτουργία της, με πλήθος θεματικών μουσικών εκδηλώσεων και αφιερωμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αφιερωμένη στην πανεθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, η εκδήλωση με τίτλο «Καρτερούμεν μέρα νύχτα να φυσήσει ένας αέρας», κάλυπτε θεματικά και γεωφυσικά όλους τους αγώνες του Έθνους για  ελευθερία, ενώ, όσο μας αφορά, πραγματοποιήθηκε εκ παραλλήλου με την εκατοστή επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου.
Αποτέλεσε πανδαισία λόγου και μελωδίας, τέρψης και ανύψωσης των θεατών, αλλά και επίκαιρης σκέψης και προσέγγισης στις πηγές, (μια ακόμη επισήμανση του ποιμενάρχη), σε ένα εξαιρετικό και σοφά μελετημένο δέσιμο με μουσικές δημιουργίες.
Η πλούσια δημοτική παράδοση και το έργο σύγχρονων ελλήνων συνθετών και ποιητών, παρατέθηκαν εν αρμονία, με κυρίαρχο το λόγο του Ρήγα, του Μακρυγιάννη ή του Σολωμού,  καλύπτοντας από τη μαρτυρική Κύπρο, έως τη Ρούμελη και το Μοριά, ενώ προσφέρθηκε στο κοινό ψυχική ανάταση, ηθική αγαλλίαση και η λυτρωτική ανάγκη επαναδιατύπωσης της εθνικής του συνείδησης.
Γ.Ξ.
* H φωτογραφία είναι του Ισ. Λοϊζου

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ