26.2.2013 15:09

Η «Μπέμπα» της Ευαγγελίας Χαζάκη

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΙΩΤΙΣΣΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΟΣ

 «Η Μπέμπα» του Δημήτρη Τσεκούρα είναι η εξομολόγηση μιας γυναίκας απροσδιορίστου ηλικίας, που επιθυμεί σε μια στιγμή της ζωής της να μοιραστεί με τους φανταστικούς καλεσμένους της τις μνήμες της και το αποτύπωμα καταστάσεων που βίωσε στο πέρασμα του χρόνου.
Πρόκειται για ένα μονόλογο σε σκηνική σύνθεση και ερμηνεία της Ευαγγελίας Θαλασσινής, ή κατά το «χιακώτερο» Ευαγγελίας Χαζάκη.

Κινητήριος δύναμη σε αυτή την εξομολόγηση είναι η ανάγκη της να επαναπροσδιορίσει ό,τι ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικό για εκείνη.  Ο χρόνος, η γέννηση, ο θάνατος, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η επιθυμία και η στέρησή της, η νοσταλγία της αγνότητας, είναι μερικά από τα θέματα που επανέρχονται  στη διάρκεια του έργου.

Το έργο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 8 Μαρτίου και θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30 στον πολιτιστικό χώρο «ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ», χώρο που η δημιουργός και συμπατριώτισσά μας διατηρεί τα τελευταία χρόνια στο Γκάζι, τη νέα και μεγάλη πια «θεατρική γειτονιά» της Αθήνας.

Η σκηνοθέτιδα και ερμηνεύτρια του έργου προσπάθησε να μείνει πιστή στο κείμενο του Δημήτρη Τσεκούρα, «το οποίο, ως μουσική παρτιτούρα, πέραν του νοήματος των λέξεων του κειμένου, γίνεται οδηγός μου για οποιαδήποτε αναζήτηση σε σχέση με τη σκηνική σύνθεση της παράστασης», όπως η ίδια δηλώνει επεξηγηματικά. 

Η παράσταση

Στο τέλος κάθε παράστασης θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό στο πλαίσιο της «ανάγκης μου ως δημιουργός να αφουγκραστώ και να μοιραστώ τη διαδικασία του θεατή σε σχέση με το κείμενο, την παράσταση, καθώς και το μοίρασμα δικών του βιωματικών καταστάσεων σχετικών με τα θέματα του έργου».

Η σκηνική σύνθεση και η ερμηνεία ανήκoυν στην ίδια, η μουσική επιμέλεια στον Κώστα Μόσχο, ενώ το σχεδιασμό φωτισμού και αφίσας επιμελήθηκε η Χριστίνα Φυλακτοπούλου.
Οι παραστάσεις ξεκινούν την προσεχή Παρασκευή 8 Μαρτίου, για κάθε Παρασκευοσάββατο στις 21.30, έως και την 1η Ιουνίου 2013.
Ο «ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ» βρίσκεται στην οδό Aγησιλάου 77Α στον Κεραμεικό, στην ομόνυμη στάση του μετρό, αλλά και αρκετά κοντά στο σταθμό του Ηλεκτρικού Θησείο.

Το έργο διαρκεί 90 λεπτά και η είσοδος έχει καθοριστεί στα 8 ευρώ.

Η δημιουργός

H Ευαγγελία γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, από Χιώτες γονείς. Είναι τελειόφοιτη του  Νομικού τμήματος του Α.Π.Θ. και σπούδασε Υποκριτική στο Εργαστήριο Θεατρικής Τέχνης  της Πειραματικής  Σκηνής της Τέχνης στην Θεσσαλονίκη και  στην Σχολή Δραματικής Τέχνης ΒΕΑΚΗ (1998-2001) στην Αθήνα.

Το 2005 εγκαθίσταται στη Μαδρίτη όπου σπουδάζει σκηνοθεσία Θεάτρου στην Βασιλική Ανωτάτη Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Μαδρίτης, RESAD(2005-2009) και ανεβάζει θεατρικά έργα. 

 Έχει σκηνοθετήσει έργα στην Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας και υποκριτικής ως διδάσκων και μεταφράστρια στην Μαδρίτη και στην Αθήνα.

Πρόσφατα οργάνωσε ως υπεύθυνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του πολιτιστικού χώρου ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ το φεστιβάλ «ΙΕΡΟ 77» (25 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2012) με θέμα το «Το Ιερό στην τέχνη και τη ζωή», στα πλαίσια του οποίου παρουσίασε ως performer τη δράση «Κασσάνδρας Τοπία», μια ερευνητική προσέγγιση της σχέσης μουσικότητας και λόγου στην αρχαία τραγωδία, εγκαινιάζοντας τον κύκλο έρευνας της «Τα ενορατικά πρόσωπα στην αρχαία τραγωδία».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ