Ο εγκληματικός, αναμφίβολα, βομβαρδισμός του WIRIL στο λιμάνι της Χίου, το Φεβρουάριο του 1944, αποτέλεσε ένα συγκλονιστικό γεγονός της πολεμικής ιστορίας του νησιού. Από την άλλη δεν ήταν παρά ένα «ατυχές» περιστατικό, της πλέον θηριώδους και πολύνεκρης σύρραξης που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ένα γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τον παραλογισμό και το μένος κάθε πολέμου.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κεντρική ιδέα του νεοκδοθέντος βιβλίου του Κυριάκου Ντελόπουλου, από τις εκδόσεις «άλφα πι», που παρουσιάστηκε στο Ομήρειο το απόγευμα της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου, ημέρα της τραγικής επετείου.
Με κεντρικό ομιλητή το δρα Ιστορίας της Ιατρικής, Ανδρέα Μιχαηλίδη, η εκδήλωση κινήθηκε στο παραπάνω πνεύμα, με το γιατρό να εστιάζει στους υγειονομικούς φορείς που κινητοποιήθηκαν και τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων.
Ο κ. Ντελόπουλος, παρουσιάζοντας το βιβλίο του, εξήγησε τους λόγους και το ενδιαφέρον που του προκάλεσε το γεγονός, έτσι ώστε το έργο του να αποτελεί μια λεπτομερή και πλήρη συγκέντρωση στοιχείων και αρχείων από τα υπουργεία Εξωτερικών της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Και οι δύο ομιλητές κατέληξαν στο κενό που δημιουργεί η αναθηματική πλάκα που ο Δήμος Χίου έχει εντοιχίσει στο κτίριο του Τελωνείου, που από τον κατάλογο των θυμάτων απουσιάζει το όνομα του αυστριακού αξιωματικού Herman Westhauser, των δυνάμεων Κατοχής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.