13.9.2012 8:55

Καρδαμυλίτικος άνεμος στην Άνδρο

- ΣΤΟ 2ο ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

 
Αν το μελτέμι του Αυγούστου φυσά, εκτός από όλο το Αιγαίο, στις Κυκλάδες, κι αν η πόλη της Άνδρου, η αρχοντική Χώρα, είναι η μόνη που βλέπει με παρρησία, από τις άλλες πρωτεύουσες του νησιωτικού συμπλέγματος, στο «μάτι του βοριά», στις 4 και 5 Αυγούστου 2012, ο αέρας που δρόσιζε την κατάλευκη νησιωτική πολιτεία, έρχονταν κατευθείαν από τα Καρδάμυλα της Πιο συγκεκριμένα, κατά το προαναφερόμενο διήμερο του περασμένου μήνα, στην καρδιά των διακοπών και στην κορύφωση του καλοκαιριού, το ναυτονήσι της Άνδρου, ο δήμος Άνδρου δηλαδή, συνδιοργάνωσε με τις Εκδόσεις ΒΑΠΟΡΙΑ, για δεύτερη συνεχή χρονιά Ναυτιλιακό Συνέδριο, όπου η αναφορά και η τοποθέτηση στη Χιώτικη γενικά και στην Καρδαμυλίτικη πιο ειδικά, ναυτοσύνη, υπήρξε βασική και επί της ουσίας.                                                                                                                         
Αέρας Καρδαμύλων                                                                                                                                            
Στη διοργάνωση του 2011 τιμήθηκε ένας από τους κορυφαίους της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας, ο καρδαμυλίτης πλοιοκτήτης καπετάν Νικόλας  Φράγκος, αλλά και τον Αύγουστο του 2012, δεν υστέρησαν οι πρωτοβουλίες αναγνώρισης στην προσφορά ανθρώπων της θάλασσας, όσο και ναυτικών έργων, με «ταυτότητα Καρδαμύλων».                                                                                                                     Έτσι φέτος επιλέχθηκε να δοθεί βαρύτητα στη γυναικεία παρουσία στα ναυτιλιακά ελληνικά πράγματα, και του κόσμου κατ’ επέκταση, με το διοργανωτή δήμο Άνδρου να βραβεύει για την προσφορά τους στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία τις κυρίες:
-         Αλεξάνδρα Βογιατζή της ναυτιλιακής εταιρίας ALEXANDRIA SHIPPING S.A.
-         Μαρία Χριστίνα Κτιστάκη, της SEABOUND MARITIME INC και πρόεδρο  της WISTA HELLAS μέχρι το 2006.
-         Φωτεινή Ξυλά-Φαφαλιού, υπεύθυνη για την δημιουργία του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων Χίου.
-         Άννα – Μαρία Μονογιούδη της AEGEAN COATINGS S.A και πρόεδρο της WISTA HELLAS μέχρι το 2012.
-         Καλυψώ Νομικού, της ναυτιλιακής NOMIKOS A.M. TRANSWORLD MARITIME AGENCIES S.A.
-         Κατερίνα Ξυλά της εταιρίας PYRSOS SHIPPING CO. LTD.
-         Άννα Πολέμη, από την REMI MARITIME CORPORATION και
-         Αγγελική Φράγκου ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρίας NAVIOS MARITIME HOLDINGS INC, θυγατέρας του καπετάν Νικόλα.
Διαπιστώνει κανείς εύκολα, ότι οι έξη από τις οκτώ τιμώμενες κυρίες, ανήκουν σε γνωστές και παλαιές ναυτιλιακές καρδαμυλίτικες οικογένειες, με προσωπική όμως παρουσία και πορεία στην ελληνική Ναυτιλία, είτε στον επιχειρηματικό στίβο, είτε στον εξειδικευμένο επιστημονικό, αλλά το 2ο  Ναυτιλιακό συνέδριο δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό.                                                                           
Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Συνέδριο                                                                                                     
Κατά τις συνεδριάσεις αναπτύχθηκαν θέματα και προβλήματα που η σύγχρονη ελληνική ναυτιλιακή οικονομία αντιμετωπίζει, με αναφορές στο παρελθόν αλλά και τοποθετήσεις για την επίλυση των πιο βασικών σημερνών ζητημάτων, με βασικό εισηγητή τον τ. υπουργό και Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ Γιώργιο Ανωμερίτη.                                                                                                          Πέρα από αυτά  και επιπρόσθετα των βραβεύσεων, το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο βιβλίων – λευκωμάτων, το πρώτο με τίτλο «Η ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΩΘΕΝ» με ομιλητή το συγγραφέα του Γ.  Ανωμερίτη και το δεύτερο «ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ», από τον συγγραφέα και εκδότη Π. Σπυρόπουλο, την ιστορικό Τέχνης Φ. Ξυλά – Φαφαλιού και το ναύαρχο του Π.Ν. Γιάννη Παλούμπη.
Το λεύκωμα «ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ»                                                                                    
Στη διάρκεια του Συνεδρίου αποφασίστηκε ώστε η τελική παρουσίαση του έργου να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον στα Καρδάμυλα και στο μέγαρο του ΟΛΠ.                                                                                                                     
Με το λεύκωμα του κ. Π. Σπυρόπουλου να αποτελεί απεικόνιση, τρόπο τινά, αυτού του μεγάλου οράματος, του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων,  η κ. Φ. Ξυλά-Φαφαλιού, κατέληξε στην εισήγησή της:                                                                                                        
«…Εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει ένας άλλος μεγάλος αγώνας, που είναι η δημιουργία ενός Ναυτιλιακού Μουσείου, στα Καρδάμυλα.  Ένα έργο που αποτελεί ένα όραμα δεκαετιών και που επίσης συμπλέει με την αποδοχή της καρδαμυλίτικης κοινωνίας ανά τον κόσμο. Είναι αγώνας δύσκολος, σκληρός και μακροχρόνιος, σχεδόν ατέλειωτος. Μελέτες, συλλογή υλικού, συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και ενίοτε, εναντιώσεις και ψευτοπόλεμοι από ανόητους και αργόσχολους.                                                                                                          
Όμως, το ταξίδι μέχρι τώρα, έχει και απολαβές, καιρούς ευνοϊκούς και μερικές φορές και ναύλους καλούς. Σίγουρα όμως, δεν έχει και επιστροφή, το πλοίο πάει  να αράξει για πάντα στο λιμάνι των Καρδαμύλων. Αυτή θα είναι η ευτυχέστερη στιγμή της ζωής μου και για αυτό, έχω αποφασίσει ότι θα δουλέψω μέχρι τέλους, για να την ζήσω. Νομίζω, ότι πάνω από όλα, το αξίζουν τα ίδια τα Καρδάμυλα…» και για να ρίξει το σπόρο της σύσφιξης των δεσμών των δύο νησιών, μαζί με τις ευχαριστίες για τη διοργάνωση:                                                                                                                        
Θα μου επιτρέψετε τελειώνοντας να ευχαριστήσω τον δήμο Άνδρου  και τις εκδόσεις ΒΑΠΟΡΙΑ για την πρόσκληση και την ζεστή φιλοξενία τους και  νομίζω ότι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, σαν ανταπόδοση και φιλοφρόνηση, να ρίξω τον σπόρο της ιδέας της πραγματοποίησης στο μέλλον, ενός Ναυτιλιακού Συνεδρίου σας, στα Καρδάμυλα της Χίου, με συνδιοργανωτές το Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων και τους δήμους Άνδρου και Χίου. Θέμα προς σκέψη και συζήτηση».
Λεζάντες:
1.     Το πάνελ της πρώτης ημέρας του συνεδρίου με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη.
2.     Η Φ. Ξυλά-Φαφαλιού παρουσιάζει το λεύκωμα «Καρδάμυλα» του εκδότη και συγγραφέα Π. Σπυρόπουλου.
3.     Η Μαρία-Χριστίνα Κτιστάκη κατά τη βράβευσή της από το δήμαρχο Άνδρου Γ. Γληνό.
4.     Η Άννα-Μαρία Μονογιούδη πρόεδρος της WISTA HELLAS σε αντιφώνηση προς τη διοργάνωση, μετά από την τιμητική διάκρισή της.
5.     Η Φ. Ξυλά-Φαφαλιού του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων αποχωρεί από το βήμα με το βραβείο ανά χείρας.
6.     Αικατερίνη Ξυλά. Άλλη μια γυναίκα των Καρδαμύλων και της Χίου βραβεύεται για την προσφορά της στη Ναυτιλία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ