18.12.2012 17:31

Κουνάει μαντήλι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

«ΛΥΠΑΜΑΙ ΔΕΝ ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ», ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΧΟΥΝΤΗ

 

Οριστικά και αμετάκλητα χάθηκε η ευκαιρία ανασυγκρότησης της χιώτικης υπαίθρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης αφού η πρόθεση της κυβέρνησης να μην καταβάλει το σχετικό αίτημα συνοδευόμενο από τον πλήρη φάκελο, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις Δήμου και Περιφέρειας φαίνεται ότι στερεί οριστικά από τη νότια Χίο να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Η είδηση έγινε γνωστή αργά χθες το μεσημέρι όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του υπεύθυνου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης Johanes Hahn για την πορεία εξέλιξης τους αιτήματος της Ελληνικής Κυβέρνησης, να χρηματοδοτηθεί η Χίος από τα κονδύλια του ταμείου.

 

Η απάντηση του Johanes Hahn

Σε επιβλητικό ύφος ήταν η απάντηση του υπεύθυνου του Ταμείου, μη αφήνοντας πολλά περιθώρια ένταξης της Χίου στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.

Στο σχετικό κείμενο προς το Ν. Χουντή κ. Hahn τονίζει:

 

«Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο· ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή. Σύμφωνα με το κριτήριο της αποκαλούμενης τεράστιας καταστροφής μιας περιοχής, στο οποίο αναφέρεται ο κ. βουλευτής, μόνο εάν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την έκτακτη κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης θα μπορούσαν αυτές να αξιολογηθούν βάσει των λεπτομερών στοιχείων της αίτησης. Οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Ιδιωτικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας, δεν αποζημιώνονται.

 

Από τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης το 2002, τρεις επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί για καταστροφές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόκεντρες: Γαλλία/ Ρεϋνιόν (κυκλώνας Gamède 2007, οικονομική ενίσχυση 5 290 εκατομμύρια ευρώ), Γαλλία/Μαρτινίκα (τροπική καταιγίδα Dean 2007, 12 780 εκατομμύρια ευρώ), Πορτογαλία/Μαδέρα (πλημμύρες 2010,31 256 εκατομμύρια ευρώ). Μία άλλη αίτηση από την Ισπανία σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση».

Απαράδεκτη κίνηση

Σοβαρά ερωτηματικά διατύπωσε ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της απάντησης του Johanes Hahn, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Κ. Γανιάρης, λέγοντας ότι οι εθνικές αρχές και εν προκειμένου το Υπ. Ανάπτυξης είχε την ηθική υποχρέωση να καταθέσει τον φάκελο στο Ευρωπαϊκό Ταμείο από τη στιγμή που αποτελούσε θέληση της τοπικής κοινωνίας.

«Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου δεν αναφέρει πουθενά ότι η χρηματοδότηση είναι ακατόρθωτη. Απεναντίας στη δεύτερη παράγραφο τονίζει ότι έχουν γίνει εξαιρέσεις και στη Γαλλία και στη Πορτογαλία.

Οι κύριοι του Υπουργείου θεώρησαν ότι από τη στιγμή που δεν πληρούνται τα κριτήρια τότε δεν συντρέχει λόγος να υποβάλουν το φάκελο. Μέγα λάθος και καταδικαστέο. Έπρεπε τουλάχιστον να προσπαθήσουν.

Αυτοί που επέλεξαν να μη δώσουν τη μάχη, πρέπει τώρα να αναλάβουν και το κόστος να χρηματοδοτήσουν έργα απαραίτητα για τη νότια Χίο. Η υδροδότηση των πρώην Δήμων Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων  από το φράγμα του Κατράρη είναι ένα από αυτά», είπε στον «π» ο κ. Γανιάρης, τονίζοντας ότι ενημέρωσε σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο για την αρνητική τροπή των πραγμάτων. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ