Μπορεί η ετήσια σύνοδος της Ομηρικής Ακαδημίας – EUROCLASSICA να έχει τη συνέπεια στην περιοδικότητα και κάθε χρόνο να πραγματοποιείται εδώ και να ισχυροποιεί τη χιακή διεκδίκηση, ότι το νησί είναι η γενέτειρα του Ομήρου, επιπρόσθετα πάντως, πρέπει να ομολογηθεί ότι χρόνο με το χρόνο οι σύνεδροι «αμιλλώνται» σε αξία, περγαμηνές και τίτλους αναγνώρισης, πέρα από το πανεπιστημιακό-ακαδημαϊκό επίπεδο.
Αρχής γενομένης από την συμμετοχή, για μια ακόμη φορά του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Θεοδοσίου Πελεγρίνη, μια σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης και του κοινωνικού βίου, Έλληνες και ξένοι, θα καταθέσουν τις μελέτες τους για τον Ποιητή των ποιητών και το έργο του, καθιστώντας τη διοργάνωση, ως την πλέον πνευματική που διοργανώνεται στον ευρύτερο αιγαιακό χώρο.
Έχει τονιστεί επανειλημμένως ότι οι εργασίες της EUROCLASSICA, του Ομίλου Ευρωπαϊκών Εταιρειών Καθηγητών Κλασσικών Γλωσσών και Πολιτισμών, και της Ομηρικής Ακαδημίας, φέρουν την αποκλειστική προσωπική σφραγίδα της δρα Μ.Ε. Γιατράκου, η οποία από τη λήξη της μιας συνόδου, εργάζεται πυρετωδώς για τη διοργάνωση της επομένης, προσφέροντας στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη μεγάλη ευκαιρία να φιλοξενεί επί οκταημέρου, διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, πρυτάνεις, καθηγητές πανεπιστημίων, διδάκτορες, ερευνητές και φοιτητές, από όλο τον κόσμο.
Από Θεού
Έτσι την προσεχή Κυριακή 8-7-2012 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πρώτο βυζαντινό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, ερείπια του οποίου διασώζονται στον Δημοτικό Κήπο και επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα ξεκινήσει στο Ομήρειο, αμέσως μετά, στις 11:00 και με πρώτο ομιλητή στις 12.00, το διευθυντή Ομηρικών Σπουδών, Τμήματος φοιτητών, πρώτο Πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος της EUROCLASSICA, καθηγητή και Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του Lancaster, John Thorley.
Το απόγευμα από τις 18.15-20.00 ομιλούν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Μάρκος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Πελεγρίνης και η ψυχολόγος Μαρία Ν. Φράγκου, για να ακολουθήσει ένα πλούσιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εισηγήσεων, ανακοινώσεων και δράσεων.
Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα 9-7-2012 οι σύνεδροι θα ταξιδεύσουν στις Οινούσσες και θα λάβουν χώρα μαθήματα και διαλέξεις στη Ναυτική Ακαδημία Οινουσσών, με ομιλήτριες και θέματα αντίστοιχα: Μαρία Δαφαράνου, Όμηρος και φιλοξενία και Δρ. Μαρία Γιατράκου, Επίδραση του Ομήρου στην Καβαφική ποίηση.
Την Τρίτη 10-7-2012 παίρνουν τη σκυτάλη οι ομιλητές Jang Saobo και Zhang Zie εκ Κίνας, η κ. Manana Khomeriki, απόγονος των Ομηρίδων από την Τιφλίδα Γεωργίας, ο Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Στείρης, ο δρ Ιατρικής Ανδρέας Μιχαηλίδης, ενώ η δρ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη θα παρουσιάσει τον Αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειού.
Το απόγευμα ομιλούν οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών Στ. Γεωργαλά – Πριοβόλου και Μ. Βουτσινού – Κικίλια, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Salamanca Ισπανίας, José Antonio Fernandez Delgado και Francisca Pοrdoningo Pardo και το βράδυ στη Δασκαλόπετρα η Αθ. Ζαχαρού – Λουτράρη σχετικά με τη παρουσία του Ομήρου στη Χίο κατά την εκατονταετηρίδα 1912 – 2012, ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδ. Βοσκού. Το ημερήσιο πρόγραμμα ολοκληρώνεται με παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την προσεχή Τετάρτη οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τα Μαστιχοχώρια και θα γίνουν διαλέξεις και μαθήματα στο πολιτιστικό κέντρο Πυργίου και στο Δημοτικό Σχολείο Πυργίου, με ομιλήτριες τη φιλόλογο Παρασκευή Ποταμούση και τη Δρα Μ. Ε. Γιατράκου. Το απόγευμα ομιλητές θα είναι: ο Ακαδημαϊκός, Κων/νος Σβολόπουλος, ο Δρ. Αντώνιος Μακρινός και θα γίνει επιστημονική παρουσίαση από την Δρ. Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη, όσον αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.
Την Πέμπτη πραγματοποιείται επίσκεψη τη Βιβλιοθήκη «ΚΟΡΑΗ», το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Νέα Μονή, τον Ανάβατο, τα Αυγώνυμα και ακολουθεί το απόγευμα επίσκεψη στη Βολισσό και την Αγία Μαρκέλλα.
Τη Παρασκευή, 13-7-2012 θα ομιλήσουν το πρωί: ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Β.. Κέκης, ο Στ. Καράβολος, η Νίκη Σκαρβέλη και οι ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ιωάννης Δεληγιάννης, ο καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνιος Παναγιώτου και το απόγευμα: η ιατρός – ερευνήτρια δρ Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου, ο δρ Αναστάσιος Τριπολίτης και η κ. Μαριέλλα Βαρώνη.
Το Σάββατοτο πρωί θα παρουσιάσουν τις ανακοινώσεις τους η Χαρίκλεια Μαγκλάρα, η θεολόγος Ευαγγελία Μελαχρινούδη, η Τζένη Συρρή – Χανάκη και ο Ελευθέριος Παπαϊωάννου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.