"Καλαντάρτς καλή χρονία, κόρ’ εσύ εσέν ερία καλαντάρτς και νέον έτος, κόρ’ θα παίρω σε οφέτος", λένε οι Πόντιοι για τον Γενάρη, τον Καλαντάρι. Κι αν πολλοί από μας δεν καταλαβαίνουμε την παραπάνω πρόταση, ανάμεσα μας βρίσκονται υπεραρκετοί που όχι απλά καταλαβαίνουν τα Ποντιακά, αλλά τα μιλούν κιόλας, αφού είναι η γλώσσα του τόπου τους.
Στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο αποτελούν την πλειονότητα των Ποντίων που κατοικεί πλέον μόνιμα στο νησί μας κι υπολογίζονται τουλάχιστον εκατό άτομα. Όλους αυτούς τους συντοπίτες της, που η μοίρα τους έφερε στη Χίο, αποφάσισε να ενώσει μέσα από την ίδρυση ενός Συλλόγου Ποντίων Χίου, με πρωτοβουλία της, η Μ. Ευθυμιάδου.
Τη Μαρία τη γνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια, ή μάλλον καλύτερα την ακούσαμε μέσα από τους ήχους της λύρας της να συνοδεύει τα χορευτικά του «Αλλάτιου» και άλλων συλλόγων στους ποντιακούς χορούς. Πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων Αρμονίας, μονόσκαλου και δίσκαλου Αρμονίου, καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο της Χίου και εξαίρετη επαγγελματίας μουσικός στο ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή λύρα.
«Ήρθα στη Χίο πριν από έντεκα χρόνια. Είχα σταματήσει να παίζω λίρα για προσωπικούς λόγους όμως κάποια στιγμή μου είχε λείψει το άκουσμα της, μου είχε λείψει η ποντιακή μουσική. Όταν εξέφρασα αυτή μου την επιθυμία, ένας φίλος μου με πήγε στον "Αλλάτιο" λέγοντας μου ότι εκεί υπάρχουν πολλοί που χορεύουν τα Ποντιακά. Μόλις άκουσα ξανά τη μουσική μας ήταν πολύ μεγάλη η συγκίνηση μου. Τότε ήταν που γνώρισα το Σίμο Καραολάνη και εκείνος με έσπρωξε να ξαναπιάσω τη λύρα μου. Από τότε δεν την έχω αφήσει», εξηγεί την επιστροφή της στη μουσική.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια. Η Μαρία εργάζεται ως εποχιακή στο ξενοδοχείο «Χανδρής» και ως ωρομίσθια μουσικός στο Μουσικό Σχολείο Χίου, όπου μαθαίνει στα Χιωτάκια να παίζουν λίρα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς τραγούδησε τα κάλαντα του Πόντου στους Χιώτες της Απλωταριάς, με συνοδεία από δυο μικρές λυράρηδες, μαθήτριες της στο Μουσικό Σχολείο.
«Ο κόσμος με έχει αγκαλιάσει. Με τον «Αλλάτιο» δέθηκα, υπήρχε η χημεία. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις πόσο αγαπούν τον Πόντο, πόσο τους αρέσει να χορεύουν και να διασκεδάζουν με τους χορούς μας. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Τα κάλαντα αλλά και η διοργάνωση Ποντιακής βραδιάς στο Caravel το Δεκέμβριο που πέρασε είχαν στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη σύσταση του Ποντιακού Συλλόγου της Χίου. Σε αυτόν, όπως εξηγεί η Μαρία, μπορούν να εγγραφούν οι Πόντιοι και οι φίλοι του Πόντου που μένουν στη Χίο.
Για την ολοκλήρωση της προσπάθειας μένουν τα διαδικαστικά. Τα ιδρυτικά μέλη έχουν συμπληρωθεί, συνεχώς εγγράφονται και νέα μέλη, ενώ απομένει μέσα στο Φεβρουάριο να ιδρυθεί με τη «βούλα» ο Σύλλογος Ποντίων της Χίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.