Επιστέγασμα ολοκλήρωσης δημιουργικού (επιστημονικού) διαλόγου, που ενδεχομένως δεν έχει αποφύγει σε κάποιες περιπτώσεις την αντιπαράθεση, μεταξύ αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων, χαρακτήρισε η προϊσταμένη της 3ης Ε.Β.Α. Όλγα Βάσση, την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού», στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.
Η έκθεση φιλοξενείται στο άρτι αναστηλωθέν Οθωμανικό Λουτρό, ένα κτίριο του 17ου αιώνα, που πλέον κατέχει τη θέση που του αναλογεί και αξίζει, ανάμεσα στα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης. Οι εργασίες στο χώρο ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, για να αποτελέσει ένα ακόμη στίγμα της ιστορικής διαδρομής της πόλης και του νησιού της Χίου, χώρος που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει επιστημονικά, εικαστικά και εν γένει πολιτιστικά δρώμενα.
Έτσι εν είδει εγκαινίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξένησε μία ακόμη έκθεση φωτογραφίας, πάλι με την ευθύνη της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης
Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, χωρίς τη συνδρομή της οποίας ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χίου και η 3η ΕΒΑ δεν θα μπορούσαν, στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, να υλοποιήσουν ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα, με μόνο αρωγό την επιστημονική τους κατάρτιση και πείρα ή τη θέληση των μελών και στελεχών τους αντίστοιχα, φιλοξενείται η συγκεκριμένη έκθεση, μετά από ένα ταξίδι με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη και στάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Μυτιλήνη και τερματικό σταθμό τας Λουτρά στο Φρούριο της Χίου.
Τα εγκαίνια του Σαββάτου έτυχαν της ανταπόκρισης των ειδικών επιστημόνων, αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων στο νησί, αυτοδιοικητικών και επικεφαλής φορέων, αλλά και του ευρέως κοινού, αφού το αντικείμενο της Έκθεσης, πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει, επαναπροσδιορίζει τους άρρηκτους δεσμούς της Χίου, με την Κωνσταντινούπολη και την Ελληνορθόδοξη κοινότητα σε αυτή, από τα χρόνια της μεγάλης ακμής της έως και σήμερα, παρά τη συρρίκνωσή της.
Εκλεκτές παρουσίες
Για την περίσταση είχαν κληθεί και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οι συντελεστές της διοργάνωσης, από τον εμπνευστή έως και τους δημιουργούς, έτσι ώστε η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Άννα Φύκαρη να έχει τη χαρά να υποδεχτεί σημαίνοντες προσωπικότητες της Πόλης και πιο συγκεκριμένα τους: - Λάκη Βίγκα, πρόεδρο των Ευαγών μη Μουσουλμανικών Ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης και πρόεδρος των αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου, εμπνευστή της θεματικής της Έκθεσης, με αφορμή την ανακήρυξη της Πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2010. Αρχιτέκτονας ο ίδιος και γιος αρχιτέκτονα, με τους προγόνους του να κατάγονται από το Χαλκειός, μεταξύ άλλων ανέφερε συμβολικά για την έκθεση: «Οι τοίχοι πέφτουν για να ανασαίνουν οι λαοί», αναφορικά με τις διακυμάνσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τελευταία περίοδο αναθέρμανσής τους.
– Δρα Hasan Kuruyazici, καθηγητής στο Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), επιμελητή της Έκθεσης, που αναφέρθηκε στη συμβολή της διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, από την Άλωση και μετά, αλλά και στην έλλειψη σχετικών στοιχείων, ενώ επεσήμανε με τη σειρά του ότι οι κατά καιρούς ρήξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, δεν αφορούσαν τους λαούς. Και
- Δρα Σάββα Τσιλένη, ομογενή της Κωνσταντινούπολης, αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Ζωγραφείου Λυκείου, πρόεδρο σήμερα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, επίσης επιμελητή της Έκθεσης, ο οποίος ανέπτυξε το ιστορικό διάγραμμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Πόλης και την πορεία της αρχιτεκτονικής στις μη μουσουλμανικές συνοικίες της, οι οποίες και αποτέλεσαν και αποτελούν ακόμη το «ευρωπαϊκό» και κοσμοπολιτικό πρόσωπό της.
Η έκθεση θα παραμείνει έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, με ώρες λειτουργίας καθημερινά, από τις 09.00 έως τις 14.00 και από τις 18.30 έως τις 20.30.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.