13.2.2014 10:25

Σε κινούμενη άμμο τα δεδομένα της δημοτικής αναμέτρησης

Σε αναζήτηση υποψηφίου ξανά η «Χιακή Συμπολιτεία», ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Παντελής Βρουλής, παράταση αποκαλυπτηρίων από την «Πρωτοβουλία»

Σε ένα διαρκώς ευμετάβλητο περιβάλλον, το οποίο πιθανά θα δεχθεί κι άλλες μεταβολές πριν την οριστική του σχηματοποίηση, κινείται το προεκλογικό σκηνικό. Σταθερές των προηγούμενων ημερών ανατρέπονται και όλοι συμφωνούν ότι η πιθανότητα ανίερων συμμαχιών της τελευταίας στιγμής, απότοκος της δυσκολίας να συγκροτηθούν τόσο πολυπληθή ψηφοδέλτια, δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Το βράδυ της Τρίτης οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Ο επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας», Μ. Κριμιζής, κατέθετε στη Συντονιστική Επιτροπή την παραίτηση του, για λόγους υγείας, και εκείνη την έκανε αποδεκτή χωρίς ενστάσεις.

Την ίδια ώρα ο Παν. Βρουλής έβλεπε στα πρόσωπα όσων πήραν μέρος στη διευρυμένη ΝΟΔΕ τη διάθεση να στηρίξουν μια υποψηφιότητα του, υπό την προϋπόθεση ότι θα την εξαγγείλει, όπως κι έκανε το επόμενο πρωί.

Αισιοδοξία

Στη «Χιακή Συμπολιτεία» έχουν επιδοθεί ήδη σε αναζήτηση αντικαταστάτη του Μ. Κριμιζή. Η παραίτηση του ήταν για ορισμένους ένα απρόσμενο δώρο, καθότι δεν είχε αναπτυχθεί η προσδοκώμενη δυναμική. Ωστόσο οι λόγοι υγείας δεν ήταν προσχηματικοί, για αυτό και δεν επιχειρήθηκε προσπάθεια να καμφθούν από κανένα από τα μέλη της Συντονιστικής.

Ο ορισμός νέας Γενικής Συνέλευσης για την προσεχή Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου υποδηλώνει ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες για να υπάρξει ενδιαφερόμενος υποψήφιος, εκφράζεται όμως η κρυφή ελπίδα ότι είναι πιθανόν να βρεθούν τα μέλη της Συνέλευσης να έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δύο ή και τριών προσώπων, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας.

Δυνατό χαρτί στην προσπάθεια προσέλκυσης ενδιαφέροντος το γεγονός ότι διαθεσιμότητα συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και για χωριά όπου η οργανωμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε.

Τούτη τη φορά θα επιδιωχθεί το πρόσωπο – επικεφαλής να μην ανήκει στο σκληρό πυρήνα των κομματικών, ώστε να λειανθούν οι διαφορές με όσους δεν είδαν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Κριμιζή.

«Αν είσαι έτοιμος, προχώρα»

Σε μια μαζική και πολύωρη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των περισσότερων κορυφαίων αυτοδιοικητικών «γαλάζιων» παραγόντων των προηγούμενων δημοτικών θητειών, τα στελέχη της Ν.Δ. συμφώνησαν ότι ο Κ. Τριαντάφυλλος έχασε την ευκαιρία να μετατραπεί σε καταλύτη των τοπικών πολιτικών διεργασιών και μεταβίβασαν την προτροπή στον Παν. Βρουλή, αν αισθάνεται έτοιμος, να προχωρήσει.

Χωρίς να αποσαφηνιστεί αν στελέχη του διαμετρήματος των πρώην δημάρχων Ατσάλη, Μελιτζάνη, Μαλαφή θα στηρίξουν με την ενσωμάτωση τους στο ψηφοδέλτιο την υποψηφιότητα, έγινε φανερό ότι κανένας δεν πρόκειται να την πολεμήσει, φανερά ή υπογείως, αντιθέτως θα καταβληθεί προσπάθεια να ενδυναμωθεί.

Ως αποδέκτης της άτυπης εντολής ο Παν. Βρουλής προχώρησε χθες στην επίσημη δήλωση υποψηφιότητας του, αναμένοντας αργότερα τον τρόπο με τον οποίο θα φανεί η στήριξη της από την επίσημη Ν.Δ..

Νέα αναβολή

Ως καθαρά οργανωτικοί περιγράφονται οι λόγοι που μεταθέτουν χρονικά τις επίσημες ανακοινώσεις στην «Πρωτοβουλία για τη Χίο». Αν και ξεκάθαρο το θέμα του επικεφαλής (Μαν. Βουρνούς), ο πυρήνας της δημοτικής παράταξης επιθυμεί να ανακοινωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη προσωπικοτήτων από όλο το ιδεολογικό φάσμα.

Στελέχη της επιμένουν ότι αυτοί και μόνο είναι οι λόγοι της αναβολής, επιπρόσθετα με την επιθυμία στη δεύτερη δημόσια επανεμφάνιση της να μην υπάρξουν κενά που επιτρέπουν παρερμηνείες για τους στόχους της «Πρωτοβουλίας».

Ο αντίκτυπος της επόμενης μέρας

Η σημαντική καθυστέρηση στην αποκρυστάλλωση της μορφής που θα έχουν οι δημοτικοί συνδυασμοί θα έχει ως αυτονόητη συνέπεια τη δημιουργία ανομοιογενών, ευκαιριακών σχημάτων. Η πίεση του χρόνου για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα οδηγήσει σε συμπράξεις ανθρώπων με περιορισμένη όσμωση απόψεων και ιδεών σε πολλά θέματα.

Αυτό θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο την επόμενη μέρα, είτε τα δημοτικά σχήματα κληθούν να διοικήσουν το Δήμο, είτε βρεθούν σε θέση αντιπολίτευσης. Ο κίνδυνος να εκφραστούν μεταγενέστερα σοβαρές διαφοροποιήσεις σε βασικές θέσεις των συνδυασμών θα είναι πολλαπλάσιος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή των δημοτικών σχημάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ