Την εικόνα που παρουσιάζει αναπτυξιακή και οικονομικά όχι η μόνο η Χίος αλλά ευρύτερα η νησιωτική Ελλάδα ως σύνορο της Ε.Ε. παρουσίασε σε στελέχη της Κομισιόν η χιώτικη αντιπροσωπεία πολιτικών και επιχειρηματικών φορέων που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες σε μια συνάντηση που είχε ζητηθεί σε τοπικό επίπεδο.
Στο τραπέζι της συζήτησης που μετείχαν ο Πολ. Λαμπρινούδης, ο Γ. Περρής, ο Δ. Αλμυρούδης, ο Γ. Αναστασάκης, ο Μιχ. Κολοκυθιάς και ο Κ. Μούνδρος αναπτύχθηκε όλο το φάσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το νησί, ακόμη και μετά τις δεκάδες πιστώσεις που έχουν διατεθεί εδώ και χρόνια από τα ευρωπαϊκά ταμεία και που δεν αξιοποιήθηκαν σε έργα υποδομής με απόλυτη κοινωνική και οικονομική ωφέλεια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των αεροπορικών εισιτηρίων καθώς η χιώτικη αντιπροσωπεία σχεδόν κατήγγειλε την πολιτική της Olympic Air.
Η πρώτη στοχευμένη τοποθέτηση αφορούσε στα δισεκατομμύρια που έχει δώσει η Ε.Ε. στην ελληνική κυβέρνηση και τα οποία οι τράπεζες δεν διαθέτουν για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Εσείς στείλατε χρήματα, εμείς δεν τα παίρνουμε», είπε η αντιπροσωπεία, την ίδια ώρα που τα στελέχη της Κομισιόν γνωρίζουν απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες παρακωλύουν την ρευστότητα. «Τον Οκτώβριο που θα έρθουμε στην Αθήνα θα το δούμε το ζήτημα. Γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες δεν έχουν διαθέσει 1,5 δις που έχει σταλεί από την Ε.Ε. και γι΄ αυτό η Κομισιόν θα μεταφέρει τελεσίγραφο ότι ή θα τα δώσουν ή θα τα πάρουμε πίσω και θα διατεθούν απευθείας από την Ε.Ε.», απάντησαν, χωρίς περιθώρια οι προθέσεις τους να αμφισβητηθούν. «Αυτά δεν είναι χρήματα για τις τράπεζες. Αξίζουν όσο τρία Π.Ε.Π.», κατέληξαν οι Ευρωπαίοι.
Στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση που δεν εκμεταλλεύεται τους εφαρμοστικούς κανόνες και τις εσωτερικές εγκυκλίους της Ε.Ε. επέρριψαν τα στελέχη της Κομισιόν τις ευθύνες για την υπερβολική χρέωση των αεροπορικών εισιτηρίων από την Olympic Air. Παρά το ότι ο διάλογος εξαντλήθηκε με ιδιαίτερες αναφορές στο μεταφορικό ισοδύναμο που η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει όπως και δεν συμπεριλαμβάνει την νησιωτικότητα, η Ευρωπαίοι εκπρόσωποι επέμειναν ότι προβλήματα υπάρχουν παντού όμως έχουν δοθεί περιθώρια στις κυβερνήσεις να επέμβουν. «Θα το δούμε το θέμα γιατί ακούγεται παράλογο να συμβαίνει σε τέτοια έκταση...», τόνισαν οι ευρωπαίοι.
Παρόλα αυτά δεσμεύθηκαν ότι θα συνυπολογίσουν το πρόβλημα στην τελική έκθεσή τους που θα μεταφέρουν στους αρμόδιους για κάθε ζήτημα επιτρόπους, όμως εξήγησαν ότι το θέμα μπορεί να λυθεί εσωτερικά στην Ελλάδα.
Στο τραπέζι ήταν δεδομένο ότι θα ετίθεντο το ζήτημα των υποδομών, με τον Πολ. Λαμπρινούδη να ζητά για πολλοστή φορά πιστώσεις για την δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια. «Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε. Υστερούμε σημαντικά σε υποδομές και πρέπει να μας βοηθήσετε καθώς μένουμε αρκετά πίσω στον ανταγωνισμό με άλλες τουριστικές περιοχές» τόνισε ο δήμαρχος και το θέμα θα συμπεριληφθεί στην έκθεση που θα γίνει. Ωστόσο τα στελέχη της Κομισιόν γνώριζαν επακριβώς για τις πιστώσεις και την απορροφητικότητα της περιοχής, δηλώνοντας ότι παρά το ότι τα χρήματα για υποδομές έχουν εξαντληθεί, θα εξετάσουν τα περιθώρια που υπάρχουν.
Σε γενικές γραμμές η επίσκεψη κρίνεται θετική, αν συνυπολογίσουμε ότι και μόνο που κάποια στελέχη της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τις δυσκολίες παραμεθόριων περιοχών της Ευρώπης, είναι κάτι σημαντικό. Ωστόσο είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός της αδράνειας της πολιτείας σε σωρεία ζητημάτων που η Ε.Ε. θεωρεί ότι θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με εσωτερική παρέμβαση και χωρίς την συνδρομή των Βρυξελλών. Η χιώτικη αντιπροσωπεία έθιξε και άλλα ζητήματα όπως το θέμα των Μεστών, της βίζας των Τούρκων επισκεπτών, της μετανάστευσης και πάνω από όλα της επιχειρηματικότητας, ωστόσο είναι προφανές ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.