5.12.2012 16:32

Στην Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων το Μουσείο Καρδαμύλων

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ 7ης ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

 
Την εξωστρέφεια των επιλογών καταδεικνύει η συμμετοχή της αρχιτεκτονικής μελέτης του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων στην 7η Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων, αφού η συγκεκριμένη μελέτη, της νέας επιστήμονα Έλενας Ζερβουδάκη συμπεριλαμβάνεται στις εβδομήντα μία (71) που επιλέχτηκαν από τις διακόσιες ογδόντα εννέα (289) κατατιθέμενες στην αρμόδια επιτροπή του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.
Οι παραπάνω επιλεγείσες αρχιτεκτονικές μελέτες αποτελούν και τα εκθέματα της ομώνυμης έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, που εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου και θα είναι σε εξέλιξη έως και τις 13 Ιανουαρίου του 2013.
Η σημαντική αυτή διάκριση, πέρα από την αίγλη που αφορά τη δημιουργό, αντανακλά και προδικάζει την ευοίωνη πορεία του έργου του Ναυτιλιακού Μουσείου, ένα μεγαλόπνοο έργο ανάπτυξης και προόδου της περιοχής των Καρδαμύλων, του νησιού της Χίου, αλλά και της Ναυτικής Ελλάδας γενικότερα.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Αρχιτεκτονικού Ινστιτούτου, ως προς τη μέθοδο επιλογής, η επιτροπή αποφάσισε να οργανώσει τα αποτελέσματα της κρίσης σε 3 κατηγορίες και συγκεκριμένα: α) διακριθέντα έργα προς έκθεση,
β) προεπιλεχθέντα έργα και γ) απορριφθέντα έργα, είτε για τυπικούς λόγους είτε
διότι στην παρουσίασή τους δεν εμφανίστηκαν επαρκώς τα ποιοτικά στοιχεία
τους.
 

Μεθοδολογία
Η Επιτροπή Αξιολόγησης, αφού ταξινόμησε τα έργα τυπολογικά, έθεσε ως βασικά, πέντε κριτήρια αξιολόγησης και συγκεκριμένα τη σχέση με την καινοτομία, τον σχολιασμό επί του προγράμματος, την αλληλεπίδραση με τον δημόσιο χώρο, τη σημασία των λεπτομερειών και τέλος την αποφυγή των χρόνιων επαναλήψεων.
Με αφορμή την παραπάνω διάκριση η Αστική-Πολιτιστική, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εταιρεία «Καρδαμύλεια Ναυτοσύνη», η οποία συστάθηκε περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, από τα μέλη της Επιτροπής που είχε ορίσει ο πάλαι ποτέ δήμος Καρδαμύλων Χίου, με σκοπό την ίδρυση και οργάνωση του Ναυτιλιακού Μουσείου, προγραμματίζει εκδήλωση παρουσίασης των αρχιτεκτονικών και μουσειολογικών μελετών στην Αθήνα το πρώτο διάστημα του επομένου έτους.
Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη είναι επισκέψιμη για κάθε ενδιαφερόμενο και για το κοινό από Πέμπτη έως και Κυριακή κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ