10.7.2014 12:07

Στο Κοινοβούλιο τα παράπονα των κτηνοτρόφων της Χίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Στη Βουλή έφθασε το δημοσίευμα του «π» σχετικά με την απαίτηση των κτηνοτρόφων του νησιού να δημιουργηθεί Κτηνοτροφικό Πάρκο στη Χίο προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για βόσκηση μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Με ερώτησή του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου Κ. Τριαντάφυλλος κάνει λόγο για αναγκαιότητα καθώς θα επιτευχθεί τόσο η προστασία των καμένων εκτάσεων όσο και η διασφάλιση βοσκήσιμων περιοχών που μετά την πυρκαγιά έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των κοπαδιών και το μέλλον της κτηνοτροφίας στη Χίο.

«Τα οφέλη της δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβαθμισμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, την καλύτερη υγεία και ελεγχόμενη διατροφή των ζώων, την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ζώων και εργαζόμενων, την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων, την αισθητική αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου», αναφέρει ο κ. Τριαντάφυλλος.

Μάλιστα, στο κείμενο της ερώτησης ο Χιώτης Βουλευτής θυμίζει ότι ακριβώς έναν χρόνο πριν, είχε συζητηθεί σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, που μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν η αναγκαιότητα για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο και υπήρξε η δέσμευση ότι η Χίος θα ήταν μια από τις τρείς περιοχές, όπου, άμεσα θα λειτουργούσε πιλοτικά κτηνοτροφικό πάρκο.

«Με τον νόμο 4235/2014 ορίστηκε το σχετικό πλαίσιο και σχετική Υπουργική Απόφαση θα όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία τους. Επίσης, σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη βιώσιμη χρήση γής και χωροταξικά ζητήματα αναμένεται να λυθούν επιμέρους ζητήματα που αφορούν και τα κτηνοτροφικά πάρκα.

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Χίου εκφράζουν την απογοήτευση τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και των κατοίκων του νησιού για μια απόφαση που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη λειτουργία κτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο;

Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του;

Έχει υπάρξει πρόταση προς την ΕΕ για χρηματοδότηση του πιλοτικού αυτού εγχειρήματος; Εάν, ναι, ποια είναι η εξέλιξη;», καταλήγει ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ