24.9.2012 2:02

«Τα Μυστικά της Θάλασσας»

ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΠΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΥ

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που κυκλοφορεί το τελευταίο βιβλίο του καπετάν Κώστα Μιχ. Φράγκου, ναυτικό όπως όλα και με τη θάλασσα να «ξεχειλίζει» μαζί και οι αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής, πάνω στην πάλη με τα κύματα και την «κατάκτηση» του κόσμου.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί ναυτικοί μας, ανάμεσα στις βάρδιες κατά τον πλου, ή μετά, κατά την ολοκλήρωση της καριέρας-θητείας, αισθάνονται την ανάγκη να «βγάλουν» από μέσα τους περιστατικά και συμβάντα, μικρά και μεγάλα, θλιβερά και χαρούμενα, όλα όμως πασπαλισμένα με την αλμύρα της θάλασσας, σαν χρέος και σαν απολύτρωση από στιγμές συγκλονιστικές.
Στο πνεύμα αυτό έχει στηρίξει ο καπετάνιος όλο το έργο του, αφού  πολυγραφότατος, «Τα μυστικά της θάλασσας» είναι  το ενδέκατο βιβλίο του.
 
Τα Μυστικά της Θάλασσας
Ίσως η θάλασσα  να κρύβει μόνο μυστικά και για το λόγο αυτό ο καπετάν Κώστας να τιτλοφόρησε έτσι το έργο, «Τα μυστικά της θάλασσας», αλλά η θάλασσα για τα μυστικά της γοητεύει.
Η γραφή του καπετάνιου είναι λιτή, περιγράφει σχεδόν στεγνά το περιστατικό, τους ανθρώπους, ή το περιβάλλον, χωρίς όμως να γίνεται απλοϊκή, απεναντίας να αναδεικνύει πλούσιο συναίσθημα, κυρίως της νοσταλγίας, αλλά και την ευθύνη της εργασίας, τη φιλομάθεια για τα νέα άγνωστα μέρη, την υπηρηφάνεια για τον άθλο, την κατάκτηση της κορυφής στη ναυτιλία και πιο ειδικά, Καρδαμυλίτης γαρ, της καρδαμυλίτικης ναυτιλίας.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από καθελκύσεις, ιστορικών πλέον πλοίων, τόπους και χώρες, μακρινές πολιτείες, αλλά και αγαπημένων συναδέλφων, προϊσταμένων και υφισταμένων, συντοπιτών επί το πλείστον, κοσμεί το βιβλίο και του δίνει τον «αέρα του κόσμου», τον ίδιο αέρα που διαθέτει κάθε μέλος της οικογένειας της θάλασσας.
Αποσπάσματα ποιημάτων μεγάλων και γνωστών δημιουργών, από τους πιο κλασσικούς έως τους πιο σύγχρονους, διανθίζουν το έργο, για να καταστήσουν ευρύτερα γνωστή τη βαθειά καλλιέργεια του καπετάνιου-συγγραφέα.
 
Τα Μυστικά και οι αλήθειες τους
Σε όλο το βιβλίο γίνεται προσπάθεια (με επιτυχία) να παρουσιαστούν όλες οι συνιστώσες εκείνες που διέπουν τη ναυτική ζωή, που διαμορφώνουν και καθορίζουν τελικά την ιδιοσυγκρασία του ναυτικού και της οικογένειάς του.
Ο συγγραφέας προσπαθεί και καταφέρνει να διατυπωθούν οι αλήθειες για τα μικρά και καθημερινά συμβάντα, που στην κουβέρτα, τη γέφυρα ή το αμπάρι, στον ωκεανό και το λιμάνι, τις ξωτικές αγορές και τα μπαρ του κόσμου, την ώρα της τρικυμίας και της γαλήνης, όπως αυτές συντελούνται, χωρίς υποκρισία και ταμπού, αλλά γλαφυρά και με φυσικότητα καθορίζουν το πλαίσιο του ναυτιλλόμενου βίου.
Το βιβλίο «Τα μυστικά της Θάλασσας», με υπότιτλο «χαρές και λύπες» του καπετάν Κων. Φράγκου, έχει κυκλοφορήσει από τη γραφιστική επιχείρηση του Πειραιά «Εντύπωση», με τη συνδρομή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».
 
Συγγραφική δουλειά
Είναι αλήθεια ότι εδώ στη γενέτειρά του, η συγγραφική δουλειά του καπετάν Κώστα δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα, ενδεχόμενα και εξ’ αιτίας του πολυάσχολου του χαρακτήρα του, αφού έχει εγκαταλείψει μεν τη γέφυρα, δραστηριοποιείται πάντως ενεργά στο ναυτιλιακό κέντρο της χώρας, τον Πειραιά από τον αμιγώς ναυτιλιακό, έως και τον κοινωνικό, φιλανθρωπικό, ακόμη και θρησκευτικό στίβο της πόλης του πρώτου μας λιμένα. 
Ο ίδιος στο προλογικό του σημείωμα, αφού πρώτα περνά το μήνυμα για την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου του Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων, επισημαίνει:
«… Το ναυτικό γράψιμο, όπως θα διαβάσετε, είναι σαν το σκαμπανέβασμα και τους διατοιχισμούς που κάνει το άφορτο πλοίο, πάνω-κάτω στους μεγάλους κυματισμούς. Γι’ αυτό άλλοτε είναι άχρωμο και σκληρό, που ταιριάζει με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και άλλοτε γλυκό, λογοτεχνικό με ρομαντισμό, που μας δείχνει το μαγευτικό τοπίο της γαληνεμένης θάλασσας την ημέρα και τη νύχτα, το υπέροχο θέαμα με τον φανταστικό έναστρο ουρανό…»

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ