Ένα ιστορικό ρεκόρ, αυτό της παραγωγής του 1972, έσπασαν οι Μαστιχοπαραγωγοί, παραδίδοντας μέχρι σήμερα 187 τόνους μαστίχας ότι πέρυσι όλη τη χρονιά παραδόθηκαν 150 τόνοι.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα για εμάς με δεδομένο ότι αυτή η ποσότητα θα απορροφηθεί άμεσα ώστε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της αγοράς», ανέφερε στον «π» ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γιώργος Τούμπος, εξηγώντας ότι την περσινή χρονιά οι ανάγκες ήταν για 170 τόνους.
Ο κ. Τούμπος μετέφρασε την φετινή παραγωγή σε καλλιέργεια περίπου 1 εκ. μαστιχόδεντρων σημειώνοντας τη δυναμική του φυτικού κεφαλαίου των Μαστιχοπαραγωγών αλλά την προοπτική αξιοποίηση επιπλέον δέντρων σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.
Οι αιτίες της αύξησης
Η συγκεκριμένη αύξηση παραγωγής, σύμφωνα με τον Γιώργο Τούμπο οφείλεται στην αύξηση τιμών παραγωγού η οποία φθάνει το 17%. Επιπλέον, κατά τον ίδιο, οι ζητούμενες ποσότητες είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα ο Μαστιχοπαραγωγός να μην έχει το άγχος αν η μαστίχα παραμείνει στις αποθήκες της Ε.Μ.Χ.
«Και τέλος η οικονομική κρίση και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας ειδικά στη Νότια Χίο όπου υπάρχουν πολλοί εργάτες, να οδηγήσουν τον κόσμο ξανά στα χωράφια», προσέθεσε.
Μεγάλη η ζήτηση στο εξωτερικό
Αναφερόμενος στη ζήτηση της Μαστίχας, έκανε λόγο για μία τεράστια δυναμική των προϊόντων της, ειδικότερα σε χώρες της Ανατολής, σημειώνοντας ότι σε αυτό βοήθησε ιδιαίτερα η αναγνώρισή της ως φυσικού φαρμάκου, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν επηρεάζεται από την υγειονομική κρίση.
Σε ότι αφορά στις παραλαβές που δικαιούνται επιδότησης, αυτές λήγουν την Παρασκευή 15 Μαΐου όμως η Ένωση θα συνεχίσει να παραλαμβάνει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.