Η συνεχόμενη ενίσχυση και πιστοποίηση της Μαστίχας και των ευεργετικών της συστατικών αποτελεί το μόνο όπλο ενάντια τις ορέξεις της Τουρκίας να οικειοποιηθεί το όνομα και την ιστορία του προϊόντος, σχολίασε σε δηλώσεις του στον «π» ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με αφορμή τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, που θέλουν την Τουρκία να προχωρά στην υποβολή αίτησης στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την ονομασία «Çeşme Damla Sakızı».
Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Τούμπος, το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν οι Τούρκοι αλλά το τι κάνει η Χίος, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και η Ελληνική Πολιτεία προκειμένου να διασφαλίσουν την παραγωγή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. υπογράμμισε ότι, βασικός στόχος είναι η αναγνώριση της Μαστίχας Χίου ως προϊόν Πιστοποιημένης Γεωγραφικής Προέλευσης, στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, σε τέτοιο βαθμό που το εγχείρημα της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας για παραγωγή ρητίνης να πέσει στο κενό.
Ως τέτοια παραδείγματα ο κ. Τούμπος ανέφερε τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Ευρώπης καθώς και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου η Μαστίχα προστατεύεται πλήρως μέσα από διακρατικές και διηπειρωτικές συμφωνίες.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η καθετοποιημένη παραγωγή που προωθεί ως μοντέλο ανάπτυξης η Ε.Μ.Χ. θα οδηγήσει όχι μόνο σε αύξηση της παραγωγής αλλά και στην καλλιέργεια περισσότερων δέντρων και την ενασχόληση ακόμη περισσότερων νέων με τη Μαστίχα, ώστε να καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.