Πέντε χρόνια στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι και λίγα, ειδικά αν κάποιοι/ες πήραν σοβαρά το ρόλο τους και το βάρος της ευθύνης και δεν έλειψαν από κανένα δημοτικό συμβούλιο, και έμεναν μέχρι το τέλος σε όλες τις συνεδριάσεις. Και εξέφραζαν τεκμηριωμένη άποψη και προτάσεις για τα θέματα, τα μικρά και τα μεγάλα.
Πέντε χρόνια έντονης συλλογικής δουλειάς για τη Χιακή Συμπολιτεία. Γιατί μπορεί στα έδρανα να εμφανιζόμασταν οι δυο αιρετές, ωστόσο η δουλειά της ομάδας που είχαμε δίπλα μας ήταν που μας επέτρεπε να αρθρώνουμε άποψη. Σαν παράταξη το αποδείξαμε άλλωστε στην πράξη: δεν πιστεύουμε σε σωτήρες, ο καθένας και η καθεμιά στον τομέα του μπορεί να δώσει πολλά.
Ενάντια στην παραχώρηση της ΒΙΑΛ, ενάντια στα ρατσιστικά ψηφίσματα
Και επειδή τα πέντε χρόνια είναι πολλά και κάποιοι/ες νομίζουν ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, ας θυμίσουμε ότι η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό έγινε με πρωτοβουλία της Χιακής Συμπολιτείας το Γενάρη του 2015, πολύ πριν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές. Ας θυμίσουμε ότι το Δεκέμβρη του 2015 ήμασταν οι μόνες που αντιταχθήκαμε στην παραχώρηση της Βιάλ, γιατί γνωρίζαμε πολύ καλά πού θα καταλήξει, και δυστυχώς δικαιωθήκαμε πλήρως. Και ήμασταν εκείνες που αναδείξαμε την πλήρη αδιαφάνεια στη διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δαπανήθηκαν. Ας θυμίσουμε ότι όταν, τον Οκτώβρη του 2016, οι άλλες παρατάξεις διαγωνίζονταν για το ποιος θα υπερθεματίσει και θα ψηφίσει το ντροπιαστικό και ρατσιστικό ψήφισμα που έφερε η νεότευκτη τότε παγχιακή επονομαζόμενη επιτροπή, ψηφίσαμε ευθαρσώς κατά. Ας θυμίσουμε ότι όταν ακραίοι ρατσιστές, που τώρα το παίζουν δημοκράτες, κραύγαζαν, έφτυναν και τρομοκρατούσαν μέσα στα συμβούλια, δεν υποχωρήσαμε.
Αναδείξαμε τις ευθύνες όλων
Ας θυμίσουμε ότι όταν συναντούσαμε ευρωπαίους αξιωματούχους ή εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη, ήμασταν οι μόνες που θέταμε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, όταν οι υπόλοιποι σύμβουλοι περιορίζονταν σε δευτερεύουσες παρατηρήσεις. Ας θυμίσουμε ακόμα ότι στις συναντήσεις με τον υπουργό, αντί να ζητάμε να … μπει φωτισμός στο δρόμο της Βιάλ, λες και κάτι τέτοιο ήταν θέμα του υπουργού, αναδεικνύαμε τις ευθύνες τις κυβερνητικής πολιτικής και για τις συνθήκες της Βιάλ και για τον εκφασισμό της κοινωνίας. Ας θυμίσουμε τέλος, ότι η Χιακή Συμπολιτεία ήταν η παράταξη που έφερε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο που καθιστούσε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής ανεπιθύμητους στο νησί, και ευτυχώς έγινε ομόφωνα δεκτό.
Για τη διαφάνεια, απέναντι στα μνημόνια και την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας
Δεν σταθήκαμε όμως μόνο στο προσφυγικό. Η Χιακή Συμπολιτεία ήταν εκείνη που, πολύ νωρίς, το Μάρτη του 2015, καταψήφισε τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρ’ ότι είχε τότε τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για το «Όχι» στο δημοψήφισμα και είχε το θάρρος να παραμείνει πιστή στο «Όχι» όταν αυτό έγινε «Ναι» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μέλη της Χιακής Συμπολιτείας εργάστηκαν επί ώρες για να βρουν και να καταγράψουν τα ακίνητα που η «αριστερή» κυβέρνηση χάρισε στο ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ και έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν η Χιακή Συμπολιτεία που σε ανύποπτο χρόνο έφερε το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και πέτυχε ομόφωνο ψήφισμα. Ήταν εκείνη που αντιτάχθηκε στην παραχώρηση των ακινήτων του Δήμου στη Μονομετοχική, μια εταιρία του δήμου που λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια, κάτι που αποδείχθηκε και στην πορεία στη διαχείριση του προσφυγικού.
Για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αλλά και απέναντι σε ατελέσφορα έργα
Η Χιακή Συμπολιτεία έδωσε τη μάχη για να μην τσιμεντωθεί ο Παρθένης, ένα έργο, χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, όπου ξοδεύτηκε δημόσιο χρήμα, καταστρέφοντας μια ολόκληρη περιοχή. Και ήταν εκείνη που απαίτησε και πέτυχε να έχουν οι δημότες πρόσβαση και να μπορούν να ελέγχουν τη νομιμότητα κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και χρήσης μουσικής. Έδωσε μάχη για να μην καταπατώνται οι διαβάσεις τυφλών, αλλά και συνολικά να έχουν στην πράξη δικαίωμα να κινούνται στην πόλη άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Για να μη θυμίσουμε ότι χωρίς την παρουσία μας σε όργανα του Δήμου, το πιθανότερο είναι ότι αυτά δεν θα συνεδρίαζαν ποτέ δια ζώσης. Η Δημοτική Κοινότητα Χίου είναι απτό παράδειγμα. Και η Χιακή Συμπολιτεία και πάλι μόνη προσπάθησε, μάταια, να αποτρέψει το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ, την αξία του οποίου δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει ούτε η νυν δημοτική αρχή αλλά ούτε και οι αντιπολιτεύσεις.
Με αυτή τη διαδρομή λοιπόν, και με άλλα πολλά που δεν χωράνε σε ένα άρθρο, ζητάμε ξανά την ψήφο των συνδημοτών μας, για να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά που ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν, για να έχουν δυνατή φωνή και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο όσοι και όσες δεν έχουν φωνή.
Ας σκεφτούμε διαφορετικά!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.