10.11.2017 11:11

Το αδιάκοπο φλερτ με τον τοπικισμό και τον παραλογισμό

Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια απαντώ σε όσους φίλους μου επισημαίνουν ότι εσχάτως με τα γραφόμενα μου έχω ξεσηκώσει και το νευρικό σύστημα των συγχωριανών μου. Αφορμή η διακριτή θέση ότι δεν είναι για πανηγύρια η «ιστορική» συμφωνία για την εκ περιτροπής, ανά δυο χρόνια συγκεκριμένα, λειτουργία του δημοτικού σχολείου σε Συκιάδα και Λαγκάδα.

Αν παρακολουθούσε κανείς με προσοχή το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο … ευλόγησε με το παραπάνω την πρόταση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα καταλάβαινε με περισσή ευκολία ότι σε δυο ακριβώς χρόνια θα είμαστε εδώ για να συζητάμε το ίδιο ακριβώς θέμα, καθώς άλλο ευχολόγια κι άλλο οδυνηρή πραγματικότητα.

Η διαφορά τότε θα είναι ότι κάποιοι εκ των σημερινών πρωταγωνιστών θα έχουν ταξιδέψει για … άλλες πολιτείες. Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πιθανά να βρίσκεται κάπου μεταξύ Καρδαμύλων και Μυτιλήνης, κάποιοι από τους δασκάλους θα απολαμβάνουν τη σύνταξη τους, το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει αλλάξει σύνθεση και ορισμένοι από τους γονείς θα βρίσκονται σε Συμβούλιο Γονέων Γυμνασίου.

Κάποια από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου φλέρταραν με την κατάδειξη της πραγματικότητας. Ποια πολιτεία θα δεχτεί να αλλάζει την έδρα ενός σχολείου κάθε δυο χρόνια με το επιχείρημα των επισκευαστικών εργασιών, αναρωτήθηκε ο Στ. Καμπούρης. Και τι θα γίνει αν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ και ο παραλογισμός των Λαγκαδοσυκιαδιωτών γυαλίσει στο μάτι κι άλλων. Αν απαιτήσουν για παράδειγμα τα Αρμόλια την εκ περιτροπής του σχολείου με το Πυργί ή αν απαιτήσει η Παρπαριά την εκ περιτροπής λειτουργία του σχολείου της Βολισσού; Δεν θα έχουν ψυχή κι εκείνοι; Τη διάσταση αυτή την έθεσε προσωπικά ο δήμαρχος αλλά ούτε εκείνος, ούτε ο Στ. Καμπούρης, που εννοείται ότι κατάλαβε πως ο Αρ. Κελεπερτζής τα μασούσε σε κάθε δύσκολη ερώτηση, επέμειναν.

Υπήρχε άλλη μια παράμετρος, περισσότερο εξοργιστική. Τι γίνεται με τα νηπιαγωγεία, ρώτησε ο Ν. Νύκτας, για να εισπράξει την απάντηση ότι δεν συγχωνεύονται, όχι επειδή έχουν μαθητές αλλά για να μην χαθούν … οι οργανικές θέσεις. Πέτυχε δηλαδή ο συνδικαλισμός να επιβάλλεται της λογικής, της οικονομίας, των μαθητικών αναγκών.

Όλα αυτά τα σαθρά δεδομένα δεν εμπόδισαν σε τίποτα το Δημοτικό Συμβούλιο να τα καταπιεί και να προτείνει τη συγχώνευση των σχολείων, από δυο διθέσια, με τον κίνδυνο να μείνουν μονοθέσια, σε … τετραθέσιο. Σημειωτέον τριθέσιο ήταν η πρόταση του Κελεπερτζή. Κι αν κάνουν άλλη μια συνεδρίαση για το θέμα, ίσως το ξανασκεφτούν κι αποφασίσουν πως ένα πενταθέσιο ακούγεται κάπως πιο καλά στους ψηφοφόρους της Συκιάδας και της Λαγκάδας. Ποιος ακριβώς είπε ότι είναι εύκολος ο απογαλακτισμός από τον τοπικισμό και τον παραλογισμό; 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ