Πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σε κυκλοφορία κάποια τηλεοπτική διαφήμιση – την οποία σίγουρα θα θυμούνται όσοι είναι σήμερα κάπως μεγαλύτερης ηλικίας – στην οποία κυριαρχούσε το λεκτικό σύνθημα «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!».
Πομπός τής διαφήμισης εκείνης ήταν τότε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, μέσω τού συγκεκριμένου διαφημιστικού μηνύματος, αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση τών Ελλήνων πολιτών περί τις οικονομικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Κράτος. Δηλαδή το συγκεκριμένο διαφημιστικό μήνυμα είχε ως πρόθεση να καλλιεργήσει στους δέκτες τής διαφήμισης φορολογική συνείδηση: το εν λόγω διαφημιστικό μήνυμα παρότρυνε τούς Έλληνες καταναλωτές να ζητούν πάντοτε απόδειξη για όλες τις αγορές τους από τα κάθε είδους εμπορικά καταστήματα ώστε, δια της αποδείξεως, να μπορεί το Κράτος να ελέγχει τις κάθε είδους εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές τών πολιτών και, συνεπώς, να πατάσσει τη φοροδιαφυγή.
Λαμβάνοντας λοιπόν αφενός αφορμή και ερέθισμα από εκείνο το διαφημιστικό σύνθημα και αφετέρου από την επικαιρότητα τών τελευταίων ημερών (επικίνδυνη κλιμάκωση τών ελληνοτουρκικών σχέσεων) προβαίνω στη διατύπωση κάποιων σκέψεων και προβληματισμών μου:
α) από το έτος 1974 μέχρι και σήμερα ο γείτονάς μας, η Τουρκία, επιδεικνύει απέναντι στη χώρα μας μια επιθετικότητα απροκάλυπτη, απροσχημάτιστη και συνεχώς κλιμακούμενη. Ακόμα και οι πλέον αφελείς και καλοπροαίρετοι Έλληνες διαισθάνονται ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και ότι ενδέχεται κάποια στιγμή να κληθούμε όλοι μας «να βγάλουμε τα κάστανα απ’ τη φωτιά».
β) αν έλθει εκείνη η ώρα τής ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ημών και των γειτόνων – κάτι που κανείς βεβαίως δεν επιθυμεί! – είναι σχεδόν βέβαιο ότι εμείς οι Έλληνες θα είμαστε μόνοι μας στην αντιμετώπιση τού εχθρού. Οι Ευρωπαίοι «φίλοι» και «σύμμαχοι» θα περιοριστούν σε «δηλώσεις συμπαράστασης», σε λεκτικές καταδίκες τής επιθετικότητας τών γειτόνων και σε εκκλήσεις προς την άλλη πλευρά «να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο».
γ) οι Τούρκοι βέβαια, επειδή ανέκαθεν «δεν ιδρώνει το αυτί τους» μήτε ασπάζονται τις ηθικές και πολιτισμικές αξίες τής υπόλοιπης ανθρωπότητας, θα κάνουν εκείνη την ώρα οτιδήποτε θελήσουν και θα φτάσουν «μέχρι εκεί που τους παίρνει». Δηλαδή θα επιχειρήσουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορέσουν.
δ) είναι επομένως αυτονόητο ότι πρέπει ιδίαις δυνάμεσιν να ενεργήσουμε και να οργανωθούμε δεόντως. «Αλίμονο σε όποιον δεν έχει δικά του νύχια να ξυστεί και περιμένει από άλλους να τον ξύσουν!» λέγει η λαϊκή παροιμία. Αλλά και ο Διονύσιος Σολωμός λέγει στον Ύμνον εις την Ελευθερίαν πως «είναι δύσκολες οι θύρες, αν η χρεία τες κουρταλεί» (=κανείς δεν σου δίνει βοήθεια, όταν βρεθείς στη δύσκολη ώρα).
Ποια λοιπόν θα πρέπει να είναι η δική μας ως Ελλήνων μέριμνα και οργάνωση, εφόσον μόνοι θα κληθούμε «να βγάλουμε τα κάστανα απ’ τη φωτιά»;
Φρονώ ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έκτακτης εθνικής ανάγκης πρέπει και μπορούν να ενεργοποιηθούν τα ατομικά εθνικά ανακλαστικά όλων μας. Συγκεκριμένα επιβάλλεται να εκδηλωθεί σήμερα εμπράκτως ο πατριωτισμός μας. Πρέπει να ενεργοποιηθεί και πάλι το πνεύμα ατομικής προσφοράς και ευεργεσίας, δηλαδή το πνεύμα τού εθνικού αλτρουϊσμού. Πρέπει να ξεκινήσει μια άμιλλα αρετής και εθνικής ευεργεσίας. Τώρα πρέπει να εμφανισθούν ξανά εθνικοί ευεργέτες, – όπως συνέβη και προ τών Βαλκανικών Πολέμων με την περίπτωση τού Ηπειρώτη Γεωργίου Αβέρωφ – οι οποίοι θα τείνουν χείρα βοηθείας στο επίσημο κράτος. Πρέπει ΤΩΡΑ να δημιουργηθεί ένα «Ταμείο Εθνικής Άμυνας», δηλαδή κάποιος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο να καταθέτει τον οβολό του ο κάθε Έλληνας. Στο σχεδιαζόμενο αυτό Ταμείο θα μπορεί όποιος επιθυμεί να καταθέτει το ποσό που μπορεί και επιθυμεί. Έτσι θα μπορούσε σ’ αυτό το Ταμείο να γίνεται κατάθεση 10 Ευρώ αλλά και κατάθεση κάποιων χιλιάδων ευρώ από εύπορους Έλληνες. Επίσης σ’ αυτό το ταμείο θα μπορούσαν οι Έλληνες βιομήχανοι και εφοπλιστές να κάνουν καταθέσεις. Για παράδειγμα θα μπορούσε αυτό το Ταμείο, σε σύντομο χρόνο, να συγκεντρώσει το ποσόν τών 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την αγορά από τον Ελληνικό Στρατό τών δύο γαλλικών φρεγατών Belharra. Τη διαχείριση αυτού τού Ταμείου θα μπορούσε να αναλάβει μια Επιτροπή Προσωπικοτήτων, δηλαδή ατόμων εγνωσμένου κύρους, εντιμότητας και ηθικής.
Είμαι βέβαιος πως αν ξεκινούσε μια τέτοια εθνική προσπάθεια, πολύ σύντομα τα χαρμόσυνα αποτελέσματά της θα ήταν απτά.
Και βεβαίως για την επιτυχή πορεία και ευόδωση τού σχεδιαζόμενου εγχειρήματος καθοριστικός είναι ο ρόλος τών Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαπαιδαγωγούν το λαό, να ενεργοποιούν το εθνικό του φιλότιμο και να διαμορφώνουν προς υγιείς κατευθύνσεις τη λεγόμενη κοινή γνώμη.
Χίος: 29 Ιουλίου 2020
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.