Τα τελευταία χρόνια η Χίος έχει μετατραπεί σε μόνιμο χώρο στάθμευσης για παράνομους μετανάστες, οι οποίοι, είτε για να ξεφεύγουν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, είτε επειδή απλώς αναζητούν οικονομικές ευκαιρίες, αποφασίζουν να διασχίσουν το Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του «σουλτάνου» Erdogan, η Τουρκία βοηθάει πολύ στη μετακίνηση τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χίο, καθώς και σε άλλα παράκτια νησιά, όπως η Λέσβος και η Σάμος. Ουσιαστικά, η Τουρκία διεξάγει μια τεράστια επιχείρηση λαθρεμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, επωφελούμενη από τον ανθρώπινο πόνο και επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, η Ελληνική πολιτική αντίδραση ήταν και παραμένει ανεπαρκής. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αντί να χαϊδεύει ο πρωθυπουργός Τσίπρας τον «σουλτάνο» με ευγενικές προσκλήσεις στην Αθήνα, θα ήταν προτιμότερο να λάβει ισχυρή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες του. Συγκεκριμένα, θα ήταν καλό να ενθαρρύνει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς του και στην Τουρκία γενικότερα, αν είναι ανάγκη, προκειμένου να την αναγκάσει να αλλάξει συμπεριφορά. Δηλαδή, δια της οικονομικής πίεσης, να φέρει τέλος στην έντονη μεταναστευτική κρίση του Ανατολικού Αιγαίου.
Γιατί είναι γεγονόςότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει άλλους μετανάστες. Έχει ήδη λειτουργήσει πέρα από τις δυνατότητες της. Όμως, η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει να τους μεταφέρει, πολύ απλά, επειδή δεν την συμφέρει. Χρεώνοντας πάνω από €1.000 κατά κεφαλή, η διακίνηση των μεταναστών στη Χίο είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία λαμβάνει διπλά κέρδη - καταρχάς, χρεώνοντας τους μετανάστες για την μεταφορά τους προς την Ελλάδα καιδεύτερον, λαμβάνοντας οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή τους και πάλι πίσω στην Τουρκία. Έτσι, ο Τούρκος «σουλτάνος», όπως είναι λογικό, επωφελείται και συνεχίζει να τροφοδοτεί τον φαύλο αυτόν κύκλο, γεμίζοντας τις τουρκικές τσέπες με χρήμα αίματος και βλάπτοντας την Ελλάδα, στο έπακρο, διά μέσου αυτής της διαδικασίας.
Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 μετανάστες στη Χίο. Πολλοί από αυτούς στεγάζονται στη ΒΙΑΛ, η οποία δημιουργήθηκε με χωρητικότητα φιλοξενίας μέχρι 900 άτομα.
Οι συνέπειες από τη μετάλλαξη της οικονομίας και των στόχων ανάπτυξης του νησιού είναι να κυκλοφορούν πολύ λιγότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία της Χίου και οι πραγματικές κι όχι οι παρασιτικές θέσεις εργασίας ολοένα και να μειώνονται, σε έναν πληθυσμό που ήδη αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία. Η βία, εντός ή εκτός δομών έχει, επίσης, ενσωματωθεί στην καθημερινότητα, και έστω κι αν δεν αφορά άμεσα προς το παρόν το Χιώτη ή τη Χιώτισσα, είναι μέρος της δημόσιας συζήτησης και απασχολεί και διαμορφώνει ανάλογα την κοινωνία.
Μπορούμε πλέον, να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι οι παλιές καλές ημέρες έχουν φύγει.
Τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο αυτό, επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει τίποτα για να διορθώσει το πρόβλημα. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Τσίπρας δήλωσε γελοιωδώς ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» - κάτι που απλά δεν είναι αλήθεια. Η χώρα μας έχει σαφώς καθορισμένα θαλάσσια σύνορα, τα οποία επιλέγει να μην προφυλάσσει. Πιστεύετε πραγματικά ότι τα πράγματα θα αλλάξουν κάτω από μια τόσο αδύναμη ηγεσία; Φυσικά και όχι.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές στρατηγικές κινήσεις που μπορεί να κάνει μια σοβαρή κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα σύνορά της και να εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της. Κατ 'αρχάς, μπορεί να δηλώσει ότι οι λαθρομετανάστες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι, παρά να διαλαλεί, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ «Καλώς να έλθετε». Δεύτερον, όπως αναφέρεται παραπάνω, μπορεί να ασκήσει πίεση στον «σουλτάνο». Δηλαδή, αντί να τον χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τον τιμωρήσει με κυρώσεις για την άτακτη συμπεριφορά του. Μόνο έτσι θα συμμορφωθεί.
Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., η οποία υπεγράφη στις 18 Μαρτίου 2016, η Τουρκία, αντί να δέχεται κυρώσεις, χρηματοδοτείται. Στη συμφωνία, η Τουρκία δεσμεύτηκε να πάρει πίσω όλους τους «παράνομους» μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην εξάλειψη των μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ε.Ε.. Σε αντάλλαγμα αυτής της «υπόσχεσης», η Τουρκία έλαβε το προνόμιο οι πολίτες της να ταξιδεύουν χωρίς VISA,επιτάχυνση των διαδικασιών της ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε. και χρηματοδότηση συνολικού ύψους €1,78 δισ. για τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λιγότεροι από 1.896 μετανάστες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία, ενώ πάνω από 11.000 παραμένουν στην Ελλάδα και εκατοντάδες περισσότεροι φθάνουν καθημερινά. Με άλλα λόγια, μόλις το 4% των μεταναστών που διέσχισαν την Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας τελικά επέστρεψαν. Είναι σαφές ότι η υπόσχεση της Τουρκίας να τους πάρει όλους πίσω είναι ένα αστείο. Στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι ότι η Τουρκία πληρώνεται και η Ε.Ε. δέχεται το μεταναστευτικό κύμα.
Αντί να ανταμείβει την Τουρκία, η Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόσει αμέσως οικονομικές κυρώσεις. Αρχικά, θα πρέπει να αναστείλει επ' αόριστον τις συνομιλίες αποδοχής της Τουρκίας στην Ε.Ε., να σταματήσει τη χορήγηση τουριστικών θεωρήσεων και να παγώσει τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία του «σουλτάνου» μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Και ανάλογα με την ευνοϊκή ανταπόκριση της Τουρκίας, θα πρέπει να αυξήσει ή να μειώσει την πίεση. Εάν χρειασθεί, η Ε.Ε. μπορεί να σταματήσει το εμπόριο με την Τουρκία συνολικά. Η Τουρκία θα αισθανθεί σίγουρα τον πόνο, καθώς το 44,5% των εξαγωγών της είναι προς την Ε.Ε.. Ενώ η Ε.Ε., από την άλλη πλευρά, θα παρατηρήσει αμελητέες επιπτώσεις, καθώς οι τουρκικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,9% του εμπορίου της Ε.Ε. και των τουρκικών εξαγωγών, 4,5% του εμπορίου της Ε.Ε.. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει να χάσει περισσότερα από ό, τι η Ευρώπη, σπρώχνοντας την στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Επίσης, όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις προς το νησί μας, θέλω να απευθυνθώ και να ανακουφίσω κάποιεςλογικές ανησυχίες των Χιωτών, οι οποίοι κερδίζουν χρήματα από τον τουρκικό τουρισμό και δεν θέλουν να τα χάσουν. Με βεβαιότητα σας λέω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε. Ναι μεν είναι πιθανόν ότι λιγότεροι Τούρκοι θα επισκεφθούν το νησί. Οι απώλειες, όμως, θα είναι μικρές σε σύγκριση με τα κέρδη που θα έχετε όταν επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες. Η αλήθεια είναι ότι θα κερδίσετε πολύ περισσότερα χρήματα, μόλις οι κυρώσεις της Ε.Ε. λειτουργήσουν, η Τουρκία σταματήσει να στέλνει τους μετανάστες και οι Ευρωπαίοι τουρίστες επιστρέψουν όπως παλιά.
Συμπερασματικά, οι οικονομικές κυρώσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ αποτελεσματικό διπλωματικό εργαλείο και η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση τους ως επιλογή. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν με μια τόσο επιθετική προσέγγιση. Επειδή τώρα δεν είναι η ώρα για αδύναμη και αναποφάσιστη ηγεσία, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιμέτωπη με μια οικονομική και μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα πρέπει να βάλει το σπίτι της σε τάξη.
Το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από τρεις χιλιάδες λαθρομετανάστες και μόνιμες εγκαταστάσεις στο νησί μας είναι απαράδεκτο. Επίσης, απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι επιτρέπουμε στον «σουλτάνο» να συνεχίζει το λαθρεμπόριο του, εκμεταλλευόμενος τους μετανάστες και βλάπτοντας εμάς. Αν οι σημερινοί μας πολιτικοί είναι δειλοί και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον λαό τους, θα πρέπει τότε να κάνουν στην άκρη και να αφήσουν τους ικανούς και τους τολμηρούς να αναλάβουν.
*O Απόστολος Πίττας είναι Έλληνας επιστήμονας, με καταγωγή από τη Χίο. Είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο LongIslandUniversityPost της Νέα Υόρκης και πρώην καθηγητής πολιτικών επιστημών στο CityUniversityofNewYork. Είναι απόφοιτος, με υποτροφία, των πανεπιστημίων ColumbiaUniversity της Νέας Υόρκης, LondonSchoolofEconomics της Αγγλίας και Sorbonne του Παρισιού. Κατέχει, επιπλέον, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών με θέμα τα οικονομικά, τις διεθνείς σχέσεις και την εθνική άμυνα. Σε μεγάλο βαθμό, η έρευνα του επικεντρώνεται στην ανάλυση των ακόλουθων ερωτημάτων: 1) Πως μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων; και 2) Πως μπορεί η Ελλάδα να ενισχυθεί πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.