... για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε, τραγουδά απ’ το 1983 ο Σαββάπουλος. Στίχος απόλυτα περιγραφικός για ένα σχεδόν συνομήλικο του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Απ’ το 1984 εκείνο πασχίζει να μεγαλώσει στην αρχή και να αναπτυχθεί στη συνέχεια άστεγο.
Ο αείμνηστος Γιάννης Καράλης υπήρξε ο μόνος με την έγνοια του. Με ποιες απαιτήσεις να μεγαλώνεις αξιοπρεπώς μια πολυμελή οικογένεια σε ένα σπιτικό με πολύ στενά δωμάτια; Κι όλο να αυξάνονται τα οικογενειακά μέλη...
Στην Ελλάδα του «όπως να ‘ναι» η λύση εντοπίστηκε στο ενοίκιο. Τον καλό εκείνο τον καιρό κανένας δεν κρατούσε μεζούρα στη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών μονάδων. Τόσα ζητούσες, τόσα έπαιρνες. Σήμερα κάπως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μπήκε αυτοπεριορισμός στην ανεξέλεγκτη χρηματοδότησηκαι η κατεύθυνση του κάθε σεντς κόβεται από κάπου αλλού.
Για να δέσουμε το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού δεσμευτήκαμε ότι δεν υπάρχει επιπλέον κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Καθηγητές υπάρχουν, κάπου θα βολευτεί στους υπάρχοντες χώρους. Είπαμε, ως συνήθως, τη μισή αλήθεια. Οι περίπου 70 πρωτοετείς πράγματι θα στριμωχτούν. Του χρόνου όμως οι 70 θα είναι τουλάχιστον 140 και σε 4 χρόνια τουλάχιστον 280. Τότε ποιες υποδομές είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες;
Η λογική «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει σε τέσσερα χρόνια» στο στεγαστικό πρόβλημα των τμημάτων της Χίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Κάπως έτσι εφησυχάζουμε από το 1984 κι αν δεν υπήρχε η πειθώ Καράλη για κάποιες δωρεές, τα ενοίκια θα έτρωγαν ετησίως το μισό προϋπολογισμό του. Η ακαδημαϊκή κοινότητα της Χίου – και συνεπακόλουθα οι πρυτανείες – δεν έδωσαν ποτέ ιδιαίτερη βάση στο πρόβλημα. Ή ορθότερα, κάθε φορά που τολμούσαν να καταπιαστούν, έπεφταν πάνω στους δικούς τους τραγικούς χειρισμούς των Ταμπάκικων και το ανέβαλαν.
Υπάρχει πια περιθώριο νέων αναβολών; Πεδίο ανταγωνισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνεται ότι θα είναι οι σπουδές στον τουρισμό. Εκεί παράγονται διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, εκεί θα έλκονται οι νέοι μας. Η σωστή λειτουργία του Τμήματος της Χίου θα αποτελέσει πλεονέκτημα ή αντίστοιχα μειονέκτημα για το νεοσύστατο Τμήμα. Ήδη σε επίπεδο πρακτικής εξάσκησης μειονεκτεί συγκριτικά με το Κρήτης, για παράδειγμα, ή όσα μελλοντικά θα ανοίξουν. Θα επιτρέψουμε τη λειτουργία του και ως άστεγο;
Μέχρι σήμερα επιτρέπαμε στο Πανεπιστήμιο να προσποιείται ότι δεν τίθεται θέμα. Όσοι νοιώθουν ότι η τουριστική εκπαίδευση είναι η χρυσή ευκαιρία αλλαγής της οικονομικής στρατηγικής του τόπου, πρέπει να αρχίσουν να του τραβάνε το αυτί, απαιτώντας λύση στο στεγαστικό του. Και να το κατευθύνουν, αν με πάσα ειλικρίνεια, δηλώσει ανίκανο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.