Κεράσι. Φρούτο αγαπημένο για μικρούς και μεγάλους. Φρούτο με περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων (τέλη Μαΐου-αρχές Ιουλίου) , αλλά με πληθώρα ευεργετικών συστατικών.
H καλλιέργεια της κερασιάς αποτελεί από τους αρχαίους χρόνους μια από τις πλέον διαδεδομένες καλλιέργειες στη Β. Ανατολική Χίο. Η καλλιέργεια της κερασιάς στους πρόποδες του όρους Πελλινναίο και πιο συγκεκριμένα στο Βίκι και στα Καμπιά, οφείλεται στην ύπαρξη ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών για την ανάπτυξη της. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η Τραγανή Πελινναία και η Πετροκερασιά Πελινναία.
Τρώγοντας κεράσια μπορείτε να απολαύσετε πολλά περισσότερα από την απίστευτη γεύση τους. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και έχουν λίγες θερμίδες (ένα κεράσι έχει μόλις 4 θερμίδες).
Ειδικότερα, αποτελούν ένα καλό σνακ για τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, καθώς, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 22 - χαμηλότερο από τα βερίκοκα (57), τα σταφύλια (46), τα ροδάκινα (42) ή τα δαμάσκηνα (39).
Ακόμα, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου καθώς είναι μια καλή πηγή μελατονίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου. Πιείτε χυμό κερασιού 30 λεπτά μετά το ξύπνημα και 30 λεπτά πριν από το βραδινό σας γεύμα, και θα δείτε σίγουρη βελτίωση.
Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως τα κεράσια μειώνουν το λίπος της κοιλιάς και καθυστερούν τη γήρανση του δέρματος, καθώς έχουν το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών από οποιουδήποτε άλλο φρούτο. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που το «γερνούν». Ο χυμός κερασιών συνιστάται επίσης ως εναλλακτική θεραπεία για άλλες δερματικές παθήσεις.
Επιπρόσθετα, λόγω των αντιοξειδωτικών που αναφέρθηκαν βοηθούν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ ,του καρκίνου του παχέος εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι ανθοκυάνες, οι οποίες είναι οι χρωστικές που δίνουν στα κεράσια το κόκκινο χρώμα τους, παρέχουν καρδιαγγειακά οφέλη ρυθμίζοντας τα γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης και μειώνοντας άρα τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη. Ακόμα, είναι πολύ υψηλά σε κάλιο, πράγμα που βοηθά στη ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης.
Τέλος, έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά την κατανάλωση κερασιών και προϊόντων μετά την άσκηση. Ήδη έχει φανεί πως μπορούν να μειώσουν τη μυϊκή φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τον πόνο που προκαλείται μετά το τέλος αυτής.
Για όλους αυτούς τους λόγους εντάξτε τα κεράσια στη διατροφή σας αυτούς τους 2 μήνες.
Στα Καμπιά το έχουν κάνει ήδη και το γιορτάζουν κιόλας με παραδοσιακά πανηγύρια.
Μπορείτε να το θεωρήσετε και σαν σηματοδότηση ερχομού του καλοκαιριού.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Δροσερό, απολαυστικό και άκρως Χιώτικο smoothie
Συστατικά:
-Γάλα παραγωγής μας-100ml
-Γιαούρτι 2% σε πήλινο-100gr
-Κεράσια «από τα Καμπιά», που λέει και το γνωστό χιώτικο τραγούδι
-Μέλι χιώτικο
-Κανέλα
Ας ΚΕΡΑΣΤ-ούμε λοιπόν!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.