Η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 πρέπει να αποτελέσει και κεντρικά, αλλά και τοπικά μια ευκαιρία και ίσως, υπό την παρούσα οικονομικοκοινωνική κατάσταση να είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, για να δοθούν λύσεις σε κομβικά ζητήματα που μας αφορούν.
Η προσπάθεια αναδιαμόρφωσης των συνθηκών που έχει διαγράψει η κρίση, τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο πρέπει να είναι βασική προϋπόθεση στους άξονες που θα σχηματοποιήσουμε, μέσα από τη διαβούλευση, ως τοπικές κοινωνίες, με σύνεση και ορθολογισμό, με κατεύθυνση τη βιωσιμότητα, μέσα από την ανάδειξη και την ενίσχυση των τοπικών μας πλεονεκτημάτων.
Θεωρώ, ότι ο προσανατολισμός μας, ως τοπική κοινωνία, πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια στο επίπεδο της επιχειρηματικής ανταγωνιστικής δραστηριοποίησης, κάτι που υπογραμμίστηκε και με την πρόσφατη πρωτοβουλία μου, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο της Χίου.
Ένα δεύτερο σημείο, το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό και για το οποίο έχω κάνει παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι εκείνο της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και πολιτικές, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η ανεργία των νέων στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένες συνδυαστικές πολιτικές. Να μην δρούμε αποσπασματικά, κατά μόνας και κοντόφθαλμα. Οι νέοι αποτελούν πλέον μια μεγάλη «ευάλωτη ομάδα», ας μου επιτραπεί η έκφραση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίες εξειδικευμένες πολιτικές στήριξης.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι εκείνη του περιβάλλοντος. Η προστασία του συνδέεται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη διαχείριση των αποβλήτων, τη διαχείριση των υδάτων, ακόμη ακόμη με τη χάραξη ποδηλατοδρόμων για την αποσυμφόρηση του αστικού πυρήνα. Είναι και αυτό μια πρακτική συνυφασμένη με τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Η ενίσχυση των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δομημένης ή μη και παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες, αλλά και παράγοντα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των περιοχών αυτών (π.χ. Αμανή, ιαματικά λουτρά στα Αγιάσματα, σπήλαια, περιπατητικός, ποδηλατικός, οινοτουρισμός κτλ).
Στο περιβάλλον, όμως, εντάσσεται και το θέμα που έπληξε ανεπανόρθωτα το νησί τον περασμένο Αύγουστο, εκείνο της καταστροφικής πυρκαγιάς. Απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις, γιατί, ήδη, έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές σε επίπεδο καθημερινότητας, οι δυσμενείς συνέπειες στο μικροκλίμα της περιοχής και στους κρίκους της αλυσίδας που σχετίζονται με αυτό.
Έμφαση πρέπει να δοθεί στην παραγωγή της μαστίχας (σε όλα τα στάδια, από το φυτώριο, μέχρι τα τελικά στάδια) και στην δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
Η άμβλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τις απρόσκοπτες και αξιόπιστες μεταφορές και τη διασφάλιση - ενίσχυση των κατάλληλων υποδομών. Αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα. Πώς μπορεί να υπάρξει κοινωνική πολιτική, όταν το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τις μεταφορές χωλαίνει ή καταστρατηγείται.
Στη φάση αυτή, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα εκπόνησης προγράμματος χρηματοδότησης –στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ-, ανάλογου με εκείνο που ισχύει για τις ξενοδοχειακές υποδομές και θα αφορά τη ναυπήγηση νέων οχηματαγωγών και επιβατικών πλοίων, με τη συμμετοχή ιδιωτών, με στόχο την αναβάθμιση των συγκοινωνιών στο Αιγαίο.
Είμαι βέβαιος, ότι οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες που θα αναλάβουν να συντάξουν την πρόταση της Περιφέρειάς μας, θα εκφράσουν τη βούληση και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας.
* Παρέμβαση Κ. Τριαντάφυλλου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.